Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą
Mięciutkie, wilgotne i mocno aromatyczne babeczki cytrynowe. z kremem z białą czekoladą Na wierzchu spora jest naprawdę spora ilość tego pysznego kremu z białej czekolady, mascarpone i śmietanki kremówki. Bardzo pyszne połączenie. Babeczki mają wyrazisty cytrusowy smak, są słodziutkie, lekko kwaskowe, a krem na wierzchu jest puszysty z wyczuwalną słodyczą białej czekolady. Dodatkowo babeczki po upieczeniu polewamy białą czekoladą ze skórką cytrynową. Idealnie zastyga po schłodzeniu, tworząc chrupką skórkę. Pyszności.
Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - wskazówki
Jogurt – Naturalny jogurt bez dodatków. Powinien być w temperaturze pokojowej, trzeba wyciągnąć go wcześniej z lodówki.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Krem – Przygotowana śmietanka z czekoladą, także mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez 12 godzin.
Krem należy ubijać ok. 1 – 2 minut. Zgęstnieje, stanie się puszysty i bardziej stabilny. Jak zacznie się charakterystycznie delikatnie „rwać” i zostawiać wyraźne ślady ubijających końcówek miksera należy skończyć miksowanie. Krem jest dobry. Nie miksować zbyt długo, bo można go zważyć.
Cytryny – Najlepiej wybrać owoce z grubą i pomarszczoną skórką. Łatwiej ją zetrzeć. Cytryny najpierw trzeba wyszorować szczotką następnie sparzyć wrzątkiem. Trzeć tylko żółtą część skórki, bez białej.
Przepis na 12-14 babeczek.
Babeczki cytrynowe z kremem z białą czekoladą - przechowywanie
Przechowywać babeczki w szczelnym pojemniku, żeby krem nie nabrał niechcianych zapachów z lodówki. Spożyć do 2-3 dni. Przed podaniem wyjąć z lodówki na ok. 15-20 minut. Babeczki zmiękną i krem się delikatnie ociepli.
Same babeczki (bez kremu) można przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej. Do 4 dni.
Smacznego!
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na babeczki
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 300 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 2 cytryn
- 30 ml soku z cytryny
Składniki na krem
- 200 g mascarpone
- 200 g śmietanki 36%
- 140 g czekolady białej
Polewa
- 120 g białej czekolady
- skórka otarta z dużej cytryny
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie babeczek
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół). Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
- W misce wymieszać mąkę, proszek i sodę. Odstawić.
- Do dużej miski wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jogurt, sok z cytryny, skórkę, olej i wymieszać dokładnie.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto nakładać łyżką do papilotek do ¾ ich wysokości. Piec ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu z piekarnika babeczki przełożyć na kratkę do studzenia.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać i odstawić na kilka minut do lekkiego ostudzenia.
- Babeczki zanurzać wierzchem w czekoladzie lub rozsmarować ją na wierzchu. Schować babeczki do lodówki na 15 minut, czekolada powinna zastygnąć.
Przygotowanie kremu
- Śmietankę podgrzać w rondelku prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos. Odstawić do ostudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
- W dużej misce umieścić schłodzone mascarpone i śmietankę z czekoladą.
- Miksować (końcówki do ubijania), aż powstanie puszysty, gęsty krem (ok. 2minut). Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką i nakładać spore porcje na babeczki.
- Babeczki można ozdobić kawałkiem cytryny lub wiórkami białej czekolady.