Sernik jagodowy na spodzie brownie

Sernik jagodowy na spodzie brownie

Jest słodko, jest pysznie, jest bardzo czekoladowo. Sernik jagodowy, pięknie i soczyście fioletowy na obłędnie czekoladowym spodzie brownie z kawałkami mlecznej czekolady. Wizualnie na talerzyku wygląda ślicznie. Jagodowa masa serowa jest delikatna, subtelnie przebija się waniliowy smak. Spód brownie jest słodki, aż lepki i bosko czuć w nim kakao. Na wierzchu polewa-krem z mascarpone z białą czekoladą i jagody. Gorąco polecam wypróbować przepis na ten sernik. Połączenie jagód i czekolady smakuje rewelacyjnie. Mrożone jagody też się nadadzą, więc to deser na każdą porę roku. Pieczony w kąpieli wodnej jest delikatny, ale nie rośnie jak szalony.  
pyszny sernik jagodowy na czekoladowym brownie

Sernik jagodowy na spodzie brownie - wskazówki

Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika (oczywiście podczas pieczenia nieco się napowietrza, ale po schodzeniu kurczy). Ładnie się ścina, jest delikatny, wilgotny i bardziej kremowy .

Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się forma, w której będzie sam sernik.

Do pieczenia sernika potrzebna jest forma 20×20 cm. Takie formy przeważnie nie mają odpinanego dna, ani żadnych szczelin więc można bez zabezpieczenia włożyć je do większej blachy z wodą. Co jest bardzo wygodne.

Jeżeli przeliczacie składniki na większą formę, zwróćcie uwagę na blachę, w której będzie pieczony. Blachy ze szczelinami i tortownice trzeba zabezpieczyć przed wodą. Polecam ten wpis: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.

 

Mocno czekoladowy spód brownie.

Jajka – Najlepiej rozmiar M. Jajka powinno być w temperaturze pokojowej.

Masło – Prawdziwe masło o wysokiej zawartości tłuszczu, nie margaryna.

Kakao – Alkalizowane, ciemne kakao, ogólnodostępne w sklepie np. DecoMorreno.

Mąka – Jasna mąka pszenna. Można wykorzystać też mąkę orkiszową typ 700.

Cukier – Użyłam drobnego cukru białego, ale można wykorzystać brązowy (koniecznie drobny). Polecam go, ponieważ nadaje głębszy smak z karmelowym, słonawym posmakiem.

Spodu brownie nie pieczemy w kąpieli wodnej. Pieczemy go w formie (jeśli pieczecie w tortownicy musi być już zabezpieczona do kąpieli wodnej)  w temp. 170 stopni C przez 28 minut. Spód powinien lekko urosnąć, być lekko błyszczący i równomiernie uniesiony. Będzie jednak bardzo miękki, nie pieczemy go do suchego patyczka ani nie studzimy przed wylaniem masy serowej.

 

Jagodowa masa serowa.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.

Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja użyłam Ulubiony z Wielunia.

Budyń – Dodajemy proszek budyniowy o smaku śmietankowym lub waniliowym. Może być z cukrem lub bez. Sama dodałam z cukrem i nie przesłodził on masy.

Jagody – Użyłam świeżych. Mogą być także mrożone, które opcjonalnie trzeba będzie gotować dłużej o kilka minut. Nie redukujemy jednak płynu, gotujemy aż całość zmięknie.

– Masę serową blendujemy, aby była gładka i jednolita.

– Przygotowaną masę trzeba wylać na upieczony spód, może być gorący, świeżo wyciągnięty z piekarnika.

Przepis na formę 20×20 cm.

przepis na pyszny sernik jagodowy na bardzo czekoladowym spodzie

Sernik jagodowy na spodzie brownie - przechowywanie

Ten cudnie fioletowy sernik  jagodowy na spodzie brownie można przechowywać w formie, zabezpieczony folią spożywczą. Można także w pojemniku spożywczym. Przechowywać w lodówce, spożyć do 3 dni.

najlepszy sernik z jagodami na czekoladowym spodzie brownie

Smacznego!

Przepis na sernik jagodowy na spodzie brownie:

najlepszy sernik z jagodami na czekoladowym spodzie brownie

SERNIK JAGODOWY NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | Chocololo
Rewelacyjny sernik jagodowy na bardzo czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g cukru drobnego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 op. budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 200 g jagód + 1 łyżka cukru

Składniki na polewę

  • 100 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady białej

Dodatkowo

  • trochę jagód na wierzch

PRZYGOTOWANIE
 

  • Jagody umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, jagody, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2 godziny w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia.
  • Do mascarpone energicznie wmieszać białą czekoladę. Masę rozsmarować cienko na serniku. Ułożyć na wierzchu jagody.
Słowo kluczowe brownie, czekolada mleczna, jagody, kakao, sernik, sernik na spodzie brownie, sernik z białą czekoladą, sernikobrownie, twaróg

Zobacz także:

sernik z malinami na spodzie brownie
sernik z malinami na spodzie brownie
sernik na spodzie brownie
sernik na spodzie brownie
sernik kajmakowy na spodzie brownie
sernik kajmakowy na spodzie brownie
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2025. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x