Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki krótko namaczać w mleku i układać ściśle na dnie formy.
Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego
Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wmieszać ją energicznie do ciepłej czekolady ze śmietanką. Całość odstawić do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna.
Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
Mus wyłożyć na wafelki, wyrównać i schłodzić w lodówce min. godzinę.
Przygotowanie galaretki kawowej
Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Kawę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać, powinna być płynna i ciepła. Energicznie mieszając wlać ją do kawy.
Odstawić na chwilę galaretkę. Powinna zacząć lekko tężeć. Wylać ją na mus i schować ciasto do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na noc (12 godzin).
Przygotowanie dekoracji
Wafelki pokroić na kwadraty, następnie na nieduże trójkąty.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto. Na wierzchu ułożyć wafelki.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto z galaretką, czekolada gorzka, czekolada mleczna, galaretka, kawa, mus czekoladowo-kawowy, wafelki, wafelki czekoladowe