• 0

    Brak produktów w koszyku.

Świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem

Świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem

Mały świąteczny tort czekoladowy, który jest przepyszny. Tort łączy w sobie wszystko co najlepsze. Jest czekolada, są orzechy włoskie, jest kajmak i konfitura ze śliwek. Już prawie zapomniałabym dodać, że korzenna nuta też się w nim znalazła. Składa się z delikatnie piernikowego ciasta czekoladowego nasączonego kawą, konfitury śliwkowej, subtelnie kajmakowego i puszystego kremu, ciasta z orzechami włoskimi i grubej warstwy czekoladowej polewy z orzechami. Ja nieco mocniej schłodziłam polewę, dzięki czemu mocniej zgęstniała i całą rozsmarowałam obficie na całym torcie. Można też polać cały tort wystudzoną, ale wciąż płynną polewą. Do dekoracji odrobina śmietanki ubitej z kajmakiem i ciasteczka korzenne z przepisu, który znajdziecie na blogu tutaj. Pychotka.
tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem

Czekoladowy tort na Święta z orzechami włoskimi i kajmakiem - wskazówki do przepisu

Ciasto czekoladowe i orzechowe.

Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Kawa do ciasta czekoladowego – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.

Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.

Orzechy włoskie – Mielone orzechy, które można kupić gotowe lub zmielić samodzielnie. Najlepiej z częścią odmierzonej mąki, aby szybko nie zrobiła się pasta orzechowa.

Sama orzechy zblendowałam z mąką. Najpierw orzechy trzeba z grubsza posiekać i później zblendować z mąką (całą porcją potrzebną do ciasta orzechowego).

 

Krem z kajmakiem.

Śmietanka – Polecam 36% aby krem był nieco bardziej stabilny. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Mascarpone – Również powinno być dobrze schłodzone.

Masa kajmakowa – Powinna być schłodzona w lodówce, aby wszystkie składniki dobrze się ubiły.

Składniki ubijamy przez ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu. Jak mieszadła zaczną zostawiać widoczne ślady, które będą się zaczynać „charakterystycznie rwać”, wtedy kończymy ubijanie.

 

Polewa czekoladowa.

Czekolada – Między 60-70% zawartości kakao i mleczna.

Po rozpuszczeniu czekolad w śmietance z masłem i dodaniu posiekanych orzechów, trzeba odstawić polewę do ostudzenia. Powinna zgęstnieć na tyle, żeby można ją było rozsmarować na torcie. Można na minutę przed rozsmarowaniem włożyć ją do lodówki i wymieszać, ale nie na dłużej.

Jeśli zależy Wam na bardziej „gładkim” wykończeniu tortu i na cieńszej warstwie czekolady, to zaraz jak ostygnie polejcie nią równomiernie tort. Tak jak w torcie Michałku.

Przepis na tort o średnicy 18 cm, wysokość ok. 6-7 cm.

tort czekoladowy z orzechami włoskimi i kajmakiem

Świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem - przechowywanie

Czekoladowy tort świąteczny trzeba przechowywać w lodówce, w formie/na talerzu/paterze zabezpieczony folią spożywczą lub w pojemniku na tort. Spożyć do 3 dni.

Tort wyjęty z lodówki najlepiej kroić ciepłym nożem.

przepis na tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem

Smacznego!

Przepis na świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem:

przepis na tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem

ŚWIĄTECZNY TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM

Joanna | Chocololo
Smaki Świąt w małym torcie: korzenne przyprawy, orzechy włoskie, czekolada, śliwki i kajmak.
Przepis na tort o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 1 jajko L (w temp. pokojowej)
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka mocnej kawy instant
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto orzechowe

  • 1 jajko L (w temp. pokojowej)
  • 30 g cukru
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 25 ml mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem z kajmakiem

  • 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 100 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na polewę czekoladową

  • 90 ml śmietanki 36%
  • 30 g masła
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich

Do nasączenia

  • 60 ml mocnej kawy
  • 30 ml słabej herbaty

Dodatkowo

  • 2 duże łyżki powideł śliwkowych (gęstych)
  • kilka ciastek korzennych
  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 30 g kajmaku (dobrze schłodzonego)

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
  • W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, przyprawą i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie ciasta orzechowego

  • Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
  • W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać mielone orzechy o wymieszać dokładnie. Odłożyć.
  • W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
  • Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.

Przygotowanie kremu i składanie tortu

  • Ciasto czekoladowe przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze lub podkładce i nasączyć kawą. Rozsmarować konfiturę na środku ciasta (zostawiając1 cm do brzegu bez konfitury).
  • Przygotowanie kremu z kajmakiem. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat ciasta i równomiernie rozsmarować. Położyć na nim ciasto orzechowe, nasączyć je herbatą i wyłożyć konfiturę śliwkową (tak samo jak na czekoladowym). Wyłożyć pozostały krem, równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem czekoladowym i nasączyć go kawą.
  • Tort można zapiąć w rant wyłożony folią rantową lub włożyć do pojemnika na torty. Schować do lodówki, powinien schłodzić się przez całą noc (12 godzin minimum).

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • Śmietankę podgrzać z masłem prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolad.
  • Do czekoladowej polewy dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość odłożyć do ostudzenia. Masa powinna zgęstnieć.
  • Tort wyjąć z lodówki. Czekoladę z orzechami rozsmarować na wierzchu i na bokach. Tort schować do lodówki na min. 30 minut. Czekolada zastygnie.
  • Przygotowanie kremu do dekoracji. Śmietankę ubić z kajmakiem na gęsty i puszysty krem. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
  • Na wierzchu ułożyć ciasteczka.
Słowo kluczowe biszkopt orzechowy, boże narodzenie, ciasto na święta, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kajmak, krem kajmakowy, orzechy włoskie, przepis na święta, przepis na tort, święta, tort, tort czekoladowy, tort na święta

Zobacz także:

tort kakaowo-piernikowy
tort kakaowo-piernikowy
czekoladowy tort michałek
czekoladowy tort michałek
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
czekoladowy torcik z kawą i kardamonem
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x