Krem z białą czekoladą
Ten krem z białej czekolady nada się idealnie do tortu. Można przełożyć nim blat ciasta lub biszkoptu oraz obłożyć nim tort lub udekorować. Sprawdzi się też do babeczek i innych deserów. Jest przepyszny, delikatny i lekki, słodki dzięki białej czekoladzie. Przygotowujemy go z 3 składników. Wystarczą śmietanka, biała czekolada i mascarpone. Wszystkie niezbędne informacje znajdziecie w dalszej części wpisu. Śmiało można wykorzystać go do deserków w pucharkach, do ciast, lub np. do mini serniczków.
Krem z białej czekolady (do tortu i deserów) - wskazówki
Jakich składników użyć do kremu z białą czekoladą?
Śmietanka – Słodka 36% w kartoniku. Sama przygotowywałam krem właśnie ze śmietanką 36%.
Czy można użyć śmietanki 30%?
Ze śmietanką 30% krem będzie mniej gęsty, więc jeśli chcecie wykorzystać ją do przepisu, warto zwiększyć ilość mascarpone o 20-30 gram.
Czekolada – Biała czekolada bez dodatków.
Mascarpone – Powinno być dobrze schłodzone. Najlepiej, żeby spędziło w lodówce tyle samo czasu co śmietanka z czekoladą, czyli 12 godzin.
Przygotowanie kremu z białą czekoladą i wskazówki.
- Przygotowując krem zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w śmietance. W tym celu do garnuszka z grubym dnem wlewamy śmietankę.
- Następnie, śmietankę trzeba podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia (można zostawić na najmniejszym gazie, ale bardzo pilnować, żeby nic się nie przypaliło) i dodać połamaną na kostki czekoladę. Można ją wcześniej posiekać, żeby łatwiej rozpuściła się w śmietance.
Co zrobić, jeśli czekolada rozpuściła się, ale są w niej małe drobinki czekolady?
W tym przypadku trzeba krótko zblendować ciepłą masę blenderem ręcznym na gładko. Jeśli pominiecie ten etap i zostawicie te drobinki, krem oczywiście się uda. Będzie odrobinę mniej gęsty i mogą być widoczne małe drobinki.
- Masę odstawiamy do ostudzenia, aby schować ją do lodówki. Tam powinna spędzić ok. 12 godzin. Musi się dobrze schłodzić, inaczej nie ubije się dobrze.
- Do miski dajemy mascarpone* i chwilkę je miksujemy, następnie dodajemy schłodzoną śmietankę z czekoladą. Ubijamy krem 2-3 minuty. Powinien być gęsty, puszysty i zostawiać wyraźne ślady po mieszadłach.
Można dać mascarpone bezpośrednio do sosu i ubić. Tak też wszystko będzie ok. Miksując mascarpone wcześniej zmniejszamy o kilka chwil czas ubijania całego kremu.
Kremu nie można ubijać zbyt długo, żeby się nie zwarzył.
Dodatkowe informacje
– Przygotowany krem z białą czekoladą wystarczy do przełożenia 2 warstw biszkoptu/ciasta o średnicy 18 cm. Każda warstwa kremu będzie mieć ok. 1,5cm wysokości. Mogą być też 3 po 1 cm.
– Jeśli do tortu przygotowujecie dwa rodzaje kremów i chcecie tylko jedną warstwę tego czekoladowego, można podzielić składniki na pół i przygotować krem z połowy porcji.
– Krem ubijamy zaraz przed składaniem tortu, nie można przygotować go np. dzień wcześniej i zostawić w misce (w lodówce).
– Do kremu z białą czekoladą można dodać np. posiekane orzechy laskowe lub wiórki kokosowe.
– Konsystencja kremu jest lekka, można spokojnie ozdobić nim babeczki lub tort. Łatwo wycisnąć go z worka cukierniczego. Jednak nie nadaje się do dekorowania tak swobodnie jak np. krem maślany. Można obłożyć nim tort, ale trzeba zrobić to dość szybko.
Do czego jeszcze można wykorzystać krem z białą czekoladą?
Ten krem podobnie jak Krem z mascarpone nada się do:
Babeczek i mini serniczków. Będzie nie tylko smaczny, ale także dekoracyjny.
Ciast, tart, serników. Można ozdobić nim wszelkie ciasta, tarty, nałożyć dużą porcję np. na bezmączne ciasto czekoladowe i podać z owocami. Także przy podawaniu ciast, można wyłożyć porcję kremu obok na talerzyku np. przy kwadraciku brownie lub przy cieście z owocami. Pasuje wspaniale do serników (jako pyszny dodatek na wierzch, także do dekoracji)
Deserów. Wszelkie desery z owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, borówki, banany, brzoskwinie w puszce, jagody) galaretki w pucharkach, budynie. Pasuje do musów czekoladowych, kawowych, owocowych, karmelowych.
Krem z białą czekoladą znajdziesz także w tych przepisach:
Przepis na krem z białą czekoladą (do tortów i deserów):
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 400 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 200 g czekolady białej
PRZYGOTOWANIE
- Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia. Dodać połamaną, białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia, następnie schłodzić w lodówce min. 12 godzin.
- Do miski dać mascarpone, chwilkę zmiksować (kilka sekund) i dodać zimną śmietankę z czekoladą. Ubijać 2-3 minuty do powstania gęstego, puszystego kremu.