Cofnij
najlepszy sernik z jagodami na czekoladowym spodzie brownie

SERNIK JAGODOWY NA SPODZIE BROWNIE

Joanna | Chocololo
Rewelacyjny sernik jagodowy na bardzo czekoladowym spodzie brownie.
Przepis na formę 20x20 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na brownie

  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 120 g masła
  • 180 g cukru drobnego
  • 40 g kakao
  • 70 g mąki
  • 100 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 150 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią (ok. 16 g)
  • 1 op. budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 200 g jagód + 1 łyżka cukru

Składniki na polewę

  • 100 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 50 g czekolady białej

Dodatkowo

  • trochę jagód na wierzch

PRZYGOTOWANIE
 

  • Jagody umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.

Przygotowanie spodu

  • Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
  • W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
  • Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
  • Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
  • W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.

Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika

  • Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
  • W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, jagody, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
  • Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
  • Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
  • Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2 godziny w lodówce.

Przygotowanie polewy

  • Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia.
  • Do mascarpone energicznie wmieszać białą czekoladę. Masę rozsmarować cienko na serniku. Ułożyć na wierzchu jagody.
Słowo kluczowe brownie, czekolada mleczna, jagody, kakao, sernik, sernik na spodzie brownie, sernik z białą czekoladą, sernikobrownie, twaróg