Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies)
Przygotowałam ciasteczka inspirowane ciastkami Crumbl Cookies, a konkretnie „Chocolate Cake Batter Cookies”. To bardzo czekoladowe ciastka z miękkim środkiem, kawałkami czekolady i gęstym, czekoladowym kremem. Cake batter, to inaczej surowe ciasto, nieupieczone, stąd środek powinien być mocno wilgotny i gliniasty, tak jakby był niedopieczony. Ja postawiłam na nieco inne ciastko. Dodałam do niego łyżkę kwaśnej śmietany. Zmienia ona nieco strukturę zwykłego, kakaowego ciasta maślanego na ciasteczka i robią się bardziej ciastowe, puszystsze i miękkie, ale nie zbytnio wilgotne. Fajnie kruche na zewnątrz i delikatne w środku. Do tego na wierzchu jest pyszny krem z serka śmietankowego, pokruszone ciastko i kolorowa posypka na wzór oryginału. Wyszło przesmacznie, ciastka są pyszne.

Ciasteczka czekoladowe inspirowane "Chocolate Cake Batter Cookies" od Crumbl - wskazówki
Ciastka czekoladowe.
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, czyli miękkie. Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Cukier – W przepisie użyłam drobnego cukru białego. Warto również pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję.
Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego (np. ze sklepów bio). Takie kako jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe.
Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 12-18% w kubeczku. Mała ilość, ale sprawi, że ciastka nabiorą trochę innej konsystencji i ładnie urosną wszerz. Można opcjonalnie zastąpić ją gęstym jogurtem typu greckiego.
Pieczenie ciasteczek.
Ciasto na ciasteczka jest delikatne, lepkie i nie da się formować go w dłoniach. Aby ciasteczka ładnie i równo wyszły, najlepiej użyć gałkownicy do lodów i przy jej pomocy wykładać ciasto na blachę. Będziemy mieć pewność, że ciasteczka będą miały zbliżony kształt i wielkość.
Można też użyć łyżki i ostrożnie formować w miarę równe porcje ciasta na blaszce.
Ciasteczek nie można piec zbyt długo, ponieważ będą bardziej suche i chrupkie. Jeśli jednak zależy Wam na takiej konsystencji, to wydłużcie czas pieczenia do 14 minut.

Krem czekoladowy.
Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.
Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.
Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.
Przepis na 9 ciastek.

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies) - przechowywanie
Same ciastka bez kremu mogą pozostać w temp. pokojowej do 5 dni. Powinny być w szczelnym pojemniku. Ciastka czekoladowe z kremem muszą pozostać w lodówce, także w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3-4 dni.

Smacznego!
Przepis na ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies):

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM (JAK CRUMBL COOKIES)
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 125 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 150 g cukru drobnego
- 25 g śmietany kwaśnej 12-18% (w temp. pokojowej)
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
Składniki na krem czekoladowy
- 130 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
- 60 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 15 g kakao
Dodatkowo
- 1 łyżka posypki kolorowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasteczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
- Do miski dać masło i wsypać cukier. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut, cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie dodać śmietanę i zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
- Do masy wsypać suche składniki i miksować krótko do połączenia.
- Na przygotowane blachy wyłożyć równe porcje dużych w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml. Ciasto jest lepkie i miękkie, nie da się go uformować w dłoniach.
- Ciasteczka piec 12 minut . Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
- Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
Przygotowanie ciastek
- Krem przełożyć do rękawa z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 1M) i nakładać na ciastka. Jedno ciastko zostawić bez kremu. Pokroić je w drobną kostkę lub pokruszyć.
- Ciastka posypać kolorową posypką i pokrojonym ciastkiem.