Cofnij
Skyrnik czekoladowy

SKYRNIK CZEKOLADOWY

Joanna | Chocololo
Pyszny czekoladowy sernik ze Skyru. Sernik lekki, bez spodu i z czekoladową polewą.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na skyrnik

  • 600 g naturalnego jogurtu Skyr (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 90 g cukru brązowego
  • 1 op. budyniu czekoladowego
  • 70 g czekolady gorzkiej

Składniki na polewę

  • 50 g masła orzechowego
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo

  • kilka malin i borówek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (do i boki).
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  • W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, jajka i budyń. Na końcu miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki się połączą, przelać masę do tortownicy.
  • Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny.

Przygotowanie polewy

  • W kąpieli wodnej rozpuścić razem masło orzechowe, olej i czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do ostudzenia.
  • Sernik polać polewą, ozdobić owocami i schować do lodówki. Będzie gotowy, gdy polewa stwardnieje.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, masło orzechowe, sernik, sernik bez spodu, sernik czekoladowy, skyr, skyrnik