• 0

    Brak produktów w koszyku.

Wedel czekolada mocno gorzka 80% (recenzja)

Recenzja czekolady mocno gorzkiej 80% Wedel

Produkt: Wedel Czekolada mocno gorzka 80%

Zawartość kakao: min. 80%

Cena: 9,99 zł (ale bywa droższa, w niektórych sklepach kosztuje ok. 12 zł)

Waga: 80 g

Gdzie kupić: w wielu sklepach, m.in. Żabka, Lidl, Kaufland, Biedronka itp.

Data testowania: 09.2025

Mocno gorzka czekolada Wedel zwiera 80% kakao. Producent nazwał ją mocno gorzką i faktycznie gorycz jest intensywna, ale czy mocno? Lubię czekolady Wedla, a mleczną i gorzką 64% oceniam całkiem nieźle. Często wykorzystuję je do wypieków. Jak smakuje wersja z dużą ilością kakao i do czego najlepiej ją wykorzystać? O tym w dalszej części wpisu.

Skład czekolady gorzkiej 80% Wedel

Skład czekolady gorzkiej 80% Wedel:

Miazga kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, Cukier, Tłuszcz kakaowy, Aromat, Emulgator (lecytyny sojowe)

tabliczka gorzkiej czekolady Wedel 80%

Zapach i smak:

Pachnie ładnie i słodko, ma charakterystyczny aromat, typowy dla kakao Wedla. Trzask delikatny podczas łamania, choć tabliczka jest twarda. Czekolada wolno rozpuszcza się na podniebieniu. Od początku czuć goryczkę, mocny aromat kakao. Konsystencja jest gładka, ale jest też wyczuwalna odrobina kakaowej szorstkości. Czekolada jest gęsta, trochę zalepiająca, mocno pudrowa, nieco cierpka. Nie do końca mi to odpowiada, bo czekolada pozostawia nieprzyjemną suchość w ustach. Nie jest też zbyt słodka, co akurat w jej przypadku jest na plus 🙂

Do czego wykorzystać:

We wszystkich przepisach, które znajdziecie na blogu i potrzebna jest do nich czekolada gorzka do 80%. Wedel dobrze się sprawdzi do wszelkich ciast, serników, polew, kremów itp.

Jest to jednak czekolada mocno pudrowa, ma w składzie kakao o obniżonej zawartości tłuszczu i czuć je podczas jedzenia. To sugeruje, że jest go tam sporo. Przez to czekolada nadaje wypiekom i deserom intensywny smak, ale też „zabiera” trochę wilgoci. Do wszelkich ciast mocno czekoladowych, także tych bez mąki będzie ok.

W przypadku musów i kremów czekoladowych będzie sprawiać, że te będą gęstsze i bardziej stabilne. Gorzkie czekolady 64% i 80% Wedla ciężej rozpuszczają się w śmietance i zostawiają takie drobne czekoladowe oczka. Warto zaraz po rozpuszczeniu je zblednować na gładko. Po schłodzeniu mocno gęstnieją i często wymagają krótszego ubijania.

Tutaj wpis o kremie czekoladowym: Czekoladowy krem z mascarpone. Użyłam w nim czekolady innej marki, ale widać o jakie oczka chodzi.

A teraz test ciasteczka.

Czekolada nie wypadła w nim najlepiej, ale tragedii też nie ma 😉 Ta pudrowość i wysoka zawartość kakao sprawia, że czekolada podczas pieczenia rozpuszcza się i zabiera wilgoć z ciastek. Nie są one suche, ale słabo rozpływają się na blaszce, są bardziej zwarte, a ciasto w środku jest maziste, lekko zalepiające. Wierzę jednak, że znajdzie ono swoich wielbicieli. Ja polecam mieszać ją z czekoladą mleczną w proporcji 1:1.

Do ciastek brownie będzie dobra.

Poniżej test ciasteczka.

test ciasteczka Wedel czekolada gorzka 80%

Podsumowanie:

To dobra gorzka czekolada do wypieków i deserów. Ma ładny, krótki skład bez niespodzianek. Nie jest przesłodzona, ma fajny aromat. Razi mnie jedynie nadmiar kakao w proszku. Ma to jednak swoje plusy i minusy. Nie będę jeść jej solo do kawy, ale wciąż będzie się ona pojawiać w mojej czekoladowej kuchni.

6/10

kostki czekolady gorzkiej 80% Wedel

Próbowałaś/eś już tej czekolady? Daj znać w komentarzu!

0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x