Ciasto Snickers bez pieczenia
Cudnie kremowe ciasto Snickers bez pieczenia. Na blogu znajdziecie też wersję na czekoladowym, pieczonym spodzie. Jest ona bardziej czekoladowa, ale też nie tak lekka i delikatna jak wersja z tego przepisu. Ciasto Snickers bez pieczenia jest pyszne, nie można się od niego oderwać. Składa się z maślanych herbatników przełożonych smacznymi warstwami. Na spodzie jest czekolada, dalej puszysty krem z masłem orzechowym, jest też warstwa kajmaku i ponownie krem orzechowy. Całość polana jest czekoladową polewą z orzeszkami ziemnymi. W tym cieście chciałam, żeby warstwa kajmaku była dość gruba, a ponieważ ma on tendencję do rozjeżdżania się, to usztywniłam go odrobiną żelatyny. Dzięki temu ciasto jest bardziej stabilne i po ociepleniu kajmak nie wypływa. Dalej znajdziecie też kilka wskazówek, a na końcu przepis. Pyszności!
Ciasto Sniskers bez pieczenia - wskazówki
Herbatniki – Klasyczne maślane herbatniki. Można je zastąpić herbatnikami kakaowymi.
Do ciasta potrzeba ok. 360 g herbatników. W zależności od producenta i wagi, jaką mają różne herbatniki/pojedynczy herbatnik najlepiej przygotować ich nieco więcej. 400 g to dwa opakowania, spokojnie wystarczą na całe ciasto.
Czekolada na spód – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna.
Krem orzechowy.
Mascarpone – powinno być dobrze schłodzone.
Śmietanka – również powinna być dobrze schłodzona, najlepiej przez noc w lodówce.
Masło orzechowe – 100% pasty orzechowej bez żadnych dodatków. Masło powinno być gładkie, bez kawałków orzechów.
Warstwa kajmaku.
Kajmak – Klasyczna masa kajmakowa bez dodatków smakowych. Można też przygotować kajmak samodzielnie. Zobacz wpis: Jak zrobić kajmak z mleka skondensowanego.
Masa kajmakowa powinna być w temperaturze pokojowej, ale warto przełożyć odmierzoną porcję do miseczki i włożyć ją do większej miski wypełnionej ciepłą wodą. Zamieszać kajmak od czasu do czasu i wymienić wodę ponownie na ciepłą, gdy poprzednia ostygnie. Po 15-20 minutach kajmak będzie letni. Wtedy najlepiej dodać żelatynę.
Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.
Do usztywnienia warstwy kajmaku użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z kajmakiem.
Kajmaku z żelatyną nie zostawiamy na zbyt długo, żeby nie stężała przed rozsmarowaniem.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-64% i mleczna. Używamy 30g gorzkiej i 40g mlecznej.
Nie zmieniajcie proporcji czekolady. Sama gorzka będzie zbyt twarda, mleczna zbyt rzadka. Polewa powinna być pomiędzy, aby po wyjęciu z lodówki ładnie się kroiła razem z orzechami, ale też odpowiednio zmiękła po ok. 10 minutach poza lodówką.
Orzechy – Całe orzechy ziemne, prażone i niesolone. Trzeba je z grubsza posiekać.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz przygotować ciasto Snickers w większej formie?
Forma 28×23 cm – składniki mnożymy x1.6
Forma 36×25 cm – składniki mnożymy x2.25
Ciasto Snickers bez pieczenia - przechowywanie
Kremowe ciasto Snickers bez pieczenia trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobre do 3-4 dni.
Ciasto najlepiej kroić zaraz po wyjęciu z lodówki, gdy jest zimne. Można ciepłym nożem.
Smacznego!
Przepis na ciasto Snickers bez pieczenia:
CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 400 g herbatników
Składniki na czekoladowy spód
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 36%
Składniki na krem orzechowy
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 g masła orzechowego (gładkiego)
- 60 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na warstwę kajmaku
- 300 g kajmaku (w temp. pokojowej; można go wcześniej dodatkowo ocieplić - patrz wskazówki)
- 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
Składniki na polewę czekoladową
- 30 g czekolady gorzkiej (max. 64% kakao)
- 40 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 36%
- 80 g orzechów ziemnych
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie czekoladowego spodu
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki.
- W garnuszku podgrzać śmietankę (100 ml) prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę (40 g mlecznej i 40 g gorzkiej). Wymieszać, odłożyć. Powinna się przestudzić i lekko zgęstnieć.
- Gęstą czekoladę rozsmarować na herbatnikach i przykryć drugą warstwą herbatników. Spód schować do lodówki.
Przygotowanie kremu i kajmaku
- Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją gorącą do kajmaku. Odłożyć i przygotować krem.
- W misce wymieszać dokładnie mascarpone, cukier puder i masło orzechowe.
- Śmietankę ubić na gęstą pianę (ale nie na sztywno) i delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać do mascarpone z masłem orzechowym.
- Połowę kremu rozsmarować na herbatnikach i przykryć go trzecią warstwą herbatników. Wyłożyć na nią równomiernie kajmak i przykryć go czwartą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozsmarować pozostały krem i ułożyć na nim piątą (ostatnią) warstwę herbatników.
- Ciasto włożyć na godzinę do lodówki i przygotować polewę.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę (100 ml) prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę (30 g gorzkiej i 40g mlecznej). Wymieszać, odłożyć.
- Orzechy z grubsza posiekać i dodać do ostudzonej polewy.
- Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić ciasto przez noc w lodówce (ok. 12 godzin).