450gtwarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego(w temp. pokojowej)
150gmascarpone(w temp. pokojowej)
2jajka(w temp. pokojowej)
100gcukru pudru
1op.cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią(ok. 16 g)
1op.budyniu śmietankowego/waniliowego
200gjagód + 1 łyżka cukru
Składniki na polewę
100gmascarpone(w temp. pokojowej)
50gczekolady białej
Dodatkowo
trochę jagód na wierzch
PRZYGOTOWANIE
Jagody umyć, wsypać do garnuszka. Dodać cukier i zagotować je, aż puszczą sok. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Zdjąć je z ognia i odstawić do ostudzenia.
Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C (góra-dół). Formę wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki).
W miseczce wymieszać mąkę z kakao, odłożyć. Czekoladę mleczną pokroić na małe kosteczki i odłożyć.
Do miski wsypać cukier i szczyptę soli. W garnuszku roztopić masło i ciepłe wlać do cukru, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do cukru wbić jajka i dokładnie wymieszać, lekko ubijając trzepaczką.
Do masy przesiać mąkę z kakao, wymieszać do połączenia składników. Na końcu delikatnie wmieszać kawałki czekolady. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec 28 minut.
W tracie pieczenia spodu przygotować masę serową i nastawić czajnik wody. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie sernika
Po wyjęciu spodu z piekarnika zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150 stopni C.
W misce zblendować blenderem twaróg, mascarpone, jagody, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą delikatnie wmieszać jajka.
Masę serową wylać na upieczony spód (gorący). Formę z sernikiem włożyć do większej blachy. Do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać do połowy formy z sernikiem.
Sernik piec 50-60 minut. Wierzch powinien być ścięty, a sernik sprężysty.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik zostawić do ostudzenia. Schłodzić przez min. 2 godziny w lodówce.
Przygotowanie polewy
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia.
Do mascarpone energicznie wmieszać białą czekoladę. Masę rozsmarować cienko na serniku. Ułożyć na wierzchu jagody.
Słowo kluczowe brownie, czekolada mleczna, jagody, kakao, sernik, sernik na spodzie brownie, sernik z białą czekoladą, sernikobrownie, twaróg