Gofry superchrupkie, bezglutenowe i pysznie kakaowe. Przygotowałam je z bezglutenowych płatków owsianych i mąki kukurydzianej. Takie gofry są idealne na śniadanie. Można je podać z jogurtem, serkiem waniliowym i owocami. …
Chocotorta – argentyńskie ciasto czekoladowo-kajmakowe
Ciasto Chocotorta to deser argentyński, bardzo popularny i często przygotowywany w tym kraju. Ponoć najczęściej przygotowuje się go w domach na przyjęcia urodzinowe. To ciasto bez pieczenia, składające się z …
Maślane i kruche herbatniki kakaowe, które można podać jako samodzielne ciasteczka lub wykorzystać do różnych deserów. Ciasto jest plastyczne, można wycinać z niego dowolne kształty. Wybrałam kwadraty, żeby można je …
Babeczki brownie z kremem kajmakowo-orzechowym i popcornem
Małe babeczki, które łączą w sobie wiele smaków. Słodkie, ale przełamane słonym popcornem. Pyszne. Same babeczki brownie są bardzo czekoladowe, błyszczące i z popękana skórką. Nie wolno piec ich zbyt …
Ciasteczka czekoladowe nadziewane marcepanem
Czekoladowe, delikatnie kruche ciasteczka nadziewane marcepanem. Ciasteczka mają piękny aromat migdałów i nutę cynamonu. Rosną okrągłe i równe. Zanurzone w białej czekoladzie i posypane pokruszoną, świąteczną, cukrową laską wyglądają uroczo. …
Sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem
Puszysty i kremowy sernik czekoladowy z piernikami i kajmakiem, który skradnie Wam serca. Spód jest przygotowany z ciastek korzennych, orzechów włoskich i kakao. Kruchy i aromatyczny. Do tego czekoladowa masa …
Makowiec japoński
Absolutnie fantastyczny makowiec z jabłkami, bardzo często przygotowywany na Święta. Nie napiszę Wam skąd wzięła się nazwa tego ciasta, po przekopaniu internetu wiem, że jest ona dla nas wciąż zagadkowa, …
Oponki czekoladowo-piernikowe z marcepanem
Pieczone oponki na świątecznym stole? Czemu nie, tym bardziej jeśli są to czekoladowo-piernikowe oponki z marcepanem. Bardzo proste do przygotowania i ekspresowe, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Wilgotne, …