Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą
Słodka, pyszna ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą. W sumie, to ze sporą ilością czekolady, a możecie dodać jej jeszcze więcej! Sama dałam 160 gram, ale myślę, że upchniecie 200. Robi się ją szybko, masła nie trzeba ucierać, tylko roztopić w garnuszku. Krajankę pieczemy ok. 30 minut. Jest niewysoka, dokładnie tak jak brownie. Studzi się szybko, więc można zaliczyć ją raczej do szybkich deserów. Smakuje jak miękkie ciasteczko z czekoladą i nutą masła orzechowego. Zaraz po upieczeniu i ostudzeniu brzegi krajanki są bosko kruche. Ładnie się kroi i świetnie mrozi.

Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowymi i czekoladą - wskazówki
Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Masło – Nie zmieniajcie go na margarynę, niech krajanka ma pyszny maślany smak.
Cukier – Puder, można też użyć brązowego cukru pudru lub pomieszać je w równej proporcji.
Cukier waniliowy – Można zamienić na ekstrakt waniliowy lub pastę (wtedy dajcie ok. 20 g cukru więcej).
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Czekolada – Polecam pomieszać czekoladę gorzką min. 60% z czekoladą mleczną w proporcji pół na pół. Jeśli jednak wolicie samą gorzką lub samą mleczną, to nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętajcie, że z samą mleczną będzie odczuwalnie słodsza.
Masło orzechowe – 100% pasty z orzechów ziemnych bez dodatków. Może być gładkie lub z kawałkami orzechów.
Sól – Nie pomijajcie tego składnika i dodajcie szczyptę soli. Podkręci słodycz i wyrazistość masła orzechowego.
Przepis na formę 20×20 cm.

Ciasteczkowa krajanka z masłem orzechowym i czekoladą - przechowywanie
Krajankę ciasteczkową można przechowywać w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą, w temperaturze pokojowej do 4 dni.
Upieczone, pokrojone w kostkę, ciasto można mrozić. Wystarczy owinąć je (można każdy kawałek osobno) w folię spożywczą i schować do zamrażarki, gdzie może pozostać do 3 miesięcy. Później wystarczy wyjąć kawałek na talerzyk i zostawić na 15-20 minut w temp. pokojowej.

Smacznego!
Przepis na ciasteczkową krajankę z masłem orzechowym i czekoladą:

CIASTECZKOWA KRAJANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 120 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 80 g masła orzechowego
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g czekolady (80 g mleczna i 80 g gorzka )
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić w garnuszku, przelać do większej miski i zostawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem i solą, odłożyć.
- Czekolady pokroić w niewielkie kostki i odłożyć.
- Do ostudzonego masła dodać cukier puder i cukier waniliowy. Wymieszać dokładnie rózgą kuchenną do połączenia składników, następnie dodać jajko. Mieszać chwilkę do dokładnego połączenia składników i na końcu wmieszać masło orzechowe.
- Wsypać mieszankę mąki i wymieszać szpatułką. Do ciasta dodać czekoladę (trochę czekolady można zostawić na wierzch).
- Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałą czekoladę.
- Piec 30-32 minuty, aż ciasto lekko urośnie i będzie złociste. Wyjąć z piekarnika i kroić po ostudzeniu.