Sernik czekoladowy z suszonymi śliwkami
Czekoladowy sernik z suszonymi śliwkami chodził za mną od dawna. Na początku tego roku na blogu pojawił się świąteczny sernik z kremem pierniczkowym. Wiedziałam, że muszę jeszcze raz połączyć pierniczkowy krem z sernikiem i korzennym spodem. Mocno czekoladowa masa serowa z suszonymi śliwkami wydała się idealna. No i wyszło absolutnie pysznie. Sernik jest ciężkawy, truflowy, a jednocześnie gładki i kremowy. Do tego lekko kwasowe i soczyste śliwki. Użyłam śliwek kalifornijskich, które były bardzo wilgotne, wręcz mokre. Uznałam, że nie będę ich wcześniej namaczać. Wy możecie to zrobić! O tym przeczytacie we wskazówkach. Bardzo polecam ten sernik fanom czekolady. Będziecie zachwyceni.
Sernik czekoladowy ze śliwkami - wskazówki do przepisu
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Pieczony w kąpieli wodnej wychodzi równy, praktycznie taki sam jak w momencie włożenia go do piekarnika. Ładnie się ścina i jest delikatny.
Trzeba więc przygotować większą blachę na wodę, taką w której zmieści się tortownica, w której będzie sam sernik.
Przygotowanie tortownicy – Kawałek papieru do pieczenia położyć na dno tortownicy i zapiąć obręcz, tak żeby papier wystawał dookoła. Następnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową (dno i boki), dwukrotnie i dokładnie, żeby do środka nie dostawała się woda w trakcie pieczenia. Zapraszam Cię do zapoznania się z moim sposobem zabezpieczania tortownicy w osobnym wpisie.
Więcej wskazówek o pieczeniu sernika w kąpieli wodnej znajdziesz we wpisie: Jak upiec sernik w kąpieli wodnej.
Korzenny spód ciasteczkowy.
Ciastka – kruche, korzenne ciasteczka np. Tago lub Speculatius.
Jeżeli nie posiadacie malaksera, można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć wałkiem.
Tortownicę wysypujemy okruszkami wymieszanym z masłem. Wysypujemy spód i boki na wysokość ok 1-2 cm i równo ubijamy np. szklanką.
Czekoladowa masa serowa.
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka, ser i mascarpone należy wyjąć wcześniej z lodówki.
Ser biały – Można użyć twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub twarogu sernikowego, gotowego w wiaderku. Warto mieć swój sprawdzony ser, ja do tego sernika użyłam Twarogu naturalnego z Olecka. Polecam też Ulubiony z Wielunia.
Czekolada – Gorzka o zawartości kakao max. 70% (bardziej gorzka czekolada zbyt mocno „wysuszy sernik) oraz czekolada mleczna.
Śliwki suszone – Wykorzystałam śliwki kalifornijskie i były bardzo wilgotne, więc nie namaczałam ich już. Jeśli macie bardziej suche śliwki można namoczyć je przez noc w alkoholu (rum, whisky) lub np. herbacie. Śliwki można też pokroić i zalać gorącą herbatą 1-2 godziny przed przygotowaniem sernika.
Masę serową miksujemy, warto ją jednak zblendować na gładko, a na końcu wmieszać pokrojone śliwki.
Krem pierniczkowy.
Śmietanka – Najlepiej kremówka 36%, ale ze śmietanką 30% też się uda.
Mascarpone – Dobrze schłodzone.
Czekolada mleczna – Nie dodajemy gorzkiej, ponieważ krem wyjdzie gęstszy i mniej słodki.
Rozpuszczona w śmietance czekolada powinna dobrze się schłodzić lodówce. To mała ilość, więc 6 godzin powinno wystarczyć. Można zostawić ją na całą noc, niech chłodzi się w tym czasie co sernik.
Polewa czekoladowa.
Jeśli nie chcecie robić paseczków, można polać cały wierzch sernika czekoladową polewą:
- 30 g czekolady gorzkiej
- 30 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki 36%
Przepis na torownicę 18 cm.
Chcesz upiec sernik w większej formie? Skorzystaj z przelicznika foremek.
Sernik czekoladowy ze śliwkami suszonymi - przechowywanie
Świąteczny sernik czekoladowy ze śliwkami i kremem pierniczkowym można przechowywać w pojemniku lub w tortownicy zabezpieczony folią spożywczą. Koniecznie w lodówce. Najlepiej spożyć do 3 dni.
Smacznego!
Przepis na sernik czekoladowy ze śliwkami:

SERNIK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI
Joanna | ChocololoSKŁADNIKI
Składniki na spód
- 140 g ciasteczek korzennych
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kakao (ok. 4-5 g)
Składniki na masę serową
- 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
- 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
- 3 jajka M (w temp. pokojowej)
- 150 g czekolady gorzkiej (ok. 60-70%)
- 50 g czekolady mlecznej
- 100 g cukru pudru
- 100 g śliwek suszonych*
- 15 g kakao
Składniki na polewę
- 30 ml śmietanki 30-36%
- 20 g czekolady gorzkiej (ok. 60-70%)
Składniki na krem pierniczkowy
- 40 g czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki 30-36%
- 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)
Dodatkowo
- kilka śliwek do ozdoby
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie kremu pierniczkowego etap 1
- Śmietankę z przyprawą piernikową podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.
Przygotowanie sernika
- Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
- Przygotować spód. Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski, dodać kakao i wymieszać.
- Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
- Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy do wysokości 1,5-2 cm. Dobrze uklepać spód.
- Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
- Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
- Śliwki* pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
- W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, kakao i jajka. Powoli, miksując wlewać czekoladę.
- Do masy serowej wmieszać pokrojone śliwki i wyłożyć całość do tortownicy. Wyrównać wierzch.
- Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
- Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie, ale środek będzie sprężysty (lekko trzęsący).
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.
Przygotowanie polewy i kremu pierniczkowego
- Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
- Polewę zostawić do ostudzenia, następnie przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniuszek i ozdobić sernik czekoladowymi paseczkami. Sernik schłodzić w lodówce 15 minut.
- Krem pierniczkowy. Do miski wlać schłodzony sos czekoladowo-pierniczkowy, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
- Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik. Na wierzchu ułożyć suszone śliwki.