Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami
Delikatne ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami. Konsystencje wszystkich warstw świetnie się ze sobą komponują. Na samym spodzie znalazło się lekkie, ale mocno czekoladowe ciasto z niewielką ilością mąki. Rośnie podczas pieczenia, ale opada po ostudzeniu tworząc wgłębienie na mus. Następnie znajduje się mus czekoladowy, w którym zatopione są soczyste, lekko kwaskowe maliny. Na wierzchu klasycznie – krem z mascarpone, a do dekoracji dodatkowa porcja malin i wiórki z mlecznej czekolady. Ekstra deser, przepyszny.

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami - wskazówki
Ciasto czekoladowe.
Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekolada – Gorzka między 70-80 %. Sama użyłam 70%.
Cukier – Drobny cukier biały, ale można wykorzystać także cukier brązowy.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, ok. 20-25 minut. Zbyt długie pieczenie sprawi, że ciasto będzie suche i mniej delikatne.
Upieczone ciasto czekoladowe rośnie z górką, która później równo opada. Tak ma być. Wierzch ciasta można później wyrównać nożem i ściąć wyrośnięte boczki. Jednak nie trzeba tego robić, sama je zostawiłam.
Mus czekoladowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. Nie jest to błąd. W 120 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi więc być ona schłodzona. Natomiast 250 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Śmietanki (schłodzonej) nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.
Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.
Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.
Przepis na formę 20×20 cm.

Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami - przechowywanie
Czekoladowe ciasto z czekoladowym musem najlepiej jest przechowywać w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Spożyć w ciągu 2-3 dni.


Smacznego!
Przepis na ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 80 g cukru drobnego
- 90 g masła
- 90 g czekolady gorzkiej
- 30 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus czekoladowy
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 120 ml śmietanki 36%
- 80 g czekolady mlecznej
- 80 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
- 150 g malin
Składniki na krem z mascarpone
- 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 30 g cukru pudru
Dodatkowo
- maliny na wierzch do ozdoby
- wiórki czekoladowe
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
- Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to ok. 5-7 minut). Powoli, ciągle miksując na średnich obrotach wlewać czekoladę. Skończyć, gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 20-25 minut do suchego patyczka.
- Ciasto zostawić w formie do ostudzenia. Powinno opaść.
Przygotowanie musu czekoladowego
- Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
- Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- 120 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
- Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
- Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy. Do masy wmieszać maliny. Całość wyłożyć na ciasto i wyrównać.
- Ciasto schłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Przygotowanie kremu z mascarpone
- Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
- Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowy. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać go wiórkami czekolady. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.