Cofnij
galette z nutellą i bananami

GALETTE Z NUTELLĄ I BANANAMI

Joanna | Chocololo
Cudownie kruche, maślane ciasto wypełnione kremem czekoladowo-orzechowym i plasterkami banana.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 140 g masła (zimnego)
  • 40 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego (ok. 16 g)
  • 50 g jogurtu naturalnego gęstego (zimnego)

Składniki na nadzienie

  • 200 g nutelli
  • 1 banan (duży)
  • 40 g orzechów laskowych (upieczonych i obranych ze skórki)

Dodatkowo

  • żółtko rozbełtane z łyżką mleka
  • 1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i jogurt, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
  • Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.

Przygotowanie tarty

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
  • Orzechy posiekać z grubsza. Odłożyć.
  • Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką papierze do pieczenia (lub lepiej: można pomiędzy dwoma arkuszami papieru).
  • Przenieść rozwałkowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blachę. Górny papier zdjąć.
  • Na środku rozsmarować grubo nutellę, zostawiając 4-5 cm brzegu (do zawinięcia). Ułożyć na wierzchu plastry banana i posypać całość orzechami.
  • Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem.
  • Piec 30-35 minut aż boki będą ładnie złotobrązowe, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce. Tartę można kroić ciepłą (ale nie gorącą).
Słowo kluczowe banany, galette, kruche ciasto, nutella, orzechy laskowe, tarta