Deserki z musem z białej czekolady i malinami
Lekki, puszysty mus z białej czekolady, maliny i biszkopt wymieszany z wiórkami kokosowymi i Malibu. Ale to było dobre! Użyłam biszkoptu genueńskiego, jasnej wersji czekoladowego biszkoptu który już znacie. Można go zastąpić biszkoptami. Ladyfingers, czyli te długie biszkopty będą naprawdę spoko. We wskazówkach jeszcze o nich wspomnę. I o musie z białej czekolady, który nadaje się też do tortów. Na blogu już jest o nim wpis. Deserki z musem z białej czekolady są przepyszne, nie można się od nich oderwać.
Deserki z musem z białej czekolady i malinami - wskazówki
Mam dla Was trochę wskazówek, ale te deserki są proste do przygotowania i całkiem szybko się je robi.
Biszkopt – Sama użyłam jasnej wersji kakaowego biszkoptu genueńskiego. Potrzeba ok. 100-110 gram takiego biszkoptu. Można wykorzystać też zwykłe, okrągłe biszkopty lub Ladyfingers/savoiardi. Te drugie to włoskie biszkopty, bardziej suche, więc fajnie chłoną Malibu.
W zależności od użytych biszkoptów lub Waszego biszkoptu i tego jaki jest wilgotny, możecie dodać łyżeczkę więcej lub mniej Malibu.
Malibu – Można nasączyć biszkopt także Amaretto, a w wersji bezalkoholowej herbatą.
Mus z białej czekolady.
Prosty mus z zaledwie 3 składników (nie licząc wody), ale trzeba pilnować, aby rozpuszczona czekolada ze śmietanką i żelatyną nie schłodziła się za mocno. Wtedy ciężej jest rozmieszać czekoladową masę z ubitą śmietanką.
Ważne jest też odpowiednie przygotowanie żelatyny, ponieważ podgrzana za mocno traci swoje żelujące właściwości.
Do musu z białej czekolady użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.
Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.
Taką ciepłą żelatynę od razu energicznie mieszamy z rozpuszczoną w śmietance czekoladą.
Maliny – Można wymienić na ulubione owoce np. borówki lub jeżyny. Fani słodkości mogą przygotować je np. z brzoskwiniami z puszki. Ale uwaga, będzie słodko 😉
Przepis na 3-4 porcje. U mnie wyszły 3 spore pucharki jak na zdjęciu.
Deserki z musem z białej czekolady i malinami - przechowywanie
Deser jest gotowy po 1,5-2 godzinach w lodówce. Może w niej pozostać do 2-3 dni, zabezpieczony folią spożywczą. Przed podaniem można zostawić go na 15 minut aby lekko się ocieplił
Smacznego!
DESERKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MALINAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- ok. 110 g biszkopta
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki Malibu
Składniki na mus
- 125 g czekolady białej
- 75 g śmietanki 36%
- 175 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
Dodatkowo
- maliny
- wiórki do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Biszkopt dokładnie pokruszyć, wymieszać z wiórkami kokosowymi i Malibu. Odłożyć. Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
- Przygotować mus. Żelatynę zalać zimną wodą (najlepiej w małym garnuszku) i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
- Czekoladę połamać na kawałki i włożyć do miski.
- Śmietankę (75 ml) podgrzać prawie do wrzenia i zdjąć z ognia, po chwili zalać nią czekoladę, zostawić na kilka sekund (w tym czasie można podgrzać żelatynę) i wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
- Żelatynę podgrzać, aż będzie ciepła i płynna i energicznie wmieszać ją do czekoladowej, ciepłej masy. Całość odstawić do ostygnięcia, ale masa powinna być płynna.
- Schłodzoną śmietankę (175 ml) ubić na puszystą masę, ale nie na sztywno. Do czekoladowej masy dość energicznie wmieszać szpatułką dużą łyżkę ubitej śmietany, następnie delikatnie wmieszać całość.
- Na dno każdego pucharka nasypać biszkopt, wyłożyć maliny i wyłożyć część musu. Ponownie wysypać biszkopt, maliny i wylać mus. Schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny i udekorować malinami i resztą biszkoptu.
1 komentarz
Super