Wielkanocne ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą
Maślane, orzeźwiająco cytrynowe i cudnie kruche ciasteczka przełożone białą czekoladą. Idealne na Wielkanoc. Ciasteczka są niewielkie, zgrabne, choć można zrobić je większe i wykroić dowolne, wielkanoce kształty np. jajeczek, kurczaków itp. Smaku i aromatu dodaje skórka z cytryny. Wybierzcie dużą cytrynę z grubą skórką, a ciastka będą bardzo aromatyczne. Wspomnę o tym we wskazówkach, ale tutaj we wstępie też dodam, ze cytrynową skórkę warto zetrzeć na bardzo drobnej tarce, żeby później ciasteczka ładnie się wykrajały i miały równe brzegi. Takie ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą będą też świetnym pomysłem na drobny, słodki prezent.

Wielkanocne ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą - wskazówki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek wielkanocnych:
Mąka pszenna – Do ciastek użyjcie pszennej mąki tortowej.
Masło – Prawdziwe masło o zawartości tłuszczu 82-83%. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Jeśli wyrabiacie ciasto ręcznie, to przed dodaniem go do reszty składników, można pokroić je drobno w kostkę lub plastry. Wtedy ciasto szybciej się wyrobi.
Cukier puder – Klasyczny cukier puder.
Cukier waniliowy – Wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Można wykorzystać ekstrakt waniliowy.
Skórka z cytryny – Najlepiej wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Skórkę zetrzyjcie na najdrobniejszych oczkach, aby ciasteczka miały równe brzegi po wykrojeniu.
Czekolada – Do przełożenia cytrynowych ciasteczek najlepsza będzie czekolada biała. Może być to też biała czekolada z dodatkami smakowymi np. z cytryną lub kokosem (ale nie z nadzieniem).
Przygotowanie cytrynowych ciasteczek:
- Ciasta nie przygotowujemy w malakserze. Można to zrobić (zmiksować do kruszonki i zagnieść), ale najlepiej ręcznie zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Będzie nieco lepkie. Formujemy je w kulę, którą lekko spłaszczamy na gruby placek i zawijamy w folię spożywczą. Można podzielić ciasto na dwie kule i spłaszczyć, jeśli łatwiej Wam rozwałkowywać mniejsze porcje ciasta.
- Surowe ciasto musi poleżeć w lodówce min. 1 godzinę, najlepiej chociaż 2, a całą noc to idealnie. Wtedy smak lepiej się przegryzie.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 max 4 mm. Inaczej ciastka będą grubsze i wyjdzie ich mniej. Także po złożeniu będą bardzo grube.
- Ciasteczka wykrajamy okrągłą foremką (może być z falbanką). Użyłam małej foremki o średnicy 4 cm. Trzeba pamiętać, żeby w połowie porcji ciastek dodatkowo wykroić w środku zajączka lub inny wielkanocny kształt. W zasadzie można wykroić dowolne ciastka z dowolnym kształtem w środku. Jeśli nie macie małego zajączka, czy innego kształtu, to użyjcie szerszej części dużej tylki i odciśnijcie kółeczko.
- 10-12 minut wystarczy, by ciastka się upiekły i zarumieniły.
Przepis na 28 niedużych ciasteczek.

Wielkanocne ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą - przechowywanie
Cytrynowe ciasteczka z białą czekoladą chowamy do szczelnego pojemnika spożywczego. W temperaturze pokojowej mogą spędzić do 2 dni, a w lodówce nawet 5-6 dni.
Kruche, maślane ciastka można przygotować do 3 dni wcześniej i przełożyć je czekoladą.
Surowe ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, następnie upiec ciastka. Można je (surowe) też zamrozić do 3 miesięcy. Upieczone ciasteczka przełożone białą czekoladą też można mrozić, najlepiej nieco krócej (do 2 miesięcy).

Smacznego!
Przepis na wielkanocne ciasteczka cytrynowe z białą czekoladą:

WIELKANOCNE CIASTECZKA CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
- 2 żółtka (zimne)
- 100 g masła (zimnego)
- 200 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 15 ml soku z cytryny (1 łyżka)
- skórka otarta z dużej cytryny
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
- Do miski wsypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. dodać żółtka, skórkę z cytryny, pokrojone na małą kostkę zimne masło i wlać sok z cytryny.
- Szybko zagnieść/wyrobić jednolite ciasto, uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę, a najlepiej przez noc.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra-dół), blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić je na 5-10 minut na blacie, następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać foremką do ciastek koła o średnicy 4 cm (w połowie ciastek zrobić dodatkową dziurkę lub wykroić foremką zajączka) i układać na blaszce w niewielkich odstępach.
- Piec ciastka ok. 12 min, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 2-3 minuty i przenieść na kratkę do studzenia. Część ostudzonych ciastek (tych z zajączkiem) posypać cukrem pudrem.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić na chwilę do ostudzenia i przelać do woreczka cukierniczego. Wycisnąć równe porcje na połowę ciastek (bez dziurek). Można też nakładać czekoladę łyżeczką.
- Ciastka z czekoladą przykryć połówkami ciastek z dziurką/zajączkiem i lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce 5-10 minut. Będą gotowe, gdy czekolada stwardnieje.