Jesienne i aromatyczne, bezglutenowe ciasteczka dyniowe z czekoladą. Są miękkie i puszyste, pachnące cynamonem. No i ten piękny pomarańczowy kolor, który poprawi humor nawet w najpochmurniejszy dzień.
Składniki (na ok. 24 ciasteczka):
– 1 szklanka puree z dyni*
– ¾ szklanki brązowego cukru
– cukier waniliowy opakowanie (16g)
– 1⅓ szklanki mąki bezglutenowej (użyłam Schar mix-B, można użyć pszennej)
– 1⅓ szklanki wiórków kokosowych (lub 110 g mąki kokosowej)
– 100 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka cynamonu
– 0,5 łyżeczki kurkumy
– 100 g gorzkiej czekolady + 50 g gorzkiej czekolady na wierzch
Przygotowanie:
W garnuszku roztopić masło, odstawić do wystudzenia. Wiórki kokosowe zmielić**. W misce wymieszać przesianą mąkę, zmielone wiórki, proszek, sodę, cynamon i kurkumę.
Do osobnej miski dać puree z dyni, jajko, oba cukry i dobrze wymieszać, pod koniec mieszania wlewać ostudzone masło. Wsypać suche składniki i wszystko dobrze połączyć.
Czekoladę pokroić w kosteczki. 100 gram wymieszać z ciastem, które należy wstawić do lodówki na 30 minut.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ze schłodzonego ciasta formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lub odrobinę większe. Układać je w sporych odstępach na blaszce i lekko spłaszczyć. Na wierzch powciskać pozostałe kosteczki z czekolady.
Ciasteczka piec 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika schłodzić na kratce.
*można użyć gotowego puree z puszki, albo upiec dynię. Obrać ją, pokroić w średniej wielkości kawałki i wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na ok 15 – 20 minut w 170 stopniach C. Sprawdzać widelcem czy dynia jest miękka i czy nie się nie przypieka. Następnie zmiksować blenderem.
**Jeżeli samodzielnie mielimy to najlepiej odmierzyć ilość wiórków podaną w przepisie i zmielić z częścią (także odmierzonej) mąki. Wtedy wiórki dobrze się zmielą i nie powstanie pasta.
Smacznego!
Zobacz także:
Muffiny dyniowe z czekoladą
Muffiny dyniowe z czekoladą są wspaniałym pomysłem na jej wykorzystanie. Mięciutkie i puszyste, można jeść jeszcze ciepłe. W tym przepisie wykorzystałam dynię Hokkaido, po upieczeniu i zblendowaniu na puree jest gęsta i mączna, idealna do muffinek. Z podanych składników wychodzi 10 muffinek średniej wielkości.
Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną
Pyszne, bezglutenowe ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną. Zaraz po upieczeniu są chrupkie z zewnątrz, w środku mokre, o lekko ciągnącej konsystencji. Po prostu rewelacyjne. Dałam do nich 60 gram żurawiny, ale spokojnie można dodać więcej jeżeli macie ochotę. Moje ciastka są spore, nabierałam je dużą łyżką 30 ml i wyszło 13 sztuk. Jeżeli będziecie formować z ciasta kulki o wielkości orzecha włoskiego, powinno wyjść około 20 sztuk.
Kruche ciasteczka pieguski
Kruche i smaczne ciasteczka z orzechami, rodzynkami i czekoladą. Dzięki połączeniu mąki pszennej i ryżowej są bardziej lekkie i sypkie. Można jednak zrobić je w całości z mąki pszennej i będą równie pyszne.