Słonecznikowiec z kremem czekoladowym
Muszę przyznać, że Słonecznikowiec z kremem czekoladowym wyszedł fantastycznie. Pomiędzy blatami nasączonego kawą biszkoptu znajdziecie w nim krem kajmakowy ze słonecznikiem i krem czekoladowy. Maślany krem z kajmakiem jest obłędny, a wcześniej upieczony słonecznik chrupiący i karmelowy. Wbrew pozorom nie jest to trudne do przygotowania ciasto. Warto się na nie skusić, bo smakuje obłędnie. Jest syte i treściwe, słodkie i cudnie karmelowo-czekoladowe z chrupkim akcentem. Na wierzchu nie mogło zabraknąć czekoladowej polewy i puszystego kremu z kajmakiem do ozdoby. Mam nadzieję, że ten przepis na słonecznikowiec zostanie z Wami na długo i każdy kogo poczęstujecie, będzie o niego pytał. Jest pyszny i idealny na każde Święta.
Słonecznikowiec z kremem czekoladowym - wskazówki do przepisu
Biszkopt kakaowy.
Jajka – Najlepiej duże w rozmiarze L. Powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z bardzo ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła. Dla pewności, czy dobrze się ocieplą (to zależy, czy wyciągacie je z lodówki, jaka jest temp. otoczenia itp.) czas ocieplania ich w wodzie można wydłużyć do 30 minut.
Jajka z cukrem trzeba porządnie ubić. Mikserem ręcznym ubijam jajka ok. 12 minut na wysokich obrotach.
Mąka – Tortowa mąka pszenna. Sama do tego biszkoptu użyłam mąki pszennej bio typ 480.
Kakao – Ciemne, alkalizowane kakao o zawartości tłuszczu 10-12%. Podpowiem, że to np. popularne Decomorreno lub Wedel.
Mieszankę można do przygotowanej masy wmieszać całą na raz jak macie wprawę. Polecam wmieszać ją jednak w 2-3 turach, a najlepiej (zawsze tak robię) delikatnie mieszając przesiewać mieszankę mąki i kakao na bieżąco. Najlepiej robić to silikonową, średnio-twardą szpatułką. Mieszanie wygląda tak: dwa przesiania mąki z kakao i zaraz delikatne wmieszanie lub dwa z potrząśnięciem, żeby równomiernie rozprowadzić mąkę. No i znowu dwa przesiania i zamieszanie, tak do końca mąki z kakao. Ostrożnie, powoli i z uczuciem.
Krem kajmakowy ze słonecznikiem.
Masło – Powinno być miękkie, może być w niższej temp. pokojowej (ok. 18 stopni C). Do ucierania najlepsze jest masło miękkie, ale może być chłodnawe. Zbyt miękkie i ciepłe słabo się uciera, więc warto je po 2 minutach ucierania schować na 2 minuty do lodówki i ponownie utrzeć.
Kajmak – Bez dodatków smakowych, zwykła masa kajmakowa w temperaturze pokojowej.
Słonecznik – Bez łupinek.
Krem czekoladowy.
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%. Opcjonalnie może być śmietanka 30%, ale w kremie z kajmakiem do dekoracji lepsza będzie 36%
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80%. Jeśli chodzi o czekoladę gorzką, to im większa zawartość kakao, tym krem będzie gęstszy i intensywniej czekoladowy. Ja używałam do tego kremu czekolady 64%.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.
– Śmietankę z czekoladą można rozpuścić dzień przed składaniem ciasta lub z samego rana i zostawić ją do wieczora. Powinna dobrze się schłodzić.
– Jeśli przygotowujecie ciasto w większej formie niż 20×20 cm, to śmietanka z czekoladą powinna schłodzić się te 12 godzin (będzie większa ilość). Dla przyspieszenia można podzielić masę na dwie mniejsze miski i tak schować do lodówki na 8 godzin.
Polewa czekoladowa.
Do polewy użyłam czekolady gorzkiej 64% i mlecznej.
Można przygotować polewę z samą gorzką ( z samą mleczną będzie zbyt słodko), wtedy na 70 ml śmietanki dajcie 55 g gorzkiej czekolady.
Krem z kajmakiem do dekoracji.
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Kajmak można wcześniej odmierzyć i przełożyć do miseczki, wtedy szybko będzie zimny.
Przepis na formę 20×20 cm.
