Maślany krem Oreo (do tortu)
Krem maślany z ciasteczkami Oreo do tynkowania tortu. Słodki wybitnie, a jednak smaczny i bardzo fajny do równego obłożenia tortu. To prosty krem z kilku składników, a podstawą jest masło i cukier puder. Ubijamy je na puszystą, lekko szorstką pod językiem masę. Ciasteczka Oreo trzeba drobno pokruszyć, najlepiej posiekać je lub od razu zmielić w malakserze. Maślany krem Oreo jest wygodny do tynkowania i ozdabiania. Wykorzystałam go w Torcie Oreo, który możecie znaleźć na blogu. W dalszej części znajdziecie kilka przydatnych wskazówek. Zapraszam.
Maślany krem Oreo (tynk Oreo do tortu) - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania maślanego kremu Oreo:
Cukier puder – Duża ilość cukru pudru jest charakterystyczna dla tego rodzaju kremu maślanego (amerykański buttercream). Nadaje on puszystości i pożądanej konsystencji. Lepiej nie zmniejszać jego ilości.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Nie zamieniamy na inne, a tym bardziej na margarynę.
Do tego kremu maślanego masło powinno być miękkie, może być jeszcze trochę chłodne. Takie masło lepiej się ubija na jasną i puszystą masę.
Masło ubijamy ok. 5-8 minut (zwykłym ręcznym mikserem; może to trwać dłużej w zależności od rodzaju miksera. Po ubiciu będzie lekko puszyste i jasne, prawie białe.
Śmietanka – Tłusta, słodka śmietanka o zawartości tłuszczu 36%. Powinna mieć temperaturę pokojową, zbyt zimna lub ciepła może zwarzyć krem.
Śmietankę dodajemy partiami (po 1/3 porcji), gdy kolejna się wmiesza. Krem będzie gładszy, jaśniejszy.
Ciasteczka Oreo – Muszą być bardzo drobno pokruszone. Najlepiej posiekać je nożem lub zmielić w malakserze. Zbyt duże kawałki będą utrudniać tynkowanie tortu, a jeśli chcecie użyć kremu do dekoracji tylką, to większe kawałki mogą ją zapchać.
Dodatkowe informacje:
– Przygotowany krem maślany Oreo wystarczy do otynkowania tortu (do bardzo drobnej dekoracji też; zależy od grubości tynku) o średnicy 18 cm i wysokości 8-9 cm. W przypadku niższych tortów wystarczy też do dekoracji.
– Może być wykorzystany do ozdabiania babeczek. Trzeba jednak pamiętać, że to słodki i tłusty krem, który dopiero po pewnym czasie w temperaturze pokojowej nabiera odpowiedniej konsystencji.
– Maślany krem Oreo można przygotować 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, jednak warto pokruszone ciastka dodać przed ponownym ubiciem. Przed tynkowaniem i po wyjęciu z lodówki, zostawić krem w temp. pokojowej, aby się ocieplił. Po tym warto przez go ponownie ubić mikserem przez 1-2 minuty, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i dodać okruszki ciastek.
– Krem można mrozić do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażarki, gdy osiągnie temp. pokojową ubijamy go 1-2 minuty.
– Krem można wykorzystać do dekoracji, ale jest dosyć puszysty. Jeśli chcecie aby był bardziej gładki, bez pęcherzyków powietrza, trzeba po ubiciu zamieszać go delikatnie szpatułką.
Przepis na maślany krem Oreo, idealny do tynkowania tortów:
MAŚLANY KREM OREO DO TORTU
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 150 g masła (w temp. pokojowej; miękkiego)
- 250 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki 36% (w temp. pokojowej)
- 6 ciastek Oreo
- ½ op cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (lub kilka kropli ekstraktu waniliowego)
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka posiekać bardzo drobno na okruszki (można je też zmielić w malakserze).
- Masło utrzeć (mikser; końcówki do ucierania) w misce do powstania jasnej (prawie białej), puszystej masy. Zajmie to ok. 5-8 minut.
- Do masła przesiać ⅓ cukru i cukier waniliowy, utrzeć 2 minuty, dodać kolejną ⅓ cukru pudru i utrzeć 2 minuty, dodać ostatnią porcję cukru i ucierać jeszcze ok. 4 minuty pod koniec wlewając małymi porcjami śmietankę.
- Gdy krem będzie jednolity i puszysty, dodać do niego okruszki i chwilę zmiksować do połączenia.