Sernik z polewą czekoladową
Sernik idealny na każdą okazję? To musi być sernik z polewą czekoladową. Klasyczny, wilgotny i puszysty sernik bez spodu. Przez dodanie ubitych białek jaj rośnie naprawdę wysoki, żeby później równomiernie opaść. Upiekłam go w niedużej tortownicy o średnicy 18 cm, ale już tutaj zdradzę Wam, ze na tortownicę 26 cm potrzeba podwójnej porcji. Macie inny wymiar tortownicy? Nic nie szkodzi, wszystko dokładnie przeliczy Przelicznik foremek. Sernik polany jest grubą warstwą polewy czekoladowej. Ja dodałam odrobinę wiórków czekolady do dekoracji. Przepis nie jest trudny, ale warto obchodzić się z sernikiem delikatnie i pilnować go podczas pieczenia. Niska temperatura pieczenia sprawi, że ładnie i wolno urośnie, a powolne studzenie to klucz, aby sernik opadł równomiernie. Zapraszam po przepis i kilka wskazówek.
Klasyczny sernik z czekoladową polewą - wskazówki do przepisu
Spód do sernika.
Sernik pieczemy bez spodu, ale jeśli macie ochotę – jak najbardziej można upiec go na herbatnikowym spodzie.
Na cienki spód do tortownicy 18 cm wystarczy:
– 80 g herbatników
– 30 g masła
Masa serowa.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Jajka – Duże w rozmiarze L.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja polecam Ulubiony z Wielunia. Do tego sernika użyłam twarogu z Olecka.
Śmietana – Kwaśna śmietana 18% w kubeczku.
Budyń – Proszek budyniowy waniliowy bez cukru.
Cukier waniliowy – Może być cukier wanilinowy lub z prawdziwą wanilią. Nada się także naturalny ekstrakt waniliowy lub pasta z wanilii.
– Białka ubijamy z cukrem jak na bezę (ale trochę krócej, ok. 6 minut). Masa musi być puszysta i błyszcząca.
– Dodajemy ją delikatnie do reszty składników, które wcześniej blendujemy blenderem, ale można je też zmiksować mikserem 🙂
Pieczenie sernika.
– Sernik pieczemy klasycznie, bez kąpieli wodnej, bez naczynia z wodą na dnie piekarnika.
– Jeżeli macie bardzo wysoką tortownicę, można nie zabezpieczać boków papierem. Mimo wszystko warto, bo sernik sporo rośnie i może przekroczyć brzegi. 3 cm ponad, a więcej jeśli tortownica jest niska.
– Warto trzymać się podanych w przepisie temperatur i czasu pieczenia. Sernik ładnie urośnie, pod koniec pieczenia zacznie się rumienić, a później równomiernie opadnie.
Polewa czekoladowa.
Śmietanka – Słodka kremówka 30 lub 36%.
Czekolada – Polecam pomieszać gorzką i mleczną. Sama gorzka może być zbyt charakterystyczna dla delikatnego sernika, a mleczna za słodka. Można opcjonalnie użyć samej deserowej.
Składniki na tortownicę 18 cm (wysoką).
Jeśli chcesz upiec sernik w innej formie skorzystaj z Przelicznika Foremek.
Sernik z polewą czekoladową - przechowywanie
Klasyczny sernik z polewą czekoladową należy przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. W lodówce. Najlepiej spożyć do 3-4 dni.
Smacznego!
Przepis na klasyczny sernik z polewą czekoladową:

SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na sernik
- 500 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 180 g kwaśnej śmietany 18% (w temp. pokojowej)
- 3 jajka L (w temp. pokojowej)
- 140 g cukru drobnego
- 1 op. cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 40 g masła
Składniki na polewę czekoladową
- 70 ml śmietanki 30-36%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia dno i boki (papier powinien wystawać ponad formę min. 3 cm).
- Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej metalowej lub szklanej miski.
- W osobnej misce zblendować razem twaróg, śmietanę, cukier waniliowy, budyń i żółtka.
- Do białek wsypać cukier. Ubić białka z cukrem na gęstą i błyszczącą pianę (jak na bezę). Zajmie to ok. 6 minut.
- Ubite białka z cukrem wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej i wyłożyć całość do tortownicy. Wyrównać.
- Sernik włożyć do piekarnika (na drugą półkę od spodu) i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec sernik 55 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik na 30 minut w wyłączonym piekarniku, a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Sernik z piekarnia można wyjąć letni i zostawić na blacie do wystudzenia, następnie schować na min. 4 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
Przygotowanie polewy
- W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia. Polewa powinna odrobinę zgęstnieć.
- Sernik polać czekoladową polewą i schłodzić w lodówce jeszcze przez 15-20 minut.