Chcesz upiec ciasto w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.
Słonecznikowiec z kremem czekoladowym - przechowywanie
Pyszny Słonecznikowiec z kremem czekoladowym trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku lub w formie zabezpieczonej folią spożywczą. Będzie dobry do 3-4 dni.
Smacznego!
Przepis na Słonecznikowiec z kremem czekoladowym:

SŁONECZNIKOWIEC Z KREMEM CZEKOLADOWYM
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na biszkopt kakaowy
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru drobnego
- 60 g mąki
- 25 g kakao
- 30 ml oleju
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na słonecznik karmelizowany
- 125 g słonecznika łuskanego
- 40 g cukru pudru
- 30 g masła
- 20 ml śmietanki 36%
Składniki na krem kajmakowy ze słonecznikiem
- 100 g masła (miękkiego)
- 200 g kajmaku (w temp. pokojowej)
- słonecznik z przepisu powyżej
Składniki na krem czekoladowy
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 65 g czekolady gorzkiej
- 20 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową
- 70 ml śmietanki 36%
- 35 g czekolady gorzkiej
- 35 g czekolady mlecznej
Składniki na krem do dekoracji
- 30 g kajmaku (dobrze schłodzonego)
- 70 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
Dodatkowo
- 80-100 ml mocnej kawy (do nasączenia)
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu czekoladowego etap 1
- Śmietankę wlać do garnuszka, wsypać cukier puder wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną na kostki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Masę przelać do miski i odstawić do ostudzenia.
- Gdy śmietanka z czekoladą ostygnie, schłodzić ją w lodówce przez 8 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C (góra-dół). Dno i boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę dokładnie wymieszać z kakao i proszkiem, odłożyć.
- Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ubijać (mikser;końcówki do ubijania) aż masa potroi objętość, będzie gęsta, puszysta i jasna. Zajmie to ok. 12-15 minut. Na koniec ubijania wolno wlać olej i ubić tylko do połączenia.
- Do masy w trzech turach (lub stopniowo) przesiać i wmieszać delikatnie rózgą/łopatką mąkę z kakao i proszkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać. Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka).
- Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Następnie przekroić biszkopt na 3 równe, cienkie blaty (ok. 1 cm grubości).
Przygotowanie karmelizowanego słonecznika
- Blachę (taką na wyposażeniu piekarnika) wyjąć i wyłożyć papierem, zostawić z boku, nie wkładać do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół).
- W garnuszku podgrzać razem masło, cukier i śmietankę. Gdy cukier się rozpuści gotować jeszcze 2 minuty. Dodać słonecznik, wymieszać dokładnie i podgrzewać na małym ogniu mieszając jeszcze minutę.
- Wyłożyć równomiernie słonecznik na przygotowaną blachę i piec 15-20 minut, aż stanie się złoty i rumiany.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Następnie połamać taflę na kawałki i posiekać.
Przygotowanie kremu kajmakowego
- W misce utrzeć (mikserem, końcówki do ubijania) masło, aż zrobi się jaśniejsze. Zajmie to 3-4 minuty. Następnie ucierając dodawać stopniowo kajmak.
- Do masy dodać pokruszony słonecznik i delikatnie wieszać go szpatułką.
- Dolny blat biszkoptu włożyć do formy (można ją wcześniej znów wyłożyć papierem do pieczenia, aby ładnie wyjąć ciasto lub jego ukrojone kawałki). Biszkopt nasączyć kawą.
- Na biszkopt wyłożyć krem kajmakowy ze słonecznikiem i rozsmarować go równomiernie. Przykryć go drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączyć kawą.
Przygotowanie kremu czekoladowego
- Do miski dać mascarpone, chwilkę miksować i dodać schłodzoną śmietankę z czekoladą i ubijać. Masa będzie gęsta, miksować, aż zrobi się lekko jaśniejsza i puszystsza. Zajmie to ok. 1-2 minuty.
- Krem wyłożyć równomiernie na drugi blat biszkoptu i wyrównać. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć go kawą.
- Ciasto schłodzić w lodówce min. 6 godzin, najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy i kremu
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści. Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
- Polewą polać ciasto, wyrównać i schłodzić przez 30 minut.
- Krem z kajmakiem. W misce ubić razem kajmak ze śmietanką do powstania puszystego, gęstego kremu. Przełożyć go do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto.