Ciasteczka z nasionami i czekoladą
Prosty przepis na kruche, maślane ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu i rodzynkami. Oczywiście ciasteczka są z czekoladą, zanurzamy w niej upieczone i ostudzone ciastka. Są one kruchutkie, idealnie słodkie i jeśli dodacie kilka kropli ekstraktu migdałowego, będą też fantastycznie pachnieć i jeszcze lepiej smakować. Polecam Wam, choć jeśli go nie użyjecie, to ciastka też będą pyszne i warto je przygotować. A samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, składniki mają być prosto z lodówki, ciasteczka schładzamy krótko, bo tylko 15 minut w zamrażarce i od razu pieczemy na złocisty kolor. Do polania możecie wykorzystać ulubioną czekoladę.
Ciasteczka z nasionami i czekoladą
Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek z nasionami:
Mąka pszenna – Do ciastek użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.
Ekstrakt migdałowy – Do ciasteczek polecam dodać naturalny ekstrakt migdałowy. Wystarczy kilka kropel. Doda pięknego aromatu. Jeśli nie macie ekstraktu migdałowego, sprawdzi się także pomarańczowy lub waniliowy. Oczywiście jest to składnik opcjonalny i bez niego ciastka wyjdą równie pyszne. Można też dodać cukier waniliowy.
Żółtko – Prosto z lodówki, żółtko powinno być z dużego jajka. Jeżeli jednak jest małe, możecie dodać jeszcze łyżkę białka, ale nie więcej, ponieważ ciasto będzie za lepkie do formowania kulek.
Cukier puder – Klasyczny cukier puder.
Czekolada – Dowolna, ulubiona czekolada gorzka lub mleczna. Ja wymieszałam czekoladę gorzką i mleczną pół na pół.
Nasiona – Polecam sezam (łuskany i niełuskany; użyłam obu) i słonecznik (łuskany), ale jeśli chcecie można wymienić sezam np. na siemię lniane, a słonecznik na pestki dyni (warto je z grubsza posiekać).
Przygotowanie ciasteczek.
- Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy zagnieść wszystkie składniki (poza nasionami i rodzynkami) na plastyczne, jednolite ciasto.
- Na początku ciasto będzie jak kruszonka, w miarę ugniatania nabierze pożądanej konsystencji, jeśli jednak nie nabierze, warto mieć pod ręką pozostałe białko z jajka i dodać go małą łyżeczkę. A jeśli białko już wykorzystacie, to można dodać małą łyżeczkę zimnej wody, Amaretto lub mleka. Naprawdę tylko łyżeczkę, bo ciasto szybko robi się zbyt lepkie.
- Następnie zagniatamy ciasto razem z nasionami i rodzynkami, lepimy kulki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem i spłaszczamy na grubość ok. 7 mm.
- Ciasteczka mrozimy przez 15 minut w zamrażarce, a w tym czasie piekarnik powinien rozgrzać się do temperatury 190 stopni C. Ustawianie góra-dół.
- Pieczemy ciastka ok. 15 minut, krócej jeśli są cieńsze. Powinny stać się rumiane, więc najlepiej pilnować je przez szybę w piekarniku. Spokojnie można też do niego raz zajrzeć, nie wpłynie to na pieczenie.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawiamy na 2-3 minuty i przenosimy na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Ciastka można zostawić do ostudzenia czekolady, ale polecam włożyć je dosłownie na 10 minut do lodówki.
Przepis na 12 ciasteczek.
Ciasteczka z nasionami i czekoladą - przechowywanie
Zanurzone w czekoladzie ciastka warto przechowywać w lodówce włożone do szczelnego pojemnika spożywczego. Będą dobre do 5 dni. W temperaturze pokojowej mogą spędzić w pojemniku do 2 dni.
Ciasteczka bez czekolady mogą pozostać w temp. pokojowej, również w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5-6 dni.
Nieupieczone, wyłożone na blaszkę ciasteczka można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na noc, można też je zamrozić. Mrozimy je do 2 miesięcy.
Smacznego!
Prosty przepis na ciasteczka z nasionami i czekoladą:
CIASTECZKA ZIARNAMI I CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 100 g mąki
- 1 żółtko (z dużego jajka)
- 60 g masła (zimnego)
- 50 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ziaren słonecznika
- 30 g sezamu
- 50 g rodzynek
- 90 g czekolady
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtko, pokrojone w kostkę masło i ekstrakt migdałowy. Całość zagnieść do powstania jednolitego ciasta.
- Rodzynki z grubsza posiekać i dodać do ciasta. Dodać też słonecznik i sezam. Zagnieść wszystko razem.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta ulepić 12 kulek i ułożyć w odstępach na blaszce, spłaszczyć je do grubości ok. 7 mm.
- Ciastka na blaszce włożyć na 15 minut do zamrażarki.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół). Ciasteczka włożyć do piekarnika (zmrożone) i piec ok. 15 minut do zrumienienia. Wyjąć ciasteczka z piekarnika i po 2-3 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
- Gdy ciasteczka się ostudzą, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać w niej do połowy, nadmiar czekolady strząsnąć, a ze spodu ciasta zebrać czekoladę np. nożykiem.
- Ciasteczka odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanim czekolada ostygnie można posypać ciastka ziarnami sezamu lub słonecznika.
- Ciastka włożyć do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła.