Chocolate chip cookies (ciasteczka z kawałkami czekolady)
Przepis na pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady w amerykańskim stylu, czyli chocolate chip cookies. Mega słodkie. To takie ciasteczka, z którymi na początku wydaje się, że nie można zjeść kolejnego z przesłodzenia, ale ręka i tak sięga po następne. Cukier jednak ma tutaj swoją rolę, ponieważ dzięki niemu ciastka oprócz tego, że są pysznie kruche, to jeszcze mają fajną, lekko gumowo-krówkową konsystencję. Dlatego warto pomieszać cukier brązowy i biały. Brązowy ma karmelowy smak. Chocolate chip cookies powinny mieć w sobie dużo czekoladowych kawałków. Nie muszą to być chocolate chips, czyli takie specjalne groszki lub kropelki czekoladowe. Wystarczy, że pokroicie czekoladę na kawałki. Jeśli jednak chcielibyście się skusić, można przygotować kropelki czekoladowe samodzielnie. Na blogu znajdziecie przepis, zresztą wszystkie wskazówki są poniżej, w dalszej części wpisu. Zapraszam na ciastka z kawałkami czekolady!
Chocolate chip cookies - wskazówki do przygotowania ciasteczek
Jakich składników użyć do przygotowania ciasteczek z kawałkami czekolady?
Masło – Powinno być w temperaturze pokojowej, czyli miękkie. Nie zamieniamy masła na margarynę, ponieważ ciasteczka nie będą wtedy takie smaczne.
Mąka – Pszenna mąka tortowa.
Cukier – W przepisie mamy dwa rodzaje cukru – biały i brązowy. Warto pomieszać biały z brązowym, ponieważ brązowy dodatkowo daje lekko karmelowy posmak i sprawia, że ciastka mają lekko gumową konsystencję. Spora ilość cukru w tych ciasteczkach to podstawa.
Cukier waniliowy – Może być zwykły cukier wanilinowy lub taki z prawdziwą wanilią. Jeśli macie ekstrakt waniliowy, to jak najbardziej można zastąpić nim cukier. Ekstrakt dodajcie po utarciu masła z cukrem, najlepiej wmieszać go razem z jajkiem.
Jaka czekolada do chocolate chip cookies?
Polecam gorzką 60-80% i mleczną. 150 g gorzkiej (w tym 50 g na wierzch) i 100 g mlecznej.
Można także użyć samej gorzkiej czekolady. Z samą mleczną będą już mega słodkie, ale jeśli akurat o takich marzycie, można z samą mleczną.
Czekoladę kroimy w kosteczki, mleczną kroi się łatwiej. Jeśli macie akurat chocolate chips, czyli kropelki czekoladowe, jak najbardziej będą pasować. Takie kropelki można kupić w niektórych sklepach lub przez internet. Do wyboru są mleczne, gorzkie białe, w zasadzie każde. Takie czekoladowe groszki można też zrobić samodzielnie TUTAJ PRZEPIS.
Jak przygotować ciasteczka z kawałkami czekolady?
Masło ucieramy z cukrami, wystarczą 2-3 minuty, cukier nie rozpuści się. Po dodaniu i wmieszaniu jajka, wymieszaniu masy z mąką, delikatnie mieszamy ciasto z czekoladą. Część czekolady zostawiamy na wierzch. Połowę wciskamy w ciasteczka przed pieczeniem, a drugą połowę zaraz po upieczeniu. Ciasteczka są gorące i czekolada lekko się rozpuści i przyklei do ciastek.
Ważne jest zachowanie odstępów na blasze. Ciasteczka sporo rosną na boki, więc te odstępy muszą być duże (ok. 6-7 cm).
Ciasto można nakładać niedużą gałkownicą (20 ml) lub łyżką i formować w dłoniach kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Można je bardzo delikatnie spłaszczyć, ale nie trzeba.
Chocolate chip cookies pieczemy 180 stopniach C, najlepiej jedną blachę na raz (druga może poczekać) przez 12-15 minut. Ciastka urosną, zarumienią im się brzegi.
Przepis na ok. 25 ciasteczek.
Chocolate chip cookies - przechowywanie ciastek
Przechowywać ciasteczka w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Spożyć do 1 tygodnia. Upieczone ciastka można mrozić. Najlepiej owijać folią spożywczą po dwa kilka ciastek. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
Przepis na chocolate chip cookies (ciasteczka z kawałkami czekolady):
CHOCOLATE CHIP COOKIES (CIASTECZKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY)
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 120 g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko (w temp. pokojowej)
- 75 g cukru białego
- 75 g cukru brązowego
- 1 op. cukru waniliowego (ok. 16 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- szczypta soli
- 200 g czekolady lub groszków czekoladowych (100 g mlecznej i 100g gorzkiej)
- 50 g czekolady gorzkiej lub groszków czekoladowych (do ozdoby)
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), dwie blachy (na wyposażeniu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Odłożyć.
- Czekoladę pokroić na kawałki (małe kosteczki). Odłożyć.
- W misce utrzeć masło z cukrami (białym, waniliowym i brązowym) i szczyptą soli, aż powstanie jasna, lekko puszysta masa. Zajmie to 2-3 minuty. Większy cukier nie rozpuści się całkowicie.
- Wbić jajko do masła i miksować jeszcze minutę, aż składniki dokładnie się połączą.
- Do masy przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Zmiksować chwilę do powstania ciasta.
- Wsypać kawałki czekolady (200 g mlecznej i gorzkiej) i wmieszać je delikatnie szpatułką.
- Na przygotowane blachy wyłożyć nieduże, równe porcje ciasta w sporych odstępach (ciastka sporo rosną). Używałam do tego gałkownicy do lodów o pojemności 20 ml. Można ulepić kulki w dłoniach, wielkości małego orzecha włoskiego.
- W ciasteczka powciskać połowę (25 g) kawałków czekolady.
- Ciasteczka piec 12-15 minut ( w zależności od piekarnika), aż zarumienią się brzegi. Wyjąć i od razu na gorących ciastkach poukładać pozostałe kawałki czekolady. Po kilku minutach (kiedy staną się twardsze) przenieść je na kratkę do studzenia.