Cofnij
ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i malinami

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWYM I MALINAMI

Joanna | Chocololo
Czekoladowe ciasto z czekoladowym musem, w którym zatopione są maliny. Do tego krem z mascarpone i czekoladowe wiórki.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru drobnego
  • 90 g masła
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 30 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus czekoladowy

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 150 g malin

Składniki na krem z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo

  • maliny na wierzch do ozdoby
  • wiórki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem i odłożyć.
  • Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to ok. 5-7 minut). Powoli, ciągle miksując na średnich obrotach wlewać czekoladę. Skończyć, gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec 20-25 minut do suchego patyczka.
  • Ciasto zostawić w formie do ostudzenia. Powinno opaść.

Przygotowanie musu czekoladowego

  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 120 ml śmietanki podgrzać prawie do wrzenia, dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski. Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wlać ją do ciepłej śmietanki z czekoladą i wymieszać energicznie.
  • Pozostawić masę do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna. Można ją zamieszać w międzyczasie.
  • Śmietankę (250 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę (ale nie na sztywno) i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy. Do masy wmieszać maliny. Całość wyłożyć na ciasto i wyrównać.
  • Ciasto schłodzić min. 6 godzin, a najlepiej całą noc w lodówce.

Przygotowanie kremu z mascarpone

  • Do miski dać mascarpone, wsypać cukier puder i wlać śmietankę. Ubijać (mikser;końcówki do ubijania) do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
  • Krem wyłożyć na schłodzony mus czekoladowy. Na wierzchu ułożyć maliny i posypać go wiórkami czekolady. Schłodzić w lodówce jeszcze godzinę.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto czekoladowe, ciasto z kremem, ciasto z malinami, krem, krem z mascarpone, maliny, mus czekoladowy