CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM (JAK CRUMBL COOKIES)
Joanna | Chocololo
Bardzo czekoladowe ciastka z pysznym kremem czekoladowym. Inspirowane ciasteczkami "chocolate cake batter cookies" od Crumbl cookies.Przepis na 9 dużych ciastek.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Odłożyć.
Do miski dać masło i wsypać cukier. Utrzeć na puszystą, jasną masę (mikser; końcówki do ubijania). Zajmie to 4-5 minut, cukier nie rozpuści się całkowicie.
Do masła z cukrem wbić jajko i wmieszać na najmniejszych obrotach, następnie dodać śmietanę i zwiększyć obroty na średnie i miksować jeszcze przez 30 sekund.
Do masy wsypać suche składniki i miksować krótko do połączenia.
Na przygotowane blachy wyłożyć równe porcje dużych w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 50 ml. Ciasto jest lepkie i miękkie, nie da się go uformować w dłoniach.
Ciasteczka piec 12 minut . Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.
Przygotowanie kremu
Do miski przesiać cukier puder i kakao. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wmieszać masło.
Przygotowanie ciastek
Krem przełożyć do rękawa z dekoracyjną tylką (użyłam Wilton 1M) i nakładać na ciastka. Jedno ciastko zostawić bez kremu. Pokroić je w drobną kostkę lub pokruszyć.
Ciastka posypać kolorową posypką i pokrojonym ciastkiem.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka z czekoladą, cookies, crumbl, krem, krem czekoladowy