Trufle Tiramisu
Te obficie oblane czekoladą kuleczki kryją w sobie niesamowite nadzienie. I do tego są bardzo proste do przygotowania. Z masą biszkoptową fajnie się pracuje, więc lepienie kulek jest przyjemne. Trufle tiramisu to połączenie okruszków z podłużnych biszkoptów, kremowego serka mascarpone i kawy. No i czekolada oczywiście! Są rewelacyjne, znikają w okamgnieniu.
Trufle Tiramisu - wskazówki
– Zwykłe biszkopty nie nadadzą się do tego przepisu, najlepsze będą podłużne biszkopty savoiardi / ladyfingers
– Biszkopty trzeba zmielić na okruszki. Najszybciej poradzi sobie z tym malakser, ale można włożyć biszkopty do worka foliowego (wytrzymałego) i porozgniatać je wałkiem lub kulą do ucierania.
– Kulki masy wyciągane z zamrażarki szybko się ocieplają, dlatego najlepiej wyciągać je po 3 sztuki (do polania czekoladą) i resztę zostawiać w zamrażarce.
– Zamrożone kulki biszkoptowe zanurzać w czekoladzie dosyć szybko. Jeżeli nie macie wykałaczek to można pomagać sobie widelczykami. Podczas wyjmowania kulki z czekolady, jej nadmiar można strząsnąć i dodatkowo zebrać drugim widelczykiem od spodu.
– Można użyć tylko gorzkiej/mlecznej czekolady. Ale te z mleczną będą bardzo słodkie. Dlatego najlepiej wymieszać mleczną i gorzką tak jak w przepisie.
– Zaraz po zanurzeniu trufli w czekoladzie można posypać ją np. posiekanymi orzechami, migdałami, okruszkami biszkoptów lub jak na zdjęciu wiórkami białej czekolady.
Przepis na ok. 24 trufle.
Trufle Tiramisu - przechowywanie
Trufle przechowywać w szczelnym pojemniku, w lodówce, będą dobre do 3 dni.
Można je także mrozić. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na ok. 20 minut do ocieplenia. Mrozić do 3 miesięcy.
Smacznego!
TRUFLE TIRAMISU
Joanna | chocololo.plSKŁADNIKI
- 250 g mascarpone
- 160 g biszkoptów podłużnych
- 30 ml śmietanki 30-36%
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (5 gram)
- 20 g cukru pudru
- 250 g czekolady (100 g mlecznej + 150 g gorzkiej)
PRZYGOTOWANIE
- W małym garnuszku podgrzać śmietankę. Dodać łyżkę kawy i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić kawę do ostudzenia.
- Biszkopty połamać, włożyć do malaksera i zmielić na drobne okruszki.
- W misce umieścić mascarpone i cukier puder, ucierać przez 1-2 minuty, następnie dodać ostudzoną kawę i miksować do połączenia.
- Wsypać okruszki do masy i wymieszać dobrze szpatułką.
- Przygotować tackę lub duży talerz, wyłożyć go papierem do pieczenia. Z masy tiramisu formować w dłoniach kulki (wielkości pralinki np. rafaello) i odkładać na tackę.
- Przygotowane kuleczki włożyć do zamrażarki na 30 minut.
- Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W zmrożone kulki wbijać wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, okręcając tak, by czekolada pokryła całość . Nadmiar czekolady strząsnąć i odłożyć czekoladkę ponownie na tackę.
- Przygotowane pralinki włożyć do lodówki, będą gotowe gdy czekolada będzie twarda.
Zobacz także:
PRALINKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
Pralinki z kremowym, rozpływającym się w ustach wnętrzem z masła orzechowego. Polane gorzką czekoladą z posiekanymi orzechami ziemnymi. Warte wypróbowania.
TRUFLE CZEKOLADOWE Z NALEWKĄ MALINOWĄ
Trufle czekoladowe z tego przepisu są delikatne i rozpływają się w ustach. Zamiast nalewki można użyć whisky lub rumu jeżeli lubicie. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba zaledwie kilku składników by wyczarować te wytworne i eleganckie kuleczki.
FIT CZEKOLADKI Z DAKTYLAMI I ORZECHAMI
Zdrowe i smaczne fit czekoladki z daktyli i orzechów, w formie małych kosteczek, polane gorzką czekoladą. Można z nich zrobić kulki, będzie to wersja szybsza, ale warto spędzić chwilę dłużej w kuchni i przygotować z nich kosteczki.