Cofnij
ciasto czekoladowo-kawowe z wafelkami

CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z WAFELKAMI

Joanna | Chocololo
Pyszne ciasto bez pieczenia z musem i galaretką kawową na czekoladowych wafelkach.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • ok. 200 g wafelków bez polewy
  • ½ szklanki ciepłego mleka

Składniki na mus czekoladowo-kawowy

  • 300 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki kawy instant (mocnej)
  • łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Składniki na kawowa galaretkę

  • 300 ml mocnej kawy (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżeczki żelatyny + 40 ml zimnej wody
  • 20 g cukru pudru

Dekoracja

  • 100 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 10 g cukru pudru
  • 2-3 wafelki

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wafelki krótko namaczać w mleku i układać ściśle na dnie formy.

Przygotowanie musu czekoladowo-kawowego

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • 100 ml śmietanki wymieszać z kawą i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia.
  • Do śmietanki wrzucić połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę przelać do większej miski, zostawić do ostudzenia, ale zamieszać od czasu do czasu.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Wmieszać ją energicznie do ciepłej czekolady ze śmietanką. Całość odstawić do ostudzenia, ale powinna pozostać płynna.
  • Śmietankę (300 ml, dobrze schłodzoną) ubić na puszystą, gęstą masę i delikatnie, szpatułką wmieszać ją do czekoladowej masy.
  • Mus wyłożyć na wafelki, wyrównać i schłodzić w lodówce min. godzinę.

Przygotowanie galaretki kawowej

  • Żelatynę zalać (najlepiej w małym garnuszku) zimną wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
  • Kawę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać, powinna być płynna i ciepła. Energicznie mieszając wlać ją do kawy.
  • Odstawić na chwilę galaretkę. Powinna zacząć lekko tężeć. Wylać ją na mus i schować ciasto do lodówki na min. 6 godzin, najlepiej na noc (12 godzin).

Przygotowanie dekoracji

  • Wafelki pokroić na kwadraty, następnie na nieduże trójkąty.
  • Śmietankę ubić z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić ciasto. Na wierzchu ułożyć wafelki.
Słowo kluczowe ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasto z galaretką, czekolada gorzka, czekolada mleczna, galaretka, kawa, mus czekoladowo-kawowy, wafelki, wafelki czekoladowe