Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami
Ten tort jest absolutnie przepyszny, przypomina tort szwarcwaldzki z małymi modyfikacjami. Nie mogłam się oprzeć i dodałam do kremu śmietankowego mascarpone. Nie chciałam usztywniać go żelatyną, a mascarpone idealnie się do tego nadaje, w dodatku krem wydaje mi się smaczniejszy. Poza tym dodałam do kremu ziarenka z całej laski wanilii. Ale pychota. Kakaowe blaty biszkoptu są delikatne i miękkie, z dodatkiem masła, mocno nasączone wiśniówką. Oprócz kremu do środka powędrowała domowa frużelina wiśniowa, a tort polany jest czekoladową polewą. Na bokach połamana czekolada, której opis przygotowania znajdziecie we wskazówkach.
Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami - wskazówki
Biszkopt.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Jajka z cukrem trzeba dobrze ubić, to podstawa udanego biszkoptu. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 17 minut.
Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.
Mąkę z kakao najlepiej dokładnie wymieszać i przesiać do miski, następnie ponownie przesiać podczas dodawania do ubitych jajek.
Najlepiej upiec biszkopt dzień (nawet 2 dni) przed przełożeniem kremem.
Biszkopt rośnie na ok. 6 cm. Pieczemy go w wysokiej tortownicy 18 cm lub rancie.
Krem z wanilią i krem do ozdoby.
Śmietanka i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Najlepiej przez noc w lodówce.
Wanilia – Zamiast ziarenek z laski wanilii, można dodać pastę waniliową lub cukier puder z ziarenkami wanilii.
Boki tortu można udekorować np. wiórkami czekolady lub przygotować czekoladowe, połamane płatki (jak na zdjęciach).
W tym celu trzeba roztopić gorzką czekoladę (60 gram) w kąpieli wodnej i odstawić, aby lekko przestygła. Przygotować spory kawałek papieru do pieczenia i położyć go na czymś twardym np. desce do krojenia, prostokątnej tacy. Czekoladę wylać na papier i przy pomocy szpatułki rozsmarować prostokąt na grubość ok. 2 mm. Czekoladę schłodzić w lodówce, gdy będzie twarda połamać na kawałki i ozdobić nią tort.
Przepis na tortownicę 18 cm. Z podanych składników powstaje tort o wysokości ok. 10 cm (razem z kremami).
Tort czekoladowo-śmietankowy z wiśniami - przechowywanie
Torcik przechowywać w lodówce, zabezpieczony przed dostaniem się zapachów (zabezpieczony folią spożywczą lub w specjalnym pojemniku na ciasta). Spożyć do 2-3 dni.
Smacznego!
TORT CZEKOLADOWO- ŚMIETANKOWY Z WIŚNIAMI
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na biszkopt kakaowy
- 4 jajka duże, rozmiar L (w temp. pokojowej)
- 120 g cukru drobnego
- 100 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 30 g masła
Składniki na krem do tortu
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzone)
- 500 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 40 g cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
Składniki na frużelinę wiśniową
- 200 g wiśni mrożonych
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Składniki na polewę czekoladową
- 60 ml śmietanki 36%
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
Składniki na krem do ozdoby
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g mascarpone (dobrze schłodzonej)
- 10 g cukru pudru
Dodatkowo
- ⅓ szklanki wiśniówki (do nasączenia)
- wiórki czekoladowe (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować niczym.
- Masło roztopić w garnuszku i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao i przesiać do miski, odłożyć.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna.
- Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, łyżeczka po łyżeczce wlewać ostudzone masło. Skończyć niezwłocznie, gdy tylko składniki się połączą.
- Do masy w trzech turach przesiać i wmieszać delikatnie rózgą mąkę z kakao. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka)
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Nożem oddzielić wystudzony biszkopt od tortownicy, wyjąć i odwrócić. Odkleić papier od spodu, następnie przekroić biszkopt na 3 równe blaty.
Przygotowanie frużeliny
- Wiśnie włożyć do garnuszka, wsypać cukier i dusić aż puszczą sok.
- 2-3 łyżki soku odlać do miseczki i rozmieszać w nich skrobię ziemniaczaną.
- Wiśnie gotować kilka minut aż będą miękkie. Następnie wlać rozmieszaną skrobię i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę do zgęstnienia. Odłożyć do wystudzenia. Kilka wisienek wybrać do dekoracji i odłożyć w osobnej miseczce.
Przygotowanie kremu i złożenie tortu
- Przygotować krem. W dużej misce zmiksować przez chwilę (kilka sekund, tylko do połączenia) cukier puder, ziarenka wanilii i mascarpone. Dodać śmietankę i ubijać do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Pierwszy blat położyć na paterze/podkładzie i nasączyć go wiśniówką. Przy brzegu biszkoptu wyłożyć krem, tak aby powstała kremowa obręcz z miejscem na wiśnie. Do środka dać część wiśni. Przykryć je kremem i wyrównać.
- Na krem położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Znów przy krawędzi wyłożyć krem i wypełnić powstałe miejsce wiśniami. Przykryć wiśnie kremem, wyrównać i położyć trzeci blat. Nasączyć go wiśniówką.
- Resztą kremu otynkować tort. Wyrównać brzegi i wierzch szpatułką. Całość schłodzić minimum 6 godzin, najlepiej przez noc w lodówce.
Przygotowanie polewy i dekoracji
- Przygotować polewę. Czekoladę połamać na kostki. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i po chwili wymieszać, aby powstała gładka polewa. Odstawić ją do ostudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Tort wyjąć z lodówki, boki udekorować wiórkami czekolady. Wierzch tortu polać grubą warstwą czekolady i delikatnie wyrównać. Schłodzić ok. 20 minut. Gdy polewa zastygnie, przygotować krem do dekoracji.
- Przygotowanie kremu. W misce zmiksować krótko mascarpone i cukier puder, wlać śmietankę i ubijać do powstania gęstego, puszystego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić tort. Na koniec na kremie ułożyć odłożone wcześniej wiśnie.