Ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami (bez pieczenia)

Ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami (bez pieczenia)

Musowe ciasto na wafelkach przygotowane bez pieczenia. Kiedy nadchodzą upalne dni, odchodzi chęć odpalania piekarnika. Parząc sobie kawę, otworzyłam dużą paczkę wafelków i sporo z nich zostało. Nie mogły się zmarnować, powstał więc pomysł na deser. To pyszne ciasto z musem czekoladowo-kawowym i kawową galaretką. Mus jest delikatny i puszysty, a galaretka intensywnie kawowa. Fani kawy będą zachwyceni. Koniecznie zaparzcie dobrą i mocną! Na spód wykorzystałam wafelki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym, które warto wcześniej namoczyć w letnim mleku. Będą miękkie po spędzeniu nocy w lodówce. Nienamoczone pozostaną twardsze i chrupkie. Do mleka możecie dodać kapkę likieru kawowego lub Amaretto. Doda smaku i aromatu. Wierzch ciasta ozdobiłam po prostu odrobiną bitej śmietany i wafelkiem. Proste i bardzo smaczne ciasto dla kawoszy i wielbicieli czekolady.
kawowe ciasto bez pieczenia

Musowe ciasto czekoladowo-kawowe na wafelkach - wskazówki

Wafelkowy spód.

Wafelki – Koniecznie bez polewy. Użyłam czekoladowo-orzechowych, ale mogą być także: czekoladowe, karmelowe, waniliowe czy śmietankowe.

Mleko – Letnie mleko do nasączenia. Dowolne, może być też roślinne.

 

Mus czekoladowo-kawowy.

Śmietanka – Tłusta śmietanka 36% w kartoniku. W przepisie są 2 pozycje ze śmietanką. Nie jest to błąd. W 120 ml rozpuszczamy czekoladę, nie musi więc być ona schłodzona. Natomiast 300 ml śmietanki, którą ubijamy do musu, powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietanki (schłodzonej) nie ubijamy na sztywno, jednak powinna być gęsta, puszysta. Zbyt mocno ubita śmietanka źle miesza się z czekoladą i jest większe ryzyko zwarzenia musu.

Uważajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo żelatyny, powinna być ciepła i płynna (po tym jak napęcznieje). Trzeba dodać ją do gorącej śmietanki i wymieszać. Nie podgrzewać już całości, chyba, że czekolada nie będzie chciała się dokładnie rozpuścić. Wtedy trzeba odrobinę podgrzać całość na najmniejszym ogniu i najmniejszym palniku. Ale tylko chwilkę.

Ubitą śmietankę mieszamy z roztopioną czekoladą bardzo delikatnie i z wyczuciem, ale dość energicznie, aby nie powstały grudki czekolady. Trzeba ją wmieszać szpatułką już bardzo ostrożnie, aby piana za bardzo nie opadła i nie było smug.

Kawa – Do musu czekoladowo-kawowego potrzebna jest kawa instant. Dobrze, żeby była to mocna kawa i bez żadnych dodatków np. 2w1. Można dodać 3 łyżeczki kawy lub 3 małe saszetki (np. espresso po 2 gramy).

 

Galaretka kawowa.

Kawa – Polecam mocną świeżo parzoną kawę (300 ml). Można rozmieszać w niej cukier puder jeszcze jak będzie gorąca, następnie odstawić do ostudzenia. Opcjonalnie użyjcie kawy instant. 1-2 łyżeczki powinny wystarczyć.

Przepis na formę 20×20 cm.

spód wafelkowy do ciasta z musem kawowym

Ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami - przechowywanie

Ciasto czekoladowo-kawowe ze względu na mus i galaretkę koniecznie przechowujemy w lodówce. Można zostawić je w formie zabezpieczone folią spożywczą lub w szczelnym pojemniku. O ile nie zniknie szybciej, może być przechowywanie do 3 dni.

ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami

Smacznego!

Przepis na ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami (bez pieczenia):

ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami

CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z WAFELKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne ciasto bez pieczenia z musem i galaretką kawową na czekoladowych wafelkach.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • ok. 200 g wafelków bez polewy
  • ½ szklanki ciepłego mleka

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki kawy instant (mocnej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na kawowa galaretkę

  • 300 ml mocnej kawy (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 20 g cukru pudru

Dekoracja

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru
  • 2-3 wafelki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki krótko namaczać w mleku i układać ściśle na dnie formy.

Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wmieszać ją energicznie do ciepłej czekolady ze śmietanką. Całość odstawić do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Mus wyłożyć na wafelki, wyrównać i schłodzić w lodówce min. godzinę.

Przygotowanie galaretki kawowej

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Kawę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać, powinna być płynna i ciepła. Energicznie mieszając wlać ją do kawy.
  • Odstawić na chwilę galaretkę. Powinna zacząć lekko tężeć. Wylać ją na mus i schować ciasto do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na noc (12 godzin).

Przygotowanie dekoracji

  • Wafelki pokroić na kwadraty, następnie na nieduże trójkąty.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto. Na wierzchu ułożyć wafelki.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto z galaretką, czekolada gorzka, czekolada mleczna, galaretka, kawa, mus czekoladowo-kawowy, wafelki, wafelki czekoladowe

Zobacz także:

czekoladowe ciasto cappuccino
czekoladowe ciasto cappuccino
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
ciasto czekoladowo-kawowe z porzeczką
ciasto snickers bez pieczenia
ciasto snickers bez pieczenia
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x