Jak zrobić czekoladowe śnieżynki? (+szablon do wydrukowania)

Jak zrobić czekoladowe śnieżynki?

Czekoladowe śnieżynki to rewelacyjny pomysł na pyszną i piękną dekorację świątecznych ciast i deserów. Można przygotować je z dowolnej czekolady. Nada się biała, gorzka i mleczna. Śnieżynki robi się całkiem szybko, szczególnie gdy nabierze się wprawy w wyciskaniu czekolady. We wskazówkach znajdziecie niezbędne informacje, żeby przygotowanie ich poszło gładko i przyjemnie. Załączam też szablon, który można pobrać i wydrukować. Miłej zabawy!
jak zrobić czekoladowe śnieżynki

Jak zrobić śnieżynki z czekolady - wskazówki

Jakiej czekolady użyć do przygotowania śnieżynek?

Czekoladowe śnieżynki można przygotować z czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej. Nada się też deserowa.

Trzeba pamiętać, że wszystkie te czekolady mogą być mniej lub bardziej gęste zaraz po roztopieniu. Warto więc poczekać kilka chwil zanim zaczniemy wyciskać z nich wzory.

Czekolada gorzka – W zależności od zawartości kakao (60-90%) raczej powinna być gęsta nawet zaraz po  rozpuszczeniu. Dzięki temu jeszcze lekko ciepła nie powinna się zbytnio rozpływać na papierze i nie trzeba czekać, aż ostygnie zanim przelejemy ją do worka cukierniczego. Ale to też zależy od producenta czekolady i od jej płynności.

Czekolada mleczna – Szybciej rozpuści się w kąpieli wodnej. Lepiej poczekać, aż trochę ostygnie i zgęstnieje zanim będzie wyciskana na papier.

Czekolada biała – Bardzo ostrożnie topimy ją w kąpieli wodnej i też można chwilę poczekać (4-5 minut) zanim zabierzemy się do wyciskania. Śnieżynki z białej czekolady szybciej topią się w dłoniach i są delikatniejsze.

 

Ile śnieżynek wyjdzie z podanego przepisu?

Na szablonie znajduje się 26 śnieżynek. Jeśli czekolada odpowiednio wystygnie, ucięty koniec worka nie będzie zbyt mały i będziecie robić dość grube kreski (wychodzące lekko poza obrys) to z 25 gram czekolady wyjdzie dokładnie 26 śnieżynek.

 Jeżeli jednak chcielibyście cieniutkie śnieżynki, utnijcie dosłownie koniuszek, wtedy może wyjść nawet dwukrotna ilość.

Polecam jednak robić grubsze śnieżynki, ponieważ są mniej łamliwe.

czekoladowe śnieżynki krok po kroku

Przygotowanie śnieżynek.

  1. Trzeba wydrukować szablon w formacie A4 i położyć na tacy lub większej desce (może być do krojenia).
  2. Na szablon kładziemy papier do pieczenia. Najlepiej biały, aby szablon dobrze prześwitywał. Jeśli macie brązowy i też dobrze widzicie wzór, to jak najbardziej można go użyć.
  3. Należy roztopić czekoladę i dać ją do woreczka cukierniczego.

Można roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i przelać ją do worka cukierniczego. Worek zakręcamy tak, aby nie pozostało w nim powietrze, tylko sama czekolada. Najlepiej zapiąć go klipsem, aby czekolada nie wypływała podczas wyciskania czekoladowych dropsów. Nadmiar pozostałej folii dla wygody można też odciąć.

Ale przy tak małej ilości czekolady można ją posiekać i wsypać do worka cukierniczego. Zawinąć koniec i zapiąć na klips, następnie włożyć do szklanki/kubka/miseczki napełnionej gorącą wodą. Najgorętszą z kranu (nie wrzątkiem) i włożyć tam worek, tak aby zakręcony koniec nie dotykał wody. Wodę można wymienić po 3-5 minutach ponownie na ciepłą. Czekolada powinna się rozpuścić. Wystarczy osuszyć wyjęty z wody woreczek cukierniczy i gotowe. Koniecznie go osuszcie, bo woda może zepsuć czekoladę.

Jeśli nie wiesz jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, koniecznie zajrzyj do wpisu: Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

  1. Odcinamy koniuszek worka i wyciskamy czekoladowe wzory wg. szablonu.
  2. Deskę z czekoladowymi śnieżynkami wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie można je wykorzystać do deseru lub schować do pudełka cukierniczego.

Śnieżynki odrywamy delikatnie, szybko się ocieplają, więc warto ściągać je po kilka sztuk i ponownie schłodzić przez 2-3 minuty w lodówce. Można użyć też nożyka i delikatnie je „zeskrobywać” z papieru.

 

Jak przechowywać czekoladowe śnieżynki?

Polecam przechowywać je szczelnie zamknięte w pojemniku spożywczym w lodówce do 7 dni.

śnieżynki z czekolady

Pobierz szablon do przygotowania śnieżynek:

Przepis na czekoladowe śnieżynki:

jak zrobić czekoladowe śnieżynki

JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE ŚNIEŻYNKI

Joanna | Chocololo
Czekoladowe śnieżynki do ozdoby ciast i deserów.
Przepis na ok. 26 śnieżynek.

SKŁADNIKI
  

  • 25 g czekolady (biała, mleczna lub gorzka)

PRZYGOTOWANIE
 

  • Szablon wydrukować w formacie A4. Położyć go na desce/tacy i przykryć arkuszem białego papieru do pieczenia.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po chwili przelać do worka cukierniczego. Skręcić worek, aby czekolada nie mogła się wylać i zapiąć na klips. Nadmiar folii można odciąć.
  • Obciąć mały kawałek worka na czubku, tak aby zaczęła lecieć z niego czekolada niewielką strużką. Ostrożnie wyciskać czekoladę na papier, starając się odwzorować szablon pod spodem.
  • Śnieżynki schłodzić w lodówce przez 30 minut, następnie delikatnie przenieść do pudełka spożywczego lub bezpośrednio na deser.
Słowo kluczowe boże narodzenie, czekolada, czekolada biała, czekolada gorzka, czekolada mleczna, dekoracja z czekolady, święta

Zobacz także:

jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej
Domowa posypka czekoladowa
Domowa posypka czekoladowa
kropelki czekoladowe chocolate chips
kropelki czekoladowe chocolate chips
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo