Ciasteczka z nasionami i czekoladą

Ciasteczka z nasionami i czekoladą

Prosty przepis na kruche, maślane ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu i rodzynkami. Oczywiście ciasteczka są z czekoladą, zanurzamy w niej upieczone i ostudzone ciastka. Są one kruchutkie, idealnie słodkie i jeśli dodacie kilka kropli ekstraktu migdałowego, będą też fantastycznie pachnieć i jeszcze lepiej smakować. Polecam Wam, choć jeśli go nie użyjecie, to ciastka też będą pyszne i warto je przygotować. A samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, składniki mają być prosto z lodówki, ciasteczka schładzamy krótko, bo tylko 15 minut w zamrażarce i od razu pieczemy na złocisty kolor. Do polania możecie wykorzystać ulubioną czekoladę.
ciasteczka z ziarnami i czekoladą krok po kroku

Ciasteczka z nasionami i czekoladą

Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek z nasionami:

Mąka pszenna – Do ciastek użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.

Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.

Ekstrakt migdałowy – Do ciasteczek polecam dodać naturalny ekstrakt migdałowy. Wystarczy kilka kropel. Doda pięknego aromatu.  Jeśli nie macie ekstraktu migdałowego, sprawdzi się także pomarańczowy lub waniliowy. Oczywiście jest to składnik opcjonalny i bez niego ciastka wyjdą równie pyszne. Można też dodać cukier waniliowy.

Żółtko – Prosto z lodówki, żółtko powinno być z dużego jajka. Jeżeli jednak jest małe, możecie dodać jeszcze łyżkę białka, ale nie więcej, ponieważ ciasto będzie za lepkie do formowania kulek.

Cukier puder – Klasyczny cukier puder.

Czekolada – Dowolna, ulubiona czekolada gorzka lub mleczna. Ja wymieszałam czekoladę gorzką i mleczną pół na pół.

Nasiona – Polecam sezam (łuskany i niełuskany; użyłam obu) i słonecznik (łuskany), ale jeśli chcecie można wymienić sezam np. na siemię lniane, a słonecznik na pestki dyni (warto je z grubsza posiekać).

 

Przygotowanie ciasteczek.

  • Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy zagnieść wszystkie składniki (poza nasionami i rodzynkami) na plastyczne, jednolite ciasto.
  • Na początku ciasto będzie jak kruszonka, w miarę ugniatania nabierze pożądanej konsystencji, jeśli jednak nie nabierze, warto mieć pod ręką pozostałe białko z jajka i dodać go małą łyżeczkę. A jeśli białko już wykorzystacie, to można dodać małą łyżeczkę zimnej wody, Amaretto lub mleka. Naprawdę tylko łyżeczkę, bo ciasto szybko robi się zbyt lepkie.
  • Następnie zagniatamy ciasto razem z nasionami i rodzynkami, lepimy kulki, odkładamy je na blachę wyłożoną papierem i spłaszczamy na grubość ok. 7 mm.
  • Ciasteczka mrozimy przez 15 minut w zamrażarce, a w tym czasie piekarnik powinien rozgrzać się do temperatury 190 stopni C. Ustawianie góra-dół.
  • Pieczemy ciastka ok. 15 minut, krócej jeśli są cieńsze. Powinny stać się rumiane, więc najlepiej pilnować je przez szybę w piekarniku. Spokojnie można też do niego raz zajrzeć, nie wpłynie to na pieczenie.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciastka zostawiamy na 2-3 minuty i przenosimy na kratkę do studzenia. Po ostudzeniu zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Ciastka można zostawić do ostudzenia czekolady, ale polecam włożyć je dosłownie na 10 minut do lodówki.

Przepis na 12 ciasteczek.

ciasteczka z ziarnami i czekoladą

Ciasteczka z nasionami i czekoladą - przechowywanie

Zanurzone w czekoladzie ciastka warto przechowywać w lodówce włożone do szczelnego pojemnika spożywczego. Będą dobre do 5 dni. W temperaturze pokojowej mogą spędzić w pojemniku do 2 dni.

Ciasteczka bez czekolady mogą pozostać w temp. pokojowej, również w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 5-6 dni.

Nieupieczone, wyłożone na blaszkę ciasteczka można przygotować wcześniej i zostawić w lodówce na noc, można też je zamrozić. Mrozimy je do 2 miesięcy.

ciasteczka z ziarnami i czekoladą

Smacznego!

Prosty przepis  na ciasteczka z nasionami i czekoladą:

ciasteczka z ziarnami i czekoladą

CIASTECZKA ZIARNAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Kruche, maślane ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu i rodzynkami. Zanurzone w czekoladzie.
Przepis na 12 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g mąki
  • 1 żółtko (z dużego jajka)
  • 60 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g sezamu
  • 50 g rodzynek
  • 90 g czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtko, pokrojone w kostkę masło i ekstrakt migdałowy. Całość zagnieść do powstania jednolitego ciasta.
  • Rodzynki z grubsza posiekać i dodać do ciasta. Dodać też słonecznik i sezam. Zagnieść wszystko razem.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta ulepić 12 kulek i ułożyć w odstępach na blaszce, spłaszczyć je do grubości ok. 7 mm.
  • Ciastka na blaszce włożyć na 15 minut do zamrażarki.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół). Ciasteczka włożyć do piekarnika (zmrożone) i piec ok. 15 minut do zrumienienia. Wyjąć ciasteczka z piekarnika i po 2-3 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Gdy ciasteczka się ostudzą, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać w niej do połowy, nadmiar czekolady strząsnąć, a ze spodu ciasta zebrać czekoladę np. nożykiem.
  • Ciasteczka odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanim czekolada ostygnie można posypać ciastka ziarnami sezamu lub słonecznika.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, rodzynki, sezam, słonecznik

Zobacz także:

ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie
ciasteczka migdałowo-cynamonowe w czekoladzie
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą
ciasteczka makowe z czekoladą
ciasteczka makowe z czekoladą
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x