Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym
Pachnące pomarańczową skórką, mięciutkie i cudnie czekoladowe babeczki nadziane cynamonowym kremem. Na wierzchu gruba warstwa czekoladowej polewy i czekoladowa śnieżynka. Takie śnieżynki możecie zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj. A jeśli jednak chcecie posypać babeczki czymś innym, to polecam posiekane orzechy włoskie lub pekan, czekoladowe wiórki, także wiórki kokosowe lub kolorową posypkę. Są pyszne, wilgotne, a nadzienia jest sporo, więc postarajcie się je dobrze wydrążyć. Co zrobić z wydrążonym ciastem? Zjeść oczywiście. Babeczki czekoladowo-pomarańczowe są tak dobre, że na pewno szybko znikną ze stołu. Jak zawsze polecam gorąco.
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem - wskazówki
Czekoladowe babeczki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Mąka – Pszenna mąka tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ. 700.
Jogurt – Gęsty jogurt naturalny np. typu greckiego. Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną 12% w kubeczku.
Skórka z pomarańczy – Najlepiej wybrać pomarańcze z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Pomarańcze należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko pomarańczową skórkę, bez białej.
Babeczki są naprawdę proste do przygotowania, wystarczy wymieszać mokre i suche składniki. W zależności od rozmiaru papilotek powinno wyjść 12-14 babeczek. Napełnijcie je do ¾ wysokości, nie więcej ponieważ sporo rosną.
Po ostudzeniu w babeczkach zrobić miejsce na nadzienie. Najłatwiej użyć dużej tylki (takiej do dekoracji) i jej koniec wkręcić w babeczkę, następnie wyciągnąć. W środku tylki powinien zostać kawałek wierzchu. Należy go wyjąć, odłożyć na bok i łyżeczką wydrążyć jeszcze trochę środka babeczki.
Kremu jest dość sporo, więc wydrążcie trochę też boki babeczki. Ale delikatnie i nie za dużo. Niżej zamieszczam zdjęcie z przygotowania czekoladowych babeczek z krówkowym kremem. Dokładnie tak samo postępujemy z tymi.
Krem cynamonowy.
To prosty krem z 3 składników:
Cynamon – Mielony.
Mascarpone – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wyjąć je wcześniej z lodówki. Opcjonalnie można przełożyć odmierzony serek do miseczki i włożyć go do większej z ciepłą wodą, aby szybciej się ogrzał. Nie może być za zimne, ponieważ krem może się zwarzyć.
Biała czekolada – Roztapiamy ją w kąpieli wodnej i studzimy, a gdy będzie mieć temperaturę pokojową, to dodajemy do mascarpone. Nie może być zbyt ciepła i zbyt zimna, żeby nie zwarzyć kremu.
Ogólnie trzeba pilnować, żeby w momencie łączenia mascarpone i biała czekolada miały zbliżoną, pokojową temperaturę.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%.
Śmietanka – Słodka śmietanka kremówka 36%.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym - przechowywanie
Czekoladowo-pomarańczowe babeczki trzeba przechowywać zabezpieczone w pojemniku, w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni. W lodówce trochę twardnieją, więc przed podaniem warto wyjąć je na 10-15 minut wcześniej, aby nieco zmiękły i nabrały temperatury pokojowej.
Babeczki bez kremu i nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na babeczki czekoladowo-pomarańczowe z nadzieniem cynamonowym:
BABECZKI CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE Z NADZIENIEM CYNAMONOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 80 ml oleju
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- skórka otarta z dużej pomarańczy
Składniki na nadzienie
- 90 g czekolady białej
- 180 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na polewę
- 70 g czekolady gorzkiej
- 70 g śmietanki 36%
Dodatkowo
- kolorowa posypka, posiekane orzechy włoskie, wiórki czekolady (do wyboru)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
- Do większej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i odłożyć.
- W misce wymieszać jajka, jogurt, cukier, skórkę pomarańczową i olej. Do masy przesiać suche składniki, wymieszać i napełnić ciastem papilotki do ¾ wysokości.
- Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Przygotowanie nadzienia i nadziewanie babeczek
- Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Powinna nabrać temperatury pokojowej, takiej jak mascarpone.
- Mascarpone wymieszać z cynamonem. Powoli, mieszając dość energicznie, wlewać ostudzoną białą czekoladę.
- Z wystudzonych babeczek należy wydrążyć miąższ ze środka. Powinien postać dołek (średnica ok. 1,5 cm), sięgający do połowy babeczki. Przy wydrążaniu należy pamiętać żeby zostawić wierzch (skórkę z wierzchu) aby przykryć wypełniony dołek.
- Babeczki napełnić kremem i przykryć pozostałym ciastem.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kostki czekoladę. Po chwili wymieszać do powstania gęstej polewy.
- Odłożyć ją na 2-3 minuty, aby dodatkowo zgęstniała, następnie rozsmarować ją po równo na każdej babeczce. Wierzch ozdobić posypką, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekolady.