Cofnij
blondie z serem i malinami

SERNIKOBLONDIE Z MALINAMI

Joanna | Chocololo
Przesmaczne ciasto z białą czekoladą, serem i malinami, czyli sernikolondie. Proste do przygotowania ciasto z cytrynową nutą.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na ciasto:

  • 150 g czekolady białej
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru drobnego
  • 140 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową

  • 250 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 20 g cukru pudru
  • skórka otarta z małej cytryny

Dodatkowo

  • 120 g malin

PRZYGOTOWANIE
 

  • Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra-dół), formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Maliny umyć, osuszyć i odłożyć.
  • Przygotować masę serową. W misce wymieszać dokładnie ser ze skórką cytrynową, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie dodać jajko i wymieszać, aż składniki się połączą. Odłożyć.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Białą czekoladę posiekać i włożyć do miski.
  • W garnuszku roztopić masło. Gdy będzie płynne, zdjąć garnuszek z ognia i po minucie dodać do posiekanej czekolady. Wymieszać i gdy czekolada się rozpuści (powstanie jednolity sos) odłożyć do wystudzenia.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (zajmie to 2 minuty) i powoli, ciągle miksując wlewać wystudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać.
  • ⅔ ciasta wyłożyć do formy i wyrównać, następnie wyłożyć masę serową, po dużej łyżce w wielu miejscach i resztę ciasta w miejsca pomiędzy masą serową.
  • Delikatnie zamieszać łyżką masy robiąc małe szlaczki. Na wierzchu ułożyć maliny.
  • Piec 35-40 minut, wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Słowo kluczowe biała czekolada, blondie, ciasto, ciasto z malinami, cytryny, maliny, sernikoblondie, twaróg