Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia)
Pyszny i prosty do przygotowania serniczek, w formie eleganckiej tarty. Spód składa się z poruszonych herbatników z masłem. Masa serowa z dodatkiem białej czekolady jest aksamitna, delikatna i kremowa. Do tego duża ilość truskawek w galaretce. Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami to idealna propozycja na upalne dni, albo po prostu, jeśli nie macie akurat ochoty piec, a ciacho zawsze fajnie zjeść. Bardzo polecam.
Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia) - wskazówki
Herbatniki – Zwykłe herbatniki z ząbkami (Petit Beurre). Jeżeli nie posiadacie malaksera, można herbatniki włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym masłem przy pomocy łyżki lub szpatułki, ale przyznam, że najlepiej robi się to rękami.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Ser powinien być w temperaturze pokojowej.
Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.
Tężejąca galaretka – to taka galaretka, która już zaczyna się ścinać. Odstawioną do ostygnięcia galaretkę można mieszać od czasu do czasu, po czasie zacznie gęstnieć i podczas mieszania robić się żelowa. Kiedy trochę zgęstnieje i zamieszana będzie zostawiać delikatne nierówności, (jeszcze płynne) to wtedy jest dobry moment żeby wymieszać ją z truskawkami i wylać na ciasto.
W tym przepisie warto użyć cukru z prawdziwą wanilią i nie wymieniać tego składnika na cukier wanilinowy. Można użyć także samych ziarenek wanilii lub pasty waniliowej.
Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm. Forma z wyjmowanym dnem.
Tarta sernikowa z białą czekoladą i truskawkami (bez pieczenia) - przechowywanie
Tartę przechowywać w formie, zabezpieczoną folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
TARTA SERNIKOWA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI (BEZ PIECZENIA)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 250 g herbatników
- 90 g masła
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g białej czekolady
- 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (ok 10-12 gram)
- 120 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na warstwę truskawek
- 500 g truskawek
- 1 op. galaretki truskawkowej
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Formę do tarty wysmarować masłem.
- Połamane herbatniki umieścić w malakserze i zmiksować, aż powstaną okruszki.
- Masło roztopić w garnuszku. Jeszcze ciepłe wlać do herbatników i szybko wymieszać, aż okruszki będą mieć konsystencję mokrego piasku.
- Masę wysypać do formy i wyklepać równo dno i boki. Podociskać, aby spód i boki były zbite. Najlepiej przy pomocy dna szklanki. Spód schować do lodówki i po ok. 20 minutach przygotowywać masę serową.
Przygotowanie masy serowej
- Białą czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia, powinna pozostać dość płynna.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały i cukier z wanilią. Powoli, ciągle miksując dolewać ostudzoną czekoladę.
- W osobnej misce ubić śmietankę na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać ją do masy serowej.
- Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód i wyrównać. Włożyć do lodówki. Całość powinna się chłodzić ok. 2 godziny przed wyłożeniem truskawek.
Przygotowanie warstwy truskawkowej
- Zagotować wodę, odmierzyć 250 ml wrzątku i wlać do miski. Wsypać całą saszetkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Odłożyć do ostudzenia. Galaretkę mieszać co jakiś czas, pilnując momentu gdy zacznie tężeć.
- Truskawki umyć i osuszyć. Usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Truskawki dodać do tężejącej galaretki, wymieszać i wyłożyć na wierzch tarty. Wyrównać. Tartę schłodzić przez noc w lodówce
Zobacz także:
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKĄ W CZEKOLADZIE
Te urocze, małe deserki powinny podbić Wasze serca. Mini serniczki z truskawką w czekoladzie są pyszne i wyglądają ślicznie. W dodatku są bardzo proste do przygotowania. Każdy serniczek składa się z biszkopta na spodzie, masy serowej i soczystej truskawki, zanurzonej w czekoladzie. Pyszności.
TARTA BOUNTY (BEZ PIECZENIA)
Jeżeli lubicie kokosowo – czekoladowe słodkości Tarta Bounty Was zachwyci. Nie tylko jest pyszna, ale przygotowanie jej jest bajecznie proste i szybkie. Nic nie trzeba piec, ubijać ani ucierać. Jedynie trochę poczekać, aż się dobrze schłodzi. Jednak dla tego smaku można wytrzymać. Tarta Bounty (bez pieczenia) składa się z herbatnikowo – czekoladowego spodu, do tego kokosowa warstwa z białą czekoladą i czekoladowa polewa.
BROWNIE Z KOKOSEM I TRUSKAWKAMI
Pyszne Brownie z kokosem i truskawkami. Spód to klasyczne, maziste brownie. Pośrodku masa z wiórków kokosowych z dodatkiem białej czekolady, a na wierzchu truskawki w truskawkowej galaretce. Ciasto zdecydowanie dla fanów słodkości. Naprawdę warto spróbować.
4 komentarze
Czy część sera można zastąpić serkiem mascarpone czy masa serowa będzie za rzadka? 🙂
Będzie bardziej kremowa i mniej stabilna. Można spróbować pół na pół, ale dodałabym 1 łyżeczkę żelatyny do masy serowej (wcześniej namoczoną przez 10 min w 30 ml wody, podgrzaną i ostudzoną) itp.). Żelatynę energicznie wmieszać do składników przed dodaniem ubitej śmietanki:)
Czy można zrobić ciasto kruche zamiast herbatników ? Będzie pasowało ?
Będzie idealne 😉