Cofnij
ciasteczka z ziarnami i czekoladą

CIASTECZKA ZIARNAMI I CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Kruche, maślane ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu i rodzynkami. Zanurzone w czekoladzie.
Przepis na 12 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g mąki
  • 1 żółtko (z dużego jajka)
  • 60 g masła (zimnego)
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g sezamu
  • 50 g rodzynek
  • 90 g czekolady
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtko, pokrojone w kostkę masło i ekstrakt migdałowy. Całość zagnieść do powstania jednolitego ciasta.
  • Rodzynki z grubsza posiekać i dodać do ciasta. Dodać też słonecznik i sezam. Zagnieść wszystko razem.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta ulepić 12 kulek i ułożyć w odstępach na blaszce, spłaszczyć je do grubości ok. 7 mm.
  • Ciastka na blaszce włożyć na 15 minut do zamrażarki.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (góra-dół). Ciasteczka włożyć do piekarnika (zmrożone) i piec ok. 15 minut do zrumienienia. Wyjąć ciasteczka z piekarnika i po 2-3 minutach przenieść na kratkę do studzenia.
  • Gdy ciasteczka się ostudzą, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać w niej do połowy, nadmiar czekolady strząsnąć, a ze spodu ciasta zebrać czekoladę np. nożykiem.
  • Ciasteczka odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zanim czekolada ostygnie można posypać ciastka ziarnami sezamu lub słonecznika.
  • Ciastka włożyć do lodówki na 10 minut, aby czekolada zastygła.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka z czekoladą, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, rodzynki, sezam, słonecznik