1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
30mlśmietanki 30-36%(zimnej)
2łyżeczkiprzyprawy korzennej/ do piernika
¼łyżeczkiproszku do pieczenia
Dodatkowo
50gczekolady gorzkiej
50gczekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C(góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek gwiazdki (szerokość ok. 6 cm) i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
Piec 11-12 minut, po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
Czekolady połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać w czekoladzie, nadmiar strząsnąć. Odkładać je na kratkę i odstawić do zastygnięcia czekolady. Można dać ciasteczka na 10 minut do lodówki.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka świąteczne, ciasteczka z czekoladą, kakao, kruche ciasteczka, przepis na ciasteczka, przepis na święta, święta