Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C(góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
W garnuszku podgrzać razem mleko, masło i kawę instant. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę wymieszać z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka, kawy i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
Do masy przesiać mąkę z kakao, przyprawą i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie ciasta orzechowego
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C(góra-dół), tortownicę 18 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).
W garnuszku podgrzać razem mleko i masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia, wymieszać i odłożyć do ostudzenia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać mielone orzechy o wymieszać dokładnie. Odłożyć.
W misce dobrze ubić jajko z cukrem na jasną i puszystą masę (zajmie to kilka minut). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać wystudzoną mieszankę mleka i masła. Szybko skończyć miksować, mogą być jeszcze widoczne smugi.
Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem, wymieszać całość delikatnie. Nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać i piec ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wyjąć w piekarnika i zostawić do wystudzenia w formie.
Przygotowanie kremu i składanie tortu
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa równe blaty. Pierwszy położyć na talerzu/paterze lub podkładce i nasączyć kawą. Rozsmarować konfiturę na środku ciasta (zostawiając1 cm do brzegu bez konfitury).
Przygotowanie kremu z kajmakiem. W misce krótko zmiksować mascarpone z kajmakiem, wlać śmietankę i miksować do powstania gęstego, puszystego kremu. Zajmie to ok. 2 minuty.
Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat ciasta i równomiernie rozsmarować. Położyć na nim ciasto orzechowe, nasączyć je herbatą i wyłożyć konfiturę śliwkową (tak samo jak na czekoladowym). Wyłożyć pozostały krem, równomiernie rozsmarować, przykryć drugim blatem czekoladowym i nasączyć go kawą.
Tort można zapiąć w rant wyłożony folią rantową lub włożyć do pojemnika na torty. Schować do lodówki, powinien schłodzić się przez całą noc (12 godzin minimum).
Przygotowanie polewy czekoladowej
Śmietankę podgrzać z masłem prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamane czekolady i po chwili wymieszać do rozpuszczenia czekolad.
Do czekoladowej polewy dodać posiekane orzechy i wymieszać. Całość odłożyć do ostudzenia. Masa powinna zgęstnieć.
Tort wyjąć z lodówki. Czekoladę z orzechami rozsmarować na wierzchu i na bokach. Tort schować do lodówki na min. 30 minut. Czekolada zastygnie.
Przygotowanie kremu do dekoracji. Śmietankę ubić z kajmakiem na gęsty i puszysty krem. Przełożyć go do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić tort.
Na wierzchu ułożyć ciasteczka.
Słowo kluczowe biszkopt orzechowy, boże narodzenie, ciasto na święta, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kajmak, krem kajmakowy, orzechy włoskie, przepis na święta, przepis na tort, święta, tort, tort czekoladowy, tort na święta