Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami
Cudownie aromatyczne ciasto, idealne na Święta. To ciasto pomarańczowe z odrobiną maku, puszystym musem czekoladowym i mandarynkami zatopionymi w pomarańczowej galaretce. Pachnie i smakuje wspaniale. Jest mocno pomarańczowe i nasączone pomarańczowym sokiem. Na czekoladowym musie ułożyłam mandarynki z puszki. Takie mandarynki są miękkie, ładnie się kroją i są świetne do ciast i galaretki. Nie oderwiecie się od niego, więc może od razu lepiej zrobić większą blachę? Warto. We wskazówkach znajdziecie wszystkie niezbędne informacje, więc zapraszam gorąco po przepis na świąteczne, pachnące pomarańczami i czekoladą ciasto z galaretką.
Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami - wskazówki
Ciasto pomarańczowe z makiem.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańczę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańczę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Z połówki otartej pomarańczy trzeba wycisnąć sok i nasączyć nim ciasto.
Masło – Prawdziwe masło, nie margaryna.
Mleko – Zwykłe mleko 2%, ale spokojnie można przygotować to ciasto z mlekiem np. ryżowym, migdałowym, czy owsianym.
Mus czekoladowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. W 100 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi być ona schłodzona. Natomiast 250 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Śmietanki nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.
Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przygotowanie formy przed wlaniem musu.
Podczas pieczenia ciasto lekko się skurczy, dodatkowo forma nieco rozszerza się na boki (zależy też od producenta). To jednak sprawia, że między ciastem a formą powstaje przestrzeń, w którą może wlać się mus lub galaretka.
Polecam przed pieczeniem ciasta, wyłożyć formę papierem do pieczenia, tak aby wystawał on chociaż 2 cm ponad formę. Dodatkowo, gdy ciasto już ostygnie i lekko się skurczy, warto dać np. złożone (3-4 razy; chodzi o grubość) kartki papieru (np. A4 na jeden bok) między papier do pieczenia a formę, co wypełni przestrzeń między ciastem i formą, dociśnie do niego papier, tak że nic nie dostanie się pomiędzy.
Sprawa zmienia się, gdy używacie kwadratowego rantu i folii rantowej. Wtedy dopasujcie rant do ciasta i wyłóżcie go folią rantową.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie?
- Jeżeli chcesz upiec ciasto w dużej blaszce 40×25 cm – zwiększ składniki x2.5.
- Blacha 36×23 cm – zwiększ składniki x2.
- Blaszka 28×23 – zwiększ składniki 1.6
- Okrągła forma 22 cm – pozostaw taką samą ilość składników.
Ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami - przechowywanie
Pyszne ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym można przechowywać w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na ciasto pomarańczowe z musem czekoladowym i mandarynkami:
CIASTO POMARAŃCZOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MANDARYNKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 1½ łyżki maku mielonego (ok.13 g)
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z małej lub połowy dużej pomarańczy
Składniki na mus czekoladowy
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1½ łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody
Składniki na warstwę galaretki
- 1 op. galaretki pomarańczowej + 380 ml wrzątku
- 1 puszka mandarynek (puszka ok. 300 g)
Dodatkowo
- sok z połowy pomarańczy (do nasączenia)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C, formę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to 2-3 minuty). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Dodać skórkę pomarańczową, przesiać mąkę z proszkiem i wsypać mak. Wymieszać całość delikatnie, krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylać do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Formę z ciastem przygotować do wlania musu*. Ciasto nasączyć sokiem pomarańczowym.
- Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- 100 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
- Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
- Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
- Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
- Przygotowany mus wyłożyć na ciasto i wyrównać. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę przed wykładaniem mandarynek.
Przygotowanie galaretki
- Galaretkę rozmieszać we wrzątku (380 ml) i odstawić do ostudzenia. Powinna zacząć gęstnieć.
- Mandarynki odcedzić na sitku. Ułożyć je na schłodzonym musie i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schładzać min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.