Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

Pachnące pomarańczową skórką, mięciutkie i cudnie czekoladowe babeczki nadziane cynamonowym kremem. Na wierzchu gruba warstwa czekoladowej polewy i czekoladowa śnieżynka. Takie śnieżynki możecie zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. A jeśli jednak chcecie posypać babeczki czymś innym, to polecam posiekane orzechy włoskie lub pekan, czekoladowe wiórki, także wiórki kokosowe lub kolorową posypkę. Są pyszne, wilgotne, a nadzienia jest sporo, więc postarajcie się je dobrze wydrążyć. Co zrobić z wydrążonym ciastem? Zjeść oczywiście. Babeczki czekoladowo-pomarańczowe są tak dobre, że na pewno szybko znikną ze stołu. Jak zawsze polecam gorąco.
babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem - wskazówki

Czekoladowe babeczki.

Jajka Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.

Jogurt – Gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną 12% w kubeczku.

Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.

Babeczki są naprawdę proste do przygotowania, wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie je do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.

Po ostudzeniu w babeczkach zrobić miejsce na nadzienie. Najłatwiej  użyć dużej tylki (takiej do dekoracji) i  jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.

Kremu jest dość sporo, więc wydrążcie trochę też boki babeczki. Ale delikatnie i nie za dużo. Niżej zamieszczam zdjęcie z przygotowania czekoladowych babeczek z krówkowym kremem. Dokładnie tak samo postępujemy z tymi.

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
Nadziewanie babeczek z kremem krówkowym. Tak samo nadziewamy babeczki kremem cynamonowym.

Krem cynamonowy.

To prosty krem z 3 składników:

Cynamon – Mielony.

Mascarpone – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki. Opcjonalnie można przełożyć odmierzony serek do miseczki i włożyć go do większej z ciepłą wodą, aby szybciej się ogrzał. Nie może być za zimne, ponieważ krem może się zwarzyć.

Biała czekolada – Roztapiamy ją w kąpieli wodnej i studzimy, a gdy będzie mieć temperaturę pokojową, to dodajemy do mascarpone. Nie może być zbyt ciepła i zbyt zimna, żeby nie zwarzyć kremu.

Ogólnie trzeba pilnować, żeby w momencie łączenia mascarpone i biała czekolada miały zbliżoną, pokojową temperaturę.

 

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%.

Śmietanka – Słodka śmietanka kremówka 36%.

Przepis na 12-14 babeczek.

babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym - przechowywanie

Czekoladowo-pomarańczowe babeczki trzeba przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 10-15 minut wcześniej, aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.

Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.

babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

Smacznego!

Przepis na babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym:

babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym

BABECZKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z NADZIENIEM CYNAMONOWYM

Joanna | Chocololo
Miękkie babeczki czekoladowe, pachnące pomarańczą i nadziane sporą ilością cynamonowego kremu.
Przepis na 12-14 babeczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g mąki
  • 30 g kakao
  • 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
  • 80 ml oleju
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • skórka otarta z dużej pomarańczy

Składniki na nadzienie

  • 90 g czekolady białej
  • 180 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na polewę

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g śmietanki 36%

Dodatkowo

  • kolorowa posypka, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekolady (do wyboru)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
  • Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
  • W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę pomarańczową i olej. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
  • Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Przygotowanie nadzienia i nadziewanie babeczek

  • Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Powinna nabrać temperatury pokojowej, takiej jak mascarpone.
  • Mascarpone wymieszać z cynamonem. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną białą czekoladę.
  • Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć miąższ ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
  • Babeczki napełnić kremem i przykryć pozostałym ciastem.

Przygotowanie polewy

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gęstej polewy.
  • Odłożyć ją na 2-3 minuty, aby dodatkowo zgęstniała, następnie rozsmarować ją po równo na każdej babeczce. Wierzch ozdobić posypką, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, cynamon, pomarańcza, skórka pomarańczowa, święta

Zobacz także:

babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
babeczki czekoladowe z kremem krówkowym
oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem
oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
babeczki migdałowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo