Sernik jagodowy na spodzie brownie
Jest słodko, jest pysznie, jest bardzo czekoladowo. Sernik jagodowy, pięknie i soczyście fioletowy na obłędnie czekoladowym spodzie brownie z kawałkami mlecznej czekolady. Wizualnie na talerzyku wygląda ślicznie. Jagodowa masa serowa jest delikatna, subtelnie przebija się waniliowy smak. Spód brownie jest słodki, aż lepki i bosko czuć w nim kakao. Na wierzchu polewa-krem z mascarpone z białą czekoladą i jagody. Gorąco polecam wypróbować przepis na ten sernik. Połączenie jagód i czekolady smakuje rewelacyjnie. Mrożone jagody też się nadadzą, więc to deser na każdą porę roku. Pieczony w kąpieli wodnej jest delikatny, ale nie rośnie jak szalony.

Sernik jagodowy na spodzie brownie - wskazówki
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika (oczywiście podczas pieczenia nieco się napowietrza, ale po schodzeniu kurczy). Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.
Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Takie formy przeważnie nie mają odpinanego dna, ani żadnych szczelin więc można bez zabezpieczenia włożyć je do większej blachy z wodą. Co jest bardzo wygodne.
Jeżeli przeliczacie składniki na większą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Mocno czekoladowy spód brownie.
Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinno być w temperaturze pokojowej.
Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.
Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.
Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.
Cukier – Użyłam drobnego cukru białego, ale można wykorzystać brązowy (koniecznie drobny). Polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem.
Spodu brownie nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być już zabezpieczona do kąpieli wodnej) w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być lekko błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.
Jagodowa masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.
Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym lub waniliowym. Może być z cukrem lub bez. Sama dodałam z cukrem i nie przesłodził on masy.
Jagody – Użyłam świeżych. Mogą być także mrożone, które opcjonalnie trzeba będzie gotować dłużej o kilka minut. Nie redukujemy jednak płynu, gotujemy aż całość zmięknie.
– Masę serową blendujemy, aby była gładka i jednolita.
– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.
Przepis na formę 20×20 cm.

Sernik jagodowy na spodzie brownie - przechowywanie
Ten cudnie fioletowy sernik jagodowy na spodzie brownie można przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

Smacznego!
Przepis na sernik jagodowy na spodzie brownie:

SERNIK JAGODOWY NA SPODZIE BROWNIE
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na brownie
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 120 g masła
- 180 g cukru drobnego
- 40 g kakao
- 70 g mąki
- 100 g czekolady mlecznej
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
- 1 op. budyniu śmietankowego/waniliowego
- 200 g jagód + 1 łyżka cukru
Składniki na polewę
- 100 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 50 g czekolady białej
Dodatkowo
- trochę jagód na wierzch
PRZYGOTOWANIE
- Jagody umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie spodu
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
- W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
- Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
- Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
- W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika
- Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
- W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, jagody, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
- Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
- Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
- Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2 godziny w lodówce.
Przygotowanie polewy
- Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia.
- Do mascarpone energicznie wmieszać białą czekoladę. Masę rozsmarować cienko na serniku. Ułożyć na wierzchu jagody.