Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół), tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (do i boki).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
W misce zmiksować (można użyć blendera) Skyr, cukier, jajka i budyń. Na końcu miksując wlewać czekoladę. Gdy składniki się połączą, przelać masę do tortownicy.
Masę wylać do przygotowanej formy. Piec 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 i piec jeszcze 15 minut. Sernik zostawić do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Wyjąć i po całkowitym ostudzeniu schłodzić w lodówce min. 4 godziny.
Przygotowanie polewy
W kąpieli wodnej rozpuścić razem masło orzechowe, olej i czekoladę. Wymieszać do powstania gładkiej polewy. Odstawić do ostudzenia.
Sernik polać polewą, ozdobić owocami i schować do lodówki. Będzie gotowy, gdy polewa stwardnieje.
Słowo kluczowe czekolada gorzka, masło orzechowe, sernik, sernik bez spodu, sernik czekoladowy, skyr, skyrnik