Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtko, pokrojone w kostkę masło i ekstrakt migdałowy. Całość zagnieść do powstania jednolitego ciasta.
Rodzynki z grubsza posiekać i dodać do ciasta. Dodać też słonecznik i sezam. Zagnieść wszystko razem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta ulepić 12 kulek i ułożyć w odstępach na blaszce, spłaszczyć je do grubości ok. 7 mm.
Ciastka na blaszce włożyć na 15 minut do zamrażarki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół). Ciasteczka włożyć do piekarnika (zmrożone) i piec ok. 15 minut do zrumienienia. Wyjąć ciasteczka z piekarnika i po 2-3 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
Gdy ciasteczka się ostudzą, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać w niej do połowy, nadmiar czekolady strząsnąć, a ze spodu ciasta zebrać czekoladę np. nożykiem.
Ciasteczka odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanim czekolada ostygnie można posypać ciastka ziarnami sezamu lub słonecznika.
Ciastka włożyć do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, rodzynki, sezam, słonecznik