Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno)

Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno)

Delikatny i puszysty serniki czekoladowo-chałwowy na zimno. Pomiędzy maślanymi herbatnikami znalazły się dwie warstwy lekkiej masy serowej. Na spodzie czekoladowa, a na wierzchu z dodatkiem chałwy. Chałwowa masa jest subtelna w smaku, choć chałwa jest wyczuwalna. Całość jest naprawdę lekka, puszysta i przepyszna, co niestety… jest to zgubne. Kawałki znikają jeden za drugim w ekspresowym tempie. Ale nie będziecie żałować ani jednego. Pycha!
sernik czekoladowo-chałwowy

Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno) - wskazówki

Herbatniki – Zwykłe, maślane herbatniki z ząbkami. Jak najbardziej można zamienić je na kakaowe. Do formy 20×20 potrzeba ok. 10-11 herbatników na warstwę, co łącznie na obie wyniesie ok 160 g. Kilka herbatników trzeba będzie dociąć do formy.

 

Czekoladowa masa serowa.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia. Ser powinien być w temperaturze pokojowej.

Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Czekolada – Gorzka o zawartości kakao 60-80% i mleczna. Ja wykorzystałam czekoladę mleczną i gorzką 74%.

Składniki na masę serową (poza śmietanką) można połączyć mikserem, ale warto zrobić to blenderem, masa będzie bardziej kremowa.

 

Masa serowa z chałwą.

Do przygotowania tej masy potrzebny jest blender.

Twaróg (taki sam jak w masie czekoladowej) powinien być w temperaturze pokojowej.

W przepisie znajdziecie 2 ilości śmietanki. Mniejszą (50 ml) blendujemy bezpośrednio z serem i chałwą. Nie musi być ona schłodzona. Druga porcja (150 ml) musi być dobrze schłodzona, ponieważ ubijamy ją do masy.

Chałwa – Waniliowa chałwa bez dodatków. Kruszymy ją i blendujemy na gładką masę razem z twarogiem.

 

Do sernika użyłam uniwersalnej żelatyny w proszku.

Aby żelatyna dobrze „zadziała” i masa ładnie stężała, trzeba najpierw zalać ją odpowiednią ilością wody i odstawić do napęcznienia na 10 minut . Następnie żelatynę podgrzewamy w niewielkim garnuszku na małym gazie. Ostrożnie, napęczniała żelatyna stanie się płynna. Trzeba ją podgrzać aż będzie ciepła, ale nie zagotować. Inaczej straci żelujące właściwości.

Przepis na formę 20x20cm.

sernik czekoladowo-chałwowy

Sernik czekoladowo-chałwowy (na zimno) - przechowywanie

Pyszny sernik czekoladowo-chałwowy przechowujemy w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

sernik czekoladowo-chałwowy
sernik czekoladowo-chałwowy

Smacznego!

sernik czekoladowo-chałwowy

SERNIK CZEKOLADOWO-CHAŁWOWY (NA ZIMNO)

Joanna | chocololo.pl
Delikatny, czekoladowy sernik na zimno z nutą chałwy.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

  • 160 g herbatników

Składniki na czekoladową masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 35 g cukru pudru
  • 1 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

Składniki na chałwową masę serową

  • 200 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g chałwy waniliowej
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 150 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżeczki żelatyny + 30 ml zimnej wody

Dekoracja

  • 40 ml śmietanki 36%
  • 30 g czekolady gorzkiej

PRZYGOTOWANIE
 

  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki.
  • Przygotowanie czekoladowej masy serowej. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia (powinna pozostać płynna).
  • Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • W misce zmiksować (można blenderem) twaróg i cukier puder. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera ciągle miksując, aż powstanie jednolita masa.
  • Żelatynę podgrzać, aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do czekoladowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać i na wierzchu delikatnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schować całość do lodówki na czas przygotowania masy z chałwą.
  • Przygotowanie chałwowej masy serowej. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia na 10 minut.
  • Do miski dać twaróg, śmietankę (50 ml) i pokruszoną chałwę, zblendować na gładką masę i odstawić na chwilę.
  • Żelatynę podgrzać aż będzie płynna i ciepła. Odstawić ją do ostudzenia (na chwilę). Płynną żelatynę energicznie wmieszać do chałwowej masy serowej.
  • W osobnej misce ubić śmietankę (150 ml) i delikatnie wmieszać ją szpatułką do masy. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i schłodzić sernik w lodówce przez noc (min. 6-8 godzin).
  • Dekoracja. Śmietankę podgrzać w niewielkim garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy lekko przestygnie wlać ją do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować sernik.
Słowo kluczowe chałwa, ciasto bez pieczenia, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, herbatniki, sernik, sernik czekoladowy, sernik na zimno

Zobacz także:

sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik z masłem orzechowym na biszkoptowym spodzie
sernik oreo z kajmakową pianką
sernik oreo z kajmakową pianką
sernik czekoladowo-kokosowy
sernik czekoladowo-kokosowy
0 FacebookPinterestEmail

Zostaw komentarz

Recipe Rating




* Wpisując swoje dane wyrażasz zgodę na ich przetwarzanie.

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo