Mini babeczki brownie z Toffifee

Mini babeczki brownie z Toffifee

To są naprawdę słodkie, treściwe i pyszne babeczki w miniaturowej wersji, idealne na dwa gryzki. Do przygotowania mini babeczek brownie potrzebne są mini papilotki. Są naprawdę malutkie, ich dno jest średnicy pięciozłotówki lub o milimetr, czy dwa większe. Widać to na jednym ze zdjęć. Jeżeli papilotki są dość sztywne i wykonane z grubszego papieru, specjalna forma na mini babeczki nie jest potrzebna. A jeśli chodzi o smak, to mini babeczki są mocno czekoladowe, takie jak brownie, mają takie same proporcje składników, choć część mąki zastąpiłam orzechami laskowymi. Maślany krem krówkowy jest słodki, fajnie komponuje się z równie słodkim brownie. Razem przypominają trochę Toffifee, którymi są ozdobione. Więcej informacji znajdziecie we wskazówkach, a przepis na samym końcu wpisu.
mini babeczki brownie z toffifee krok po kroku

Mini babeczki brownie z Toffifee - wskazówki

Babeczki brownie w miniaturowej wersji.

Jajko – Powinno być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Czekolada – Gorzka, najlepiej między 60-80%. Sama wykorzystałam czekoladę 74%.

Cukier – Można zastąpić drobnym cukrem brązowym.

Mąka – Pszenna tortowa, ale można zamienić na orkiszową typ 700.

Orzechy – Laskowe, pieczone orzechy. Można je zmielić na mąkę lub bardzo drobno posiekać (jak na zdjęciu). 

– Do ciasta (zaraz po ubiciu jajka) można dodać kilka kropli ekstraktu /aromatu z orzechów laskowych, wtedy babeczki będą mieć jeszcze bardziej orzechowy smak.

– Babeczki są malutkie i do pieczenia potrzebne są mini papilotki. Jeśli wykonane są z dość cienkiego papieru, to potrzebna będzie specjalna forma na mini muffinki/babeczki. W delikatnych papilotkach mini babeczki stracą swój kształt. Jeśli jednak papilotki są dość grube i sztywne, wyjdą bez formy.

mini babeczki brownie z toffifee

Maślany krem krówkowy.

Krówki – W przypadku kremu maślanego użyłam krówek kruchych i takie polecam.

Masło i  śmietanka – Powinny być w temperaturze pokojowej. Masło musi być miękkie.

Do przygotowania kremu potrzeba 100 g masła. W 20 gramach rozpuszczamy krówki, a pozostałe 80 g ucieramy z cukrem.

Krówkowa masa po ostudzeniu będzie gęsta. Dodajemy ją po trochu do masła (tak po czubatej łyżeczce) i kolejną porcję dopiero, gdy poprzednia się wmiesza.

 

Dekoracja mini babeczek.

Do dekoracji wykorzystujemy Toffifee.  Babeczek z podanego przepisu wychodzi 24 sztuki, więc potrzebujecie 24 cukierków. To dwa opakowania.

Można także część mini babeczek ozdobić Toffifee, a pozostałe posypać np. wiórkami czekolady lub posiekanymi orzechami laskowymi.

Przepis na 24 mini babeczki.

mini babeczki brownie z toffifee

Mini babeczki brownie z Toffifee - przechowywanie

Maleńkie babeczki brownie trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3-4 dni. 10 minut przed podaniem warto wyciągnąć babeczki z lodówki. Krem, cukierek i ciasto ocieplą się i będą mniej twarde.

Bez kremu mogą pozostać w temperaturze pokojowej, również w szczelnym pojemniku.

mini babeczki brownie z toffifee

Smacznego!

Przepis na mini babeczki brownie z Toffifee:

mini babeczki brownie z toffifee

MINI BABECZKI BROWNIE Z TOFFIFEE

Joanna | Chocololo
Pyszne czekoladowe mini babeczki z maślanym kremem krówkowym i Toffifee.
Przepis na 24 mini babeczki.

SKŁADNIKI
  

Składniki na babeczki

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 35 g orzechów laskowych (mielonych)
  • 10 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 100 g masła (miękkiego; w temp. pokojowej)
  • 60 g krówek kruchych
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 15 szt. toffifee

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie babeczek

  • Piekarnik nagrzać do 160 stopni C (góra-dół), formę na muffinki wyłożyć papilotkami*.
  • W garnuszku z grubym dnem roztopić masło, dodać połamaną czekoladę. Zdjąć z ognia i wymieszać, aż powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić go do ostudzenia.
  • Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
  • Do dużej miski wbić jajk0 i wyspać cukier. Ubić wszystko na jasną puszystą masę (zajmie to 2-3 minuty mikserem). Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli wlewać ostudzoną czekoladę z masłem. Gdy tylko składniki połączą się skończyć miksować.
  • Do masy wsypać mąkę z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie szpatułką.
  • Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika. Wyjąć i zostawić do lekkiego ostudzenia. Po 5 minutach, można babeczki przenieść na kratkę do studzenia.

Przygotowanie kremu i dekoracja babeczek

  • Do garnuszka z grubym dnem dać 20 gram masła, mleko i połamane krówki. Na małym ogniu, ciągle mieszając rozpuścić krówki, aż powstanie jednolita masa. Zdjąć ją z ognia, dodać sól, energicznie wymieszać. Powinien powstać gładki sos krówkowy. Odstawić go do ostudzenia, powinien mieć temperaturę pokojową, jak masło.
  • Pozostałe masło (80 gram) ucierać przez 2 minuty (mikser, końcówki do ubijania). Do masła przesiać połowę cukru pudru i miksować 2 minuty, następnie dodać drugą połowę i znów miksować, tym razem ok. 5-6 minut. Masa stanie się puszystsza i jasna.
  • Łyżeczka po łyżeczce dodawać masę krówkową, ciągle miksując Każdą kolejną łyżeczkę dodawać, gdy poprzednia dokładnie się wmiesza.
  • Krem przenieść do rękawa z dekoracyjną tylką i ozdobić babeczki. W krem delikatnie wcisnąć Toffifee.

WSKAZÓWKI

* Babeczki są malutkie i do pieczenia potrzebne są mini papilotki. Jeśli wykonane są z dość cienkiego papieru, to potrzebna będzie specjalna forma na mini muffinki/babeczki. W delikatnych papilotkach mini babeczki stracą swój kształt. Jeśli jednak papilotki są dość grube i sztywne, wyjdą bez formy.
Słowo kluczowe babeczki, babeczki czekoladowe, babeczki z kremem, czekolada gorzka, krem, krem maślany, krówki, mini babeczki

Zobacz także:

babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
ciasteczka brownie
ciasteczka brownie
babeczki brownie z kremem fistaszkowym
babeczki brownie z kremem fistaszkowym
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x