Sernik kajmakowy na spodzie brownie
Rewelacyjny przepis na sernik kajmakowy na czekoladowym spodzie brownie. To kolejna odsłona sernika z tym obłędnie czekoladowym spodem. Sernik jest przepyszny, cudnie kajmakowy i ma piękny kolor. Do ozdoby wykorzystałam małe beziki, ale jeśli chcecie możecie je pominąć lub wierzch posypać dodatkową porcją czekolady. Wiórki czekoladowe będą idealne. Fani słodko-słonych połączeń mogą lekko posolić kajmak, którym smarujemy wierzch sernika. Myślę, że będziecie robić go często. Do przygotowania masy serowej wykorzystałam domowy kajmak, wpis o nim znajdziecie na blogu. To fajny sposób na wykorzystanie mleka skondensowanego, jeśli puszka tego słodkiego, gęstego płynu zalega Wam gdzieś w szafce.
Sernik kajmakowy na spodzie brownie - wskazówki
Sernik kajmakowy pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej jest równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .
Musimy przygotować większą blachę na gorącą wodę, taką blachę w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.
Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Najczęściej takie formy nie maja odpinanego dna, ani żadnych szczelin nie trzeba wcześniej zabezpieczać jej z zewnątrz folią aluminiową jak w przypadku tortownic.
Jeżeli przeliczacie składniki na większą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Składniki potrzebne do przygotowania spodu brownie:
Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.
Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.
Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.
Cukier – Użyłam cukru brązowego i polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem. Można użyć także zwykłego cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków.
Spodu nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być zabezpieczona) w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.
Masa serowa z kajmakiem.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i kajmak należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Kajmak – Masa kajmakowa bez dodatków smakowych. Może być kajmak przygotowany w domu z tego przepisu.
Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku waniliowym. Może być z cukrem lub bez. Sama dodałam z cukrem i nie przesłodził on masy.
– Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko. Jajka dodajemy na końcu, trzeba delikatnie wmieszać je do masy.
– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.
Przepis na formę 20×20 cm.
Sernik kajmakowy na spodzie brownie - przechowywanie
Pyszny kajmakowy sernik na spodzie brownie najlepiej przechowywać w formie zabezpieczony folią spożywczą. Można także umieścić go w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na sernik kajmakowy na spodzie brownie:
SERNIK KAJMAKOWY NA SPODZIE BROWNIE
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
Składniki na spód brownie
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 160 g cukru brązowego
- 40 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 300 g kajmaku (w temp. pokojowej)
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16g)
Dodatkowo
- 150 g kajmaku
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie spodu
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę gorzką pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
- Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
- Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika
- Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- W misce zmiksować (można blenderem) twaróg, kajmak, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
- Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 4 godziny w lodówce (najlepiej przez noc). Wierzch sernika posmarować masą kajmakową.