Cofnij
ciastka korzenne w czekoladzie

KORZENNE GWIAZDKI W CZEKOLADZIE

Joanna | Chocololo
Kruche ciasteczka korzenne w kształcie gwiazdek, zanurzone w czekoladzie.
Przepis na ok. 40 ciasteczek.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasteczka

  • 120 g masła (zimnego)
  • 2 żółtka (zimne)
  • 195 g mąki pszennej
  • 5 g kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 30 ml śmietanki 30-36% (zimnej)
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej/ do piernika
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze lub w misce. Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę (najlepiej przez noc).
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek gwiazdki (szerokość ok. 6 cm) i układać na blaszce w niewielkich odstępach. Ciastka niewiele urosną.
  • Piec 11-12 minut, po wyjęciu z piekarnika zostawić na minutę na blaszce i przenieść na kratkę do studzenia.
  • Czekolady połamać na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać w czekoladzie, nadmiar strząsnąć. Odkładać je na kratkę i odstawić do zastygnięcia czekolady. Można dać ciasteczka na 10 minut do lodówki.
Słowo kluczowe ciasteczka, ciasteczka świąteczne, ciasteczka z czekoladą, kakao, kruche ciasteczka, przepis na ciasteczka, przepis na święta, święta