Cofnij
przepis na pyszny sernik czekoladowy z suszonymi śliwkami

SERNIK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI

Joanna | Chocololo
Sernik czekoladowy o truflowej konsystencji z suszonymi śliwkami w środku. Do tego pyszny krem pierniczkowy.
Przepis na tortownicę 18 cm.

SKŁADNIKI
  

Składniki na spód

  • 140 g ciasteczek korzennych
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka kakao (ok. 4-5 g)

Składniki na masę serową

  • 450 g twarogu półtłustego/tłustego trzykrotnie mielonego (w temp. pokojowej)
  • 200 g mascarpone (w temp. pokojowej)
  • 3 jajka M (w temp. pokojowej)
  • 150 g czekolady gorzkiej (ok. 60-70%)
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g śliwek suszonych*
  • 15 g kakao

Składniki na polewę

  • 30 ml śmietanki 30-36%
  • 20 g czekolady gorzkiej (ok. 60-70%)

Składniki na krem pierniczkowy

  • 40 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • 50 g mascarpone (dobrze schłodzonego)

Dodatkowo

  • kilka śliwek do ozdoby

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie kremu pierniczkowego etap 1

  • Śmietankę z przyprawą piernikową podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Gdy masa ostygnie włożyć ją do lodówki. Powinna dobrze się schłodzić. Przynajmniej 6 godzin, najlepiej zostawić ją na noc.

Przygotowanie sernika

  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra-dół).
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), zabezpieczyć dokładnie z zewnątrz folią aluminiową.
  • Przygotować spód. Połamane ciasteczka umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki. Wsypać je do miski, dodać kakao i wymieszać.
  • Masło roztopić w garnuszku. Do ciastek dodać ciepłe masło, wymieszać dokładnie, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku.
  • Przygotowaną masą wyłożyć dokładnie spód i boki tortownicy do wysokości 1,5-2 cm. Dobrze uklepać spód.
  • Nastawić czajnik wody i przygotować masę serową.
  • Przygotować masę serową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Ma być ostudzona, ale zachować płynną konsystencję.
  • Śliwki* pokroić w niedużą kostkę i odłożyć.
  • W misce dokładnie zmiksować (końcówki do ubijania, można blenderem) ser biały, mascarpone, cukier puder, kakao i jajka. Powoli, miksując wlewać czekoladę.
  • Do masy serowej wmieszać pokrojone śliwki i wyłożyć całość do tortownicy. Wyrównać wierzch.
  • Formę z sernikiem włożyć do większej blachy, wlać wrzątek, który powinien sięgać chociaż do połowy formy z sernikiem (najlepiej, żeby woda zrównała się z sernikiem).
  • Piec sernik ok. 70 minut, aż masa serowa się zetnie, ale środek będzie sprężysty (lekko trzęsący).
  • Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i schłodzić w lodówce min. 6 godzin, a najlepiej przez noc.

Przygotowanie polewy i kremu pierniczkowego

  • Polewa. Śmietankę podgrzać w garnuszku prawie do wrzenia, dodać połamaną na kostki czekoladę gorzką, wymieszać do roztopienia czekolady.
  • Polewę zostawić do ostudzenia, następnie przełożyć do worka cukierniczego, odciąć koniuszek i ozdobić sernik czekoladowymi paseczkami. Sernik schłodzić w lodówce 15 minut.
  • Krem pierniczkowy. Do miski wlać schłodzony sos czekoladowo-pierniczkowy, dać mascarpone i zmiksować (mikser, końcówki do ubijania) do powstania puszystego, gęstego kremu.
  • Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nim sernik. Na wierzchu ułożyć suszone śliwki.

WSKAZÓWKI

*Śliwki suszone – Wykorzystałam śliwki kalifornijskie i były bardzo wilgotne, więc nie namaczałam ich już. Jeśli macie bardziej suche śliwki można namoczyć je przez noc w alkoholu (rum, whisky) lub np. herbacie. Śliwki można też pokroić i zalać gorącą herbatą 1-2 godziny przed przygotowaniem sernika.
Słowo kluczowe krem, krem pierniczkowy, sernik, sernik czekoladowy, sernik na święta, sernik pieczony, sernik z polewą czekoladową, śliwki suszone, suszone śliwki