500gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
180gkwaśnej śmietany 18%(w temp. pokojowej)
3jajka L(w temp. pokojowej)
140gcukru drobnego
1op.cukru waniliowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
40gmasła
Składniki na polewę czekoladową
70mlśmietanki 30-36%
40gczekolady gorzkiej
30gczekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C (góra-dół). Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia dno i boki (papier powinien wystawać ponad formę min. 3 cm).
Żółtka oddzielić od białek. Białka dać do suchej metalowej lub szklanej miski.
W osobnej misce zblendować razem twaróg, śmietanę, cukier waniliowy, budyń i żółtka.
Do białek wsypać cukier. Ubić białka z cukrem na gęstą i błyszczącą pianę (jak na bezę). Zajmie to ok. 6 minut.
Ubite białka z cukrem wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej i wyłożyć całość do tortownicy. Wyrównać.
Sernik włożyć do piekarnika (na drugą półkę od spodu) i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec sernik 55 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik, zostawić sernik na 30 minut w wyłączonym piekarniku, a później studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Sernik z piekarnia można wyjąć letni i zostawić na blacie do wystudzenia, następnie schować na min. 4 godziny do lodówki, a najlepiej na noc.
Przygotowanie polewy
W garnuszku podgrzać śmietankę prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamane na kostki czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia i odłożyć do ostudzenia. Polewa powinna odrobinę zgęstnieć.
Sernik polać czekoladową polewą i schłodzić w lodówce jeszcze przez 15-20 minut.
Słowo kluczowe ciasto na święta, czekolada, czekolada gorzka, czekolada mleczna, sernik, sernik bez spodu, sernik na święta, sernik pieczony, sernik z polewą czekoladową