Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Szybkie do przygotowania cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą. Miękkie w środku, pachnące pięknie cytrynową skórką, z soczyście zielonymi pistacjami i słodką, białą czekoladą. To bardzo smaczne połączenie smaków. Orzeźwiające, rozweselające i rozpływające się w ustach. Pasują idealnie do filiżanki zielonej herbaty.

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - wskazówki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i masło trzeba wyjąć z lodówki wcześniej.
Skórka z cytryny – Najlepiej, aby wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć.
Pistacje – Użyłam tureckich pistacji łuskanych (nieprażonych). Mają one ładny, intensywnie zielony kolor.
Pieczenie – Polecam piec ciastka na dwie tury, każdą blachę osobno. Ciastka wyłożone na blaszkę spokojnie mogą poczekać na swoją kolej pieczenia. Pamiętajcie o odstępach między nimi, sporo rosną podczas pieczenia. Ciastka piec aż się lekko zarumienią, ok. 12-14 minut.
Do nakładania ciasta na blachę używałam gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml i średnicy 5cm. Stąd też ciastka wyszły spore. Można nakładać ciasto łyżką.
Przepis na 10 dużych ciastek.

Cytrynowe ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

Smacznego!

CYTRYNOWE CIASTECZKA Z PISTACJAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 85 g cukru
- 1 op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 100 g czekolady białej
- 80 g pistacji łuskanych
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Czekoladę pokroić w niewielką kostkę i odłożyć. Pistacje z grubsza posiekać i odłożyć.
- W misce utrzeć (mikser, końcówki do ubijania) masło z cukrami (białym i waniliowym) aż powstanie jasna, lekko puszysta masa.
- Wbić jajko do masła i miksować jeszcze chwilę aż składniki dokładnie się połączą, pod koniec dodając przygotowaną skórkę cytrynową.
- Miksując na najmniejszych obrotach, dodać mąkę w 3 turach. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
- Do ciasta wsypać pistacje (odrobinę można zostawić do posypania przed pieczeniem) i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wyspać czekoladę (też można zostawić kilka kosteczek) i ponownie delikatnie ją wmieszać do ciasta.
- Na przygotowane blachy wyłożyć spore, równe porcje ciasta (po ok. 5-6 sztuk na blachę) w odstępach. Powciskać w nie kosteczki czekolady i posypać resztą pistacji.
- Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią im się lekko brzegi. Wyjąć i po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.