Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to ok. 5-7 minut). Powoli, ciągle miksując na średnich obrotach wlewać czekoladę. Skończyć, gdy tylko składniki się połączą.
Do masy przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 20-25 minut do suchego patyczka.
Ciasto zostawić w formie do ostudzenia. Powinno opaść.
Przygotowanie musu czekoladowego
Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
120 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy. Do masy wmieszać maliny. Całość wyłożyć na ciasto i wyrównać.
Ciasto schłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.
Przygotowanie kremu z mascarpone
Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowy. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać go wiórkami czekolady. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, ciasto z malinami, krem, krem z mascarpone, maliny, mus czekoladowy