• 0

    Brak produktów w koszyku.

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies)

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies)

Przygotowałam ciasteczka inspirowane ciastkami Crumbl Cookies, a konkretnie „Chocolate Cake Batter Cookies”. To bardzo czekoladowe ciastka z miękkim środkiem, kawałkami czekolady i gęstym, czekoladowym kremem. Cake batter, to inaczej surowe ciasto, nieupieczone, stąd środek powinien być mocno wilgotny i gliniasty, tak  jakby był niedopieczony. Ja postawiłam na nieco inne ciastko. Dodałam do niego łyżkę kwaśnej śmietany. Zmienia ona nieco strukturę zwykłego, kakaowego ciasta maślanego na ciasteczka i robią się bardziej ciastowe, puszystsze i miękkie, ale nie zbytnio wilgotne. Fajnie kruche na zewnątrz i delikatne w środku. Do tego na wierzchu jest pyszny krem z serka śmietankowego, pokruszone ciastko i kolorowa posypka na wzór oryginału. Wyszło przesmacznie, ciastka są pyszne.
ciastka czekoladowe z czekoladowym kremem crumbl

Ciasteczka czekoladowe inspirowane "Chocolate Cake Batter Cookies" od Crumbl - wskazówki

Ciastka czekoladowe.

Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, czyli miękkie. Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne.

Mąka – Pszenna mąka tortowa.

Cukier – W przepisie użyłam drobnego cukru białego. Warto również pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję.

Kakao – Ciemne kakao np. DecoMorreno, nie używajcie kakao niealkalizowanego  (np. ze sklepów bio). Takie kako jest jaśniejsze, delikatniejsze w smaku, ciasteczka nie będą tak mocno czekoladowe.

Śmietana – Kwaśna, gęsta śmietana 12-18% w kubeczku. Mała ilość, ale sprawi, że ciastka nabiorą trochę innej konsystencji i ładnie urosną wszerz. Można opcjonalnie zastąpić ją gęstym jogurtem typu greckiego.

Pieczenie ciasteczek.

Ciasto na ciasteczka jest delikatne, lepkie i nie da się formować go w dłoniach. Aby ciasteczka ładnie i równo wyszły, najlepiej użyć gałkownicy do lodów i przy jej pomocy wykładać ciasto na blachę. Będziemy mieć pewność, że ciasteczka będą miały zbliżony kształt i wielkość.

Można też użyć łyżki i ostrożnie formować w miarę równe porcje ciasta na blaszce.

Ciasteczek nie można piec zbyt długo, ponieważ będą bardziej suche i chrupkie. Jeśli jednak zależy Wam na takiej konsystencji, to wydłużcie czas pieczenia do 14 minut.

przepis na ciasteczka czekoladowe z kremem jak z crumbl cookies

Krem czekoladowy.

Serek śmietankowy – Lekko słony serek np. Philadelphia, Łaciaty lub Twój Smak z Piątnicy. Użyłam tego ostatniego.

Masło – Miękkie masło w temperaturze pokojowej. Powinno być w tej samej temperaturze co serek i reszta składników. Inaczej krem się zwarzy.

Czekoladowy krem z serka jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy wymieszać składniki i gotowe.

Przepis na 9 ciastek.

ciastka mega czekoladowe jak z crumbl cookies

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies) - przechowywanie

Same ciastka bez kremu mogą pozostać w temp. pokojowej do 5 dni. Powinny być w szczelnym pojemniku. Ciastka czekoladowe z kremem muszą pozostać w lodówce, także w szczelnym pojemniku. Będą dobre do 3-4 dni.

ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym jak crumbl cookies

Smacznego!

Przepis na ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym (Crumbl Cookies):

ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym jak crumbl cookies

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM (JAK CRUMBL COOKIES)

Joanna | Chocololo
Bardzo czekoladowe ciastka z pysznym kremem czekoladowym. Inspirowane ciasteczkami "chocolate cake batter cookies" od Crumbl cookies.
Przepis na 9 dużych ciastek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 125 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 150 g cukru drobnego
  • 25 g śmietany kwaśnej 12-18% (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

Składniki na krem czekoladowy

  • 130 g serka śmietankowego (w temp. pokojowej)
  • 60 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g kakao

Dodatkowo

  • 1 łyżka posypki kolorowej

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasteczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
  • Do miski dać masło i wsypać cukier. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut, cukier nie rozpuści się całkowicie.
  • Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie dodać śmietanę i zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
  • Do masy wsypać suche składniki i miksować krótko do połączenia.
  • Na przygotowane blachy wyłożyć równe porcje dużych w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml. Ciasto jest lepkie i miękkie, nie da się go uformować w dłoniach.
  • Ciasteczka piec 12 minut . Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.

Przygotowanie ciastek

  • Krem przełożyć do rękawa z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 1M) i nakładać na ciastka. Jedno ciastko zostawić bez kremu. Pokroić je w drobną kostkę lub pokruszyć.
  • Ciastka posypać kolorową posypką i pokrojonym ciastkiem.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, cookies, crumbl, krem, krem czekoladowy

Zobacz także:

chocolate chip cookies przepis
chocolate chip cookies przepis
Przepis na duże ciastka Oreo jak Crumbl Cookies
Ciasteczka Oreo (Crumbl Cookies)
obrazek pokazujący ciasteczka czekoladowe
ciasteczka czekoladowe
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x