Sernikoblondie z malinami

Sernikoblondie z malinami

Proste i całkiem szybkie do przygotowania ciasto z białą czekoladą, masą serową i malinami. Sernikoblondie jest po prostu pyszne, słodkie i lekko cytrynowe. Ciasto jest bardzo wilgotne, czuć w nim dużą porcję białej czekolady. Jest przez to lekko waniliowe. Do masy serowej dodałam skórkę z cytryny, która nadała świetnego aromatu. Nie dawajcie jej zbyt wiele, wystarczy skórka z niedużej cytryny. Jeśli macie większą, to dodajcie z połowy. No i dla przełamania słodyczy na wierzchu znalazły się maliny. Idealne połączenie. Można też zastąpić je np. czarną lub czerwoną porzeczką. Sama już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję blondie właśnie z tymi owocami.
przepis na sernikoblondie z malinami

Sernikobondie z malinami - wskazówki

Ciasto.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki. Można też przyspieszyć ten proces i włożyć je do miski z ciepłą wodą na 10 – 15 minut, wymieniając wodę na ciepłą jakby ostygła.

Biała czekolada – Bez dodatków.

Czekoladę roztapiamy w ciepłym, rozpuszczonym maśle. Masło powinno być ciepłe, ale nie tak gorące, że aż skwierczy.

Mąka – Użyłam mąki pszennej tortowej, ale można wykorzystać jasną mąkę orkiszową typ 700. Będzie odpowiednia do ciasta i do kruszonki.

Do ciasta można dodać odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy, wtedy waniliowy smak będzie mocno wyczuwalny. Jeśli macie ochotę na inny aromat, migdałowy będzie pasował znakomicie.

 

Masa serowa.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajko i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja do tego przepisu wyjątkowo zużyłam małą kostkę bio twarogu. Po wymieszaniu masa nie była gładka, miała widoczne grudki. W niczym to nie przeszkadza, ale jeśli chcecie gładszą masę serową, polecam np. Mój ulubiony z Wielunia.

Nie blendujcie masy serowej. Przy okazji zwykłych serników polecam blendować masę serową, wtedy jest bardziej gładka i kremowa. Jednak robi się bardzo płynna i nie wymieszacie jej dobrze z masą czekoladowego ciasta.

Wymieszajcie masę serową szpatułką albo rózgą kuchenną i jeśli będzie bardzo rzadka (powinna być o konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany) dodajcie 1-2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego, może być z cukrem) lub mąki ziemniaczanej i rozmieszajcie dokładnie.

Skórka z cytryny – Dobrze jest wybrać cytrynę z grubą, mocno pomarszczoną (porowatą) skórką. Taką skórkę łatwiej jest zetrzeć. Cytrynę należy umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, zetrzeć tylko żółtą skórkę, bez białej.

Przepis na formę 20x20cm.

sernikoblondie z malinami

Sernikoblondie z malinami - przechowywanie

To ciasto może pozostać w temperaturze pokojowej przez dobę, zabezpieczone folią spożywczą lub w pojemniku. Później najlepiej schować je do lodówki. Spożyć w ciągu 3 dni.

Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki 20 minut wcześniej, ociepli się i będzie delikatniejsze (w lodówce twardnieje ponieważ ma w sobie dużo masła i czekolady).

blondie z serem i malinami

Smacznego!

Przepis na sernikoblondie z malinami:

blondie z serem i malinami

SERNIKOBLONDIE Z MALINAMI

Joanna | Chocololo
Przesmaczne ciasto z białą czekoladą, serem i malinami, czyli sernikolondie. Proste do przygotowania ciasto z cytrynową nutą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto:

  • 150 g czekolady białej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 140 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 20 g cukru pudru
  • skórka otarta z małej cytryny

Dodatkowo

  • 120 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać dokładnie ser ze skórką cytrynową, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać, aż składniki się połączą. Odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
  • ⅔ ciasta wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
  • Piec 35-40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, ciasto, ciasto z malinami, cytryny, maliny, sernikoblondie, twaróg

Zobacz także:

blondie z borówkami
blondie z borówkami
sernikobrownie z malinami
sernikobrownie z malinami
blondie z rabarbarem
blondie z rabarbarem
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x