Sernik kajmakowy na spodzie brownie

Sernik kajmakowy na spodzie brownie

Rewelacyjny przepis na sernik kajmakowy na czekoladowym spodzie brownie. To kolejna odsłona sernika z tym obłędnie czekoladowym spodem. Sernik jest przepyszny, cudnie kajmakowy i ma piękny kolor. Do ozdoby wykorzystałam małe beziki, ale jeśli chcecie możecie je pominąć lub wierzch posypać dodatkową porcją czekolady. Wiórki czekoladowe będą idealne. Fani słodko-słonych połączeń mogą lekko posolić kajmak, którym smarujemy wierzch sernika. Myślę, że będziecie robić go często. Do przygotowania masy serowej wykorzystałam domowy kajmak, wpis o nim znajdziecie na blogu. To fajny sposób na wykorzystanie mleka skondensowanego, jeśli puszka tego słodkiego, gęstego płynu zalega Wam gdzieś w szafce.
przepis na sernik kajmakowy na spodzie brownie

Sernik kajmakowy na spodzie brownie - wskazówki

Sernik kajmakowy pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej jest równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .

Musimy przygotować większą blachę na gorącą wodę, taką blachę w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.

Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Najczęściej takie formy nie maja odpinanego dna, ani żadnych szczelin nie trzeba wcześniej zabezpieczać jej z zewnątrz folią aluminiową jak w przypadku tortownic.

Jeżeli przeliczacie składniki na większą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.

 

Składniki potrzebne do przygotowania spodu brownie:

Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.

Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.

Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.

Cukier – Użyłam cukru brązowego i polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem. Można użyć także zwykłego cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków.

Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być zabezpieczona)  w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.

sernik kajmakowy na spodzie brownie

Masa serowa z kajmakiem.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i kajmak należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Kajmak – Masa kajmakowa bez dodatków smakowych. Może  być kajmak przygotowany w domu z tego przepisu.

Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku waniliowym. Może być z cukrem lub bez. Sama dodałam z cukrem i nie przesłodził on masy.

– Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.

– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.

Przepis na formę 20×20 cm.

sernik z kajmakiem na spodzie brownie

Sernik kajmakowy na spodzie brownie - przechowywanie

Pyszny kajmakowy sernik  na spodzie brownie najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także umieścić go w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik kajmakowy na spodzie brownie

Smacznego!

Przepis na sernik kajmakowy na spodzie brownie:

sernik kajmakowy na spodzie brownie

SERNIK KAJMAKOWY NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | chocololo.pl
Pyszny kajmakowy sernik na czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 160 g cukru brązowego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 300 g kajmaku (w temp. pokojowej)
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)

Dodatkowo

  • 150 g kajmaku

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę gorzką pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, kajmak, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce (najlepiej przez noc). Wierzch sernika posmarować masą kajmakową.
Słowo kluczowe brownie, czekolada, kajmak, kakao, sernik, sernik na spodzie brownie, sernik na święta, sernikobrownie

Zobacz także:

sernik z malinami na spodzie brownie
sernik z malinami na spodzie brownie
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik kajmakowy z musem czekoladowym
sernik na spodzie brownie
sernik na spodzie brownie
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo