40gorzechów laskowych(upieczonych i obranych ze skórki)
Dodatkowo
żółtko rozbełtane z łyżką mleka
1łyżkacukru
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło i jogurt, szybko zagnieść ciasto. Powinno być nieco lepkie, mogą pozostać w nim miękkie, nieduże kawałki masła.
Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć i schować do lodówki na min. 1 godzinę.
Przygotowanie tarty
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Orzechy posiekać z grubsza. Odłożyć.
Ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką papierze do pieczenia (lub lepiej: można pomiędzy dwoma arkuszami papieru).
Przenieść rozwałkowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blachę. Górny papier zdjąć.
Na środku rozsmarować grubo nutellę, zostawiając 4-5 cm brzegu (do zawinięcia). Ułożyć na wierzchu plastry banana i posypać całość orzechami.
Zawinąć brzegi ciasta do środka tarty (na nadzienie), delikatnie je zlepiając. Posmarować brzegi żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem.
Piec 30-35 minut aż boki będą ładnie złotobrązowe, po wyjęciu z piekarnika ostudzić na blaszce. Tartę można kroić ciepłą (ale nie gorącą).
Słowo kluczowe banany, galette, kruche ciasto, nutella, orzechy laskowe, tarta