Ciasteczka brownie z pistacjami

Ciasteczka brownie z pistacjami

Wybitnie czekoladowe ciasteczka brownie z pistacjami. To kolejna wersja ciastek brownie na blogu. Tym razem pysznym dodatkiem jest pasta pistacjowa i posiekane z grubsza pistacje. Ciastka robi się szybko. Pamiętacie, aby użyć gorzkiej czekolady. Im większa zawartość kakao, tym ciasteczka bardziej czekoladowe i zwarte, z samą mleczną będą zbyt lejące i słodkie. Mogą rozpłynąć się podczas pieczenia na blaszce. Użyłam pasty pistacjowej z samych pistacji bez dodatków. Wyszło bardzo smacznie i bardzo słodko. Polecam gorąco!
ciasteczka brownie z pistacjami

Ciasteczka brownie z pistacjami - wskazówki

Składniki na ciastka brownie.

Czekolada – Gorzka czekolada o zawartości kakao 60-80%. Im ciemniejsza czekolada, tym ciastka bardziej czekoladowe. Nie używajcie mlecznej czekolady, gorzka gwarantuje, że ciastka będą zwarte i nie rozpłyną się na blaszce.

Jajka – Wybierzcie jajka w rozmiarze M. Powinny być w temperaturze pokojowej. Trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Cukier – Użyłam cukru białego, ale można wykorzystać drobny, brązowy cukier. Brązowy jest słonawy, lekko karmelowy i podkreśla czekoladowy smak.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu 82-83%, nie zamieniamy go na margarynę.

Mąka – Pszenna mąka tortowa, opcjonalnie jasna mąka orkiszowa typ 700.

Proszek do pieczenia – Nie wymieniamy go na sodę.

Pasta pistacjowa – 100% pistacji bez dodatków.

 

Jak piec ciastka brownie.

– Zaraz po przygotowaniu ciasta, może być ono mniej lub bardziej gęste (to zależy od użytej czekolady i temperatury otoczenia; w chłodnym pomieszczeniu ciasto szybciej gęstnieje).

– Ciasto najłatwiej wykładać na blachę gałkownicą do lodów (ja użyłam małej o pojemności 20 ml), ale można to zrobić łyżką.

– Pasta z pistacji powinna łatwiej wmieszać się w rzadsze ciastka, jeśli mocniej zgęstnieją, to wystarczy małą łyżeczką lub jej końcem zrobić niewielkie wgłębienia i dać w nie pastę.

– Wykałaczką robimy zawijasy pistacjowe na ciastkach i posypujemy pistacjami.

Ciasteczka pieczemy krótko, 8-10 minut w temp. 170 stopni C wystarczy. Nie włączamy termoobiegu, tylko góra dół.

Przepis na 10-12 ciastek.

przepis na ciasteczka brownie z pastą pistacjową i pistacjami

Ciasteczka brownie z pistacjami - przechowywanie

Przechowywać ciastka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 5 dni. W lodówce do tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa ciastka. Mrozić do 3 miesięcy.

Aby rozmrozić ciastka wystarczy wyłożyć je na talerz i poczekać ok. 15-20 minut.

ciastka brownie z pistacjami i pastą pistacjową

Smacznego!

Przepis na ciasteczka brownie z pistacjami:

ciasteczka brownie z pistacjami

CIASTECZKA BROWNIE Z PISTACJAMI

Joanna | Chocololo
Mocno czekoladowe i słodkie ciasteczka brownie z pastą pistacjową i pistacjami.
Przepis na 10-12 ciastek.

SKŁADNIKI
  

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 85 g cukru drobnego
  • 30 g masła
  • 20 g mąki
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek pasty pistacjowej
  • 1 łyżka posiekanych z grubsza pistacji

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Blachę (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekać i włożyć do miseczki. Masło rozpuścić w garnuszku i gorącym zalać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady* i odłożyć do ostudzenia.
  • W misce ubić (mikser; końcówki do ubijania) jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą, jasną masę. Zajmie to ok. 2 minuty.
  • Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli, ciągle miksując, wlewać wystudzoną czekoladę z masłem. Skończyć miksować gdy tylko składniki się połączą.
  • Do masy przesiać mąkę i wymieszać krótko rózgą kuchenną lub mikserem na niewielkich obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Na przygotowaną blachę wykładać niewielkie porcje ciasta w odstępach. Można łyżką, ja użyłam małej gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Na wierzchu dać pastę pistacjową i wykałaczką zdobić na ciastkach zawijasy. Posypać pistacjami.
  • Piec 8-10 minut, wyjąć z piekarnika i po kilku minutach (3-4) przełożyć delikatnie na kratkę do całkowitego ostudzenia.

WSKAZÓWKI

* Jeśli czekolada nie będzie chciała się całkiem rozpuścić (np. gdy w pomieszczeniu będzie chłodno), wystarczy podgrzać całość krótko w kąpieli wodnej.

Zobacz także:

ciasteczka brownie z truskawkami
ciasteczka brownie z truskawkami
ciasteczka brownie z kremem orzechowym
ciasteczka brownie z kremem orzechowym
ciasteczka brownie z krówkami
ciasteczka brownie z krówkami
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
2
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x