Skyrnik czekoladowy (czekoladowy sernik ze Skyru)
Mały sernik czekoladowy przygotowany ze Skyru, czyli z wysokobiałkowego, gęstego jogurtu. Delikatnie czekoladowy sernik przygotowałam z budyniem czekoladowym i gorzką czekoladą o wysokiej zawartości kakao. Wyszedł świetnie. W porównaniu do innych przepisów na blogu, ten można uznać z fit. Jest umiarkowanie słodki, dodajemy do niego trochę brązowego cukru. Jeśli jesteście na diecie, można spokojnie podmienić go na erytrol, czy inny produkt, którego używacie. Czekoladowy Skyrnik nie ma spodu, jednak polany jest pyszną polewą z masła orzechowego i czekolady. Na wierzchu obowiązkowo powinny znaleźć się ulubione owoce. Mogą to być maliny, truskawki, borówki, jeżyny czy porzeczka.

Skyrnik czekoladowy - wskazówki
Czekoladowy Skyrnik pieczemy bez spodu. Jeżeli macie ochotę to można przygotować herbatnikowy spód. Skorzystajcie wtedy z przepisu na sernik czekoladowy na zimno.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i jogurt należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Skyr – Naturalny jogurt typu islandzkiego. Gęsty i bez dodatku cukru, nie pitny.
Budyń – Proszek budyniowy czekoladowy bez cukru (lub z cukrem, jeśli chcenie – nie przesłodzi sernika).
Czekolada – Najlepiej o wysokiej zawartości kakao, ale min. 60%. Ja użyłam 80%.
Polewa.
Czekolada – Gorzka min 60% .
Masło orzechowe – Gładkie masło bez dodatków. 100% pasty z orzechów arachidowych.
Olej – Użyłam rzepakowy. Można go pominąć, jednak polewa z nim będzie bardziej miękka po schłodzeniu.
Przepis na formę 20×20 cm.

Skyrnik czekoladowy - przechowywanie
Sernik czekoladowy ze Skyru najlepiej jest przechowywać w pojemniku lub w tortownicy, zabezpieczony folią spożywczą. Powinien pozostać w lodówce, będzie dobry do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na Skyrnik czekoladowy (sernik ze Skyrem):

SKYRNIK CZEKOLADOWY
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na skyrnik
- 600 g naturalnego jogurtu Skyr (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 90 g cukru brązowego
- 1 op. budyniu czekoladowego
- 70 g czekolady gorzkiej
Składniki na polewę
- 50 g masła orzechowego
- 30 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo
- kilka malin i borówek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie sernika
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (do i boki).
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, jajka i budyń. Na końcu miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki się połączą, przelać masę do tortownicy.
- Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny.
Przygotowanie polewy
- W kąpieli wodnej rozpuścić razem masło orzechowe, olej i czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do ostudzenia.
- Sernik polać polewą, ozdobić owocami i schować do lodówki. Będzie gotowy, gdy polewa stwardnieje.