Krem z białą czekoladą

Krem z białą czekoladą

Ten krem z białej czekolady nada się idealnie do tortu. Można przełożyć nim blat ciasta lub biszkoptu oraz obłożyć nim tort lub udekorować. Sprawdzi się też do babeczek i innych deserów. Jest przepyszny, delikatny i lekki, słodki dzięki białej czekoladzie. Przygotowujemy go z 3 składników. Wystarczą śmietanka, biała czekolada i mascarpone. Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie w dalszej części wpisu. Śmiało można wykorzystać go do deserków w pucharkach, do ciast, lub np. do mini serniczków.
krem z białą czekoladą

Krem z białej czekolady (do tortu i deserów) - wskazówki

Jakich składników użyć do kremu z białą czekoladą?

Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.

Czy można użyć śmietanki 30%?

Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 gram.

Czekolada – Biała czekolada bez dodatków.

Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.

 

Przygotowanie kremu z białą czekoladą i wskazówki.

  1. Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę.
  2. Następnie, śmietankę trzeba podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można zostawić na najmniejszym gazie, ale bardzo pilnować, żeby nic się nie przypaliło) i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.

Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?

W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.

  1. Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.
  2. Do miski dajemy mascarpone* i chwilkę je miksujemy, następnie dodajemy schłodzoną śmietankę z czekoladą. Ubijamy krem 2-3 minuty. Powinien być gęsty, puszysty i zostawiać wyraźne ślady po mieszadłach.

Można dać mascarpone bezpośrednio do sosu i ubić. Tak też wszystko będzie ok. Miksując mascarpone wcześniej zmniejszamy o kilka chwil czas ubijania całego kremu.

Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył.

krem z białą czekoladą krok po kroku

Dodatkowe informacje

Przygotowany krem z białą czekoladą wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5cm wysokości. Mogą być też 3 po 1 cm.

– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.

– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).

– Do kremu z białą czekoladą można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.

– Konsystencja kremu jest lekka, można spokojnie ozdobić nim babeczki lub tort. Łatwo wycisnąć go z worka cukierniczego. Jednak nie nadaje się do dekorowania tak swobodnie jak np. krem maślany. Można obłożyć nim tort, ale trzeba zrobić to dość szybko.

 

Do czego jeszcze można wykorzystać krem z białą czekoladą?

Ten krem podobnie jak Krem z mascarpone nada się do:

Babeczek i mini serniczków. Będzie nie tylko smaczny, ale także dekoracyjny.

Ciast, tart, serników. Można ozdobić nim wszelkie ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch, także do dekoracji)

Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.

krem z białą czekoladą

Krem z białą czekoladą znajdziesz także w tych przepisach:

torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
torcik brzoskwiniowo-kokosowy z białą czekoladą
tort czekoladowo-kokosowy z malinami
tort czekoladowo-kokosowy z malinami

Przepis na krem z białą czekoladą (do tortów i deserów):

krem z białą czekoladą

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Joanna | chocololo.pl
Puszysty, słodki krem z białą czekoladą. Idealny do torów, babeczek i innych deserów.

SKŁADNIKI
  

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 200 g czekolady białej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną, białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce min. 12 godzin.
  • Do miski dać mascarpone, chwilkę zmiksować (kilka sekund) i dodać zimną śmietankę z czekoladą. Ubijać 2-3 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.

WSKAZÓWKI

Przygotowany krem z białej czekolady wystarczy do przełożenia 2-3 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu przy 2 przełożeniach będzie mieć ok. 1,5 cm wysokości, a przy trzech 1 cm.
Słowo kluczowe biała czekolada, krem, krem czekoladowy, krem do tortu, krem z białą czekolada, krem z mascarpone

Zobacz także:

krem z mascarpone (do tortów i deserów)
krem z mascarpone (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem krówkowy (do tortów i deserów)
krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2023. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo