Świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem
Mały świąteczny tort czekoladowy, który jest przepyszny. Tort łączy w sobie wszystko co najlepsze. Jest czekolada, są orzechy włoskie, jest kajmak i konfitura ze śliwek. Już prawie zapomniałabym dodać, że korzenna nuta też się w nim znalazła. Składa się z delikatnie piernikowego ciasta czekoladowego nasączonego kawą, konfitury śliwkowej, subtelnie kajmakowego i puszystego kremu, ciasta z orzechami włoskimi i grubej warstwy czekoladowej polewy z orzechami. Ja nieco mocniej schłodziłam polewę, dzięki czemu mocniej zgęstniała i całą rozsmarowałam obficie na całym torcie. Można też polać cały tort wystudzoną, ale wciąż płynną polewą. Do dekoracji odrobina śmietanki ubitej z kajmakiem i ciasteczka korzenne z przepisu, który znajdziecie na blogu tutaj. Pychotka.
Czekoladowy tort na Święta z orzechami włoskimi i kajmakiem - wskazówki do przepisu
Ciasto czekoladowe i orzechowe.
Jajka – Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.
Kawa do ciasta czekoladowego – Instant, 1 łyżeczka lub mała saszetka (np. espresso 2 gramy). Kawa powinno być bez żadnych dodatków np. 2w1.
Mleko – Do tego przepisu na ciasto można wykorzystać zwykłe mleko lub roślinne. Nada się ryżowe lub migdałowe, ale nie np. mleczko kokosowe, które jest cięższe i tłustsze.
Orzechy włoskie – Mielone orzechy, które można kupić gotowe lub zmielić samodzielnie. Najlepiej z częścią odmierzonej mąki, aby szybko nie zrobiła się pasta orzechowa.
Sama orzechy zblendowałam z mąką. Najpierw orzechy trzeba z grubsza posiekać i później zblendować z mąką (całą porcją potrzebną do ciasta orzechowego).
Krem z kajmakiem.
Śmietanka – Polecam 36% aby krem był nieco bardziej stabilny. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Mascarpone – Również powinno być dobrze schłodzone.
Masa kajmakowa – Powinna być schłodzona w lodówce, aby wszystkie składniki dobrze się ubiły.
Składniki ubijamy przez ok. 2 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu. Jak mieszadła zaczną zostawiać widoczne ślady, które będą się zaczynać „charakterystycznie rwać”, wtedy kończymy ubijanie.
Polewa czekoladowa.
Czekolada – Między 60-70% zawartości kakao i mleczna.
Po rozpuszczeniu czekolad w śmietance z masłem i dodaniu posiekanych orzechów, trzeba odstawić polewę do ostudzenia. Powinna zgęstnieć na tyle, żeby można ją było rozsmarować na torcie. Można na minutę przed rozsmarowaniem włożyć ją do lodówki i wymieszać, ale nie na dłużej.
Jeśli zależy Wam na bardziej „gładkim” wykończeniu tortu i na cieńszej warstwie czekolady, to zaraz jak ostygnie polejcie nią równomiernie tort. Tak jak w torcie Michałku.
Przepis na tort o średnicy 18 cm, wysokość ok. 6-7 cm.
Świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem - przechowywanie
Czekoladowy tort świąteczny trzeba przechowywać w lodówce, w formie/na talerzu/paterze zabezpieczony folią spożywczą lub w pojemniku na tort. Spożyć do 3 dni.
Tort wyjęty z lodówki najlepiej kroić ciepłym nożem.
Smacznego!
Przepis na świąteczny tort czekoladowy z orzechami i kajmakiem:

ŚWIĄTECZNY TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI I KAJMAKIEM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasto czekoladowe
- 1 jajko L (w temp. pokojowej)
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 60 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka mocnej kawy instant
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto orzechowe
- 1 jajko L (w temp. pokojowej)
- 30 g cukru
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 30 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 25 ml mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem z kajmakiem
- 150 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 100 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Składniki na polewę czekoladową
- 90 ml śmietanki 36%
- 30 g masła
- 70 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
Do nasączenia
- 60 ml mocnej kawy
- 30 ml słabej herbaty
Dodatkowo
- 2 duże łyżki powideł śliwkowych (gęstych)
- kilka ciastek korzennych
- 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- 30 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
- W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy przesiać mąkę z kakao, przyprawą i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie ciasta orzechowego
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C (góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
- W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać mielone orzechy o wymieszać dokładnie. Odłożyć.
- W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
- Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu i składanie tortu
- Ciasto czekoladowe przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze lub podkładce i nasączyć kawą. Rozsmarować konfiturę na środku ciasta (zostawiając1 cm do brzegu bez konfitury).
- Przygotowanie kremu z kajmakiem. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
- Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat ciasta i równomiernie rozsmarować. Położyć na nim ciasto orzechowe, nasączyć je herbatą i wyłożyć konfiturę śliwkową (tak samo jak na czekoladowym). Wyłożyć pozostały krem, równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem czekoladowym i nasączyć go kawą.
- Tort można zapiąć w rant wyłożony folią rantową lub włożyć do pojemnika na torty. Schować do lodówki, powinien schłodzić się przez całą noc (12 godzin minimum).
Przygotowanie polewy czekoladowej
- Śmietankę podgrzać z masłem prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolad.
- Do czekoladowej polewy dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość odłożyć do ostudzenia. Masa powinna zgęstnieć.
- Tort wyjąć z lodówki. Czekoladę z orzechami rozsmarować na wierzchu i na bokach. Tort schować do lodówki na min. 30 minut. Czekolada zastygnie.
- Przygotowanie kremu do dekoracji. Śmietankę ubić z kajmakiem na gęsty i puszysty krem. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
- Na wierzchu ułożyć ciasteczka.