Galette z nutellą i bananami

Galette z nutellą i bananami

Uwielbiam tarty, a szczególnie te rustykalne (galette), do których nie potrzeba formy i robi się je zdecydowanie szybciej i prościej. Wyglądają bardzo apetycznie, a ich brzegi cudnie rumienią się na złotobrązowy kolor. Smakują bosko na ciepło z lodami. Ta również. Galette z nutellą i bananami z gałką lodów waniliowych smakuje fantastycznie. Bardzo kruche, maślane ciasto wypełnione kremem czekoladowo-orzechowym, plasterkami banana i posypane odrobiną orzechów laskowych. Proste i pyszne. Ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można lekko podsypać go mąką, ale niedużo. Im mniej tym lepiej, choć kusi bo ciasto jest dość lepkie i szybko się ociepla. Nie zagniatajcie go też zbyt długo. Zresztą, zapraszam do wskazówek. Rustykalna tarta z nutellą i bananami wyjdzie obłędna.
przepis na galette z nutellą i bananami

Galette z nutellą i bananami - wskazówki do przygotowania

Jakich składników użyć do przygotowania ciasta na galette?

Masło – Nie zastępujemy masła margaryną. No niby można, bo ciasto wyjdzie, ale smak będzie inny. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki, pokrojone w niewielką kostkę.

Jogurt – Naturalny i gęsty jogurt. Może być też kwaśna śmietana 12-18% w kubeczku. Jogurt powinien być zimny, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze (tak najłatwiej) miksując wszystkie aż powstanie kruszonka. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść do powstania formującego się, lepkiego ciasta.

Jeśli nie posiadacie malaksera, warto szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, jogurt i pokrojone w kostkę masło. Następnie zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy dość szybko, aby ciasto bardzo się nie ociepliło, ale było jednolite. Mogą pozostać małe kawałki miękkiego już masła (naprawdę małe).

Ciasto formujemy w kulę, lekko je spłaszczamy i chowamy do lodówki na min. godzinę. Można na więcej, kilka godzin nawet do następnego dnia (w lodówce może spędzić 3-4 dni). Wtedy wyciągamy ciasto 20 minut wcześniej, aby lekko się ociepliło przed wałkowaniem.

galette z nutellą i bananami

Przygotowanie rustykalnej tarty z bananami.

Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Można wcześniej odrobinę podsypać go mąką.

Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę do pieczenia razem z papierem. Spód zostawiamy, a górny odrywamy od ciasta.

Na środku rozwałkowanego ciasta rozsmarowujemy nutellę (może być inny sprawdzony krem czekoladowo-orzechowy) i kładziemy plasterki banana (grubsze plasterki, takie z 4-5 mm) i posypujemy wszystko posiekanymi orzechami laskowymi.

Orzechy można kupić od razu pieczone i bez skórek, ale można to zrobić wcześniej samodzielnie.

Pieczenie orzechów laskowych – Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 8-10 minut, sprawdzając czy orzechy zbytnio się nie przypiekają. Można je także delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Skórka orzechów powinna zrobić się ciemniejsza, pękać i odchodzić od orzechów.

Upieczone orzechy wystudzić i obrać ze skórek: można wszystkie orzechy wysypać na ścierkę, zawinąć i potrzeć je np. o blat, następnie rozwinąć. Można też partiami, nad wystudzoną blachą z papierem na którym się piekły potrzeć orzechy w dłoniach. Skórki same odpadną, nie będziemy brudzić ścierki. 

– Boki tarty nakładamy na nadzienie i sklejamy delikatnie placami, następnie smarujemy żółtkiem z jajkiem i posypujemy cukrem.

Tartę pieczemy w 190 stopniach C (góra-dół), aż boczki będą złociste. Zajmie to ok. 35 minut.

– Po upieczeniu galette wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blaszce do ostudzenia. Można ją kroić ciepłą, nie gorącą.

 

Jakie lody do galette z bananami?

Pasować będą: waniliowe, śmietankowe, karmelowe lub solony karmel, orzechowe, czekoladowe, bananowe.

galette z nutellą i bananami

Galette z nutellą i bananami - przechowywanie

Tarta najsmaczniejsza jest pierwszego dnia, zaraz po ostudzeniu (ale można kroić jeszcze trochę ciepłą). Można zabezpieczyć ją folią spożywczą i przechowywać w temp. pokojowej do następnego dnia. Do 2 dni tarta może spędzić w lodówce. Po wyjęciu z lodówki warto zostawić ją na kilka minut, aby się ociepliła lub podgrzać kawałki w piekarniku lub mikrofali i podać na ciepło.

Surowe ciasto można zostawić w lodówce na 4-5 dni, lub mrozić do 3 miesięcy.

tarta rustykalna z nutellą i bananami

Smacznego!

Przepis na galette (rustykalną tartę) z nutellą i bananami:

galette z nutellą i bananami

GALETTE Z NUTELLĄ I BANANAMI

Joanna | Chocololo
Cudownie kruche, maślane ciasto wypełnione kremem czekoladowo-orzechowym i plasterkami banana.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego (ok. 16 g)
  • 50 g jogurtu naturalnego gęstego (zimnego)

Składniki na nadzienie

  • 200 g nutelli
  • 1 banan (duży)
  • 40 g orzechów laskowych (upieczonych i obranych ze skórki)

Dodatkowo

  • żółtko rozbełtane z łyżką mleka
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i jogurt, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
  • Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.

Przygotowanie tarty

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Orzechy posiekać z grubsza. Odłożyć.
  • Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką papierze do pieczenia (lub lepiej: można pomiędzy dwoma arkuszami papieru).
  • Przenieść rozwałkowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blachę. Górny papier zdjąć.
  • Na środku rozsmarować grubo nutellę, zostawiając 4-5 cm brzegu (do zawinięcia). Ułożyć na wierzchu plastry banana i posypać całość orzechami.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem.
  • Piec 30-35 minut aż boki będą ładnie złotobrązowe, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce. Tartę można kroić ciepłą (ale nie gorącą).
Słowo kluczowe banany, galette, kruche ciasto, nutella, orzechy laskowe, tarta

Zobacz także:

mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
mini tarty rustykalne z gruszkami i czekoladą
czekoladowe galette z czeresniami
czekoladowe galette z czeresniami
mini galette z czereśniami i czekoladą
mini galette z czereśniami i czekoladą
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x