Korzenne gwiazdki w czekoladzie
Kruche ciasteczka korzenne zanurzone w czekoladzie. Maślane i aromatyczne, pachnące Świętami. Korzenne gwiazdki to idealne ciasteczka świąteczne. Będą znikać w ekspresowym tempie. Nadadzą się też na słodki upominek. Z ciastem dobrze się pracuje, nie lepi się i ładnie trzyma wycinane kształty. Wybrałam gwiazdki, ale tak naprawdę może to być dowolny kształt. Choinka, dzwonek, kokardka, co tylko chcecie. Ciasteczka są cudnie kruche, wyważenie słodkie. Można zanurzyć je w dowolnej czekoladzie. Pomieszałam gorzką i mleczną, ale jeżeli użyjecie którejś solo, to też będzie pycha.
Ciasteczka korzenne gwiazdki - wskazówki do przepisu
Mąka pszenna – Do korzennych ciasteczek użyjcie pszennej mąki tortowej. Jeśli chcecie użyć innej, nada się też mąka orkiszowa typ. 700.
Kakao – Ciemne kakao alkalizowane, czyli ogólnodostępne w sklepach.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.
Cukier puder – Użyłam klasycznego z białego cukru, ale nada się również ten z brązowego cukru.
Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Można wykorzystać ekstrakt waniliowy.
Śmietanka – Tłusta śmietanka w kartoniku o zawartości tłuszczu 30-36% (sama użyłam 36%). Powinna być schłodzona.
Przyprawa korzenna – Wasza ulubiona przyprawa. Może być do ciasteczek korzennych lub do piernika. Także domowa.
Ciasto najłatwiej wyrobić w malakserze miksując wszystkie składniki, aż powstanie masa o konsystencji piasku. Następnie, ręcznie szybko zagnieść ją i uformować w kulę. Jeżeli robimy ciasto w całości ręcznie, trzeba nożem posiekać najpierw składniki w misce, następnie szybko zagnieść. Wcześniej, warto pokroić zimne masło w niedużą kostkę lub plastry.
Przygotowane ciasto powinno być plastyczne i tłustawe. Trzeba je schłodzić przez minimum godzinę, ale ja polecam dłużej. Najlepiej zostawić je na noc i 20-30 minut przed wałkowaniem wyłożyć na blat, aby się ociepliło.
Przepis na ok. 40 korzennych gwiazdek (6cm szerokości).
Korzenne gwiazdki w czekoladzie - przechowywanie
Ciasteczka korzenne bez czekolady można przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni. Mogą pozostać w temp. pokojowej. Oblane czekoladą najlepiej schować do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu do 5-6 dni.
Smacznego!
Przepis na korzenne ciasteczka w czekoladzie:

KORZENNE GWIAZDKI W CZEKOLADZIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na ciasteczka
- 120 g masła (zimnego)
- 2 żółtka (zimne)
- 195 g mąki pszennej
- 5 g kakao
- 80 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 30 ml śmietanki 30-36% (zimnej)
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej/ do piernika
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek gwiazdki (szerokość ok. 6 cm) i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
- Piec 11-12 minut, po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
- Czekolady połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać w czekoladzie, nadmiar strząsnąć. Odkładać je na kratkę i odstawić do zastygnięcia czekolady. Można dać ciasteczka na 10 minut do lodówki.