Piekarnik nagrzać do 140 stopni C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka umieścić w czystej, suchej misce. Miksować (końcówki do ubijania) i gdy białka lekko się spienią, dodać szczyptę soli. Białka ubić na jasną, gęstą pianę i dodać pierwszą łyżeczkę cukru. Gdy ta się rozpuści dodać kolejną i tak do czasu, gdy dodany zostanie cały cukier.
Gotową pianę przenieść do rękawa cukierniczego z tylką. Na przygotowaną blachę wyciskać długie na ok. 9 cm paluszki. Zachowywać między nimi odstęp niecałego centymetra.
Blachę z bezami włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę pieczenia do 90 stopni C. Bezy suszyć 2,5-3 godziny, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na kilka cm i zostawić bezy do całkowitego wystudzenia.
Gdy bezy wystygną, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy posiekać i wysypać na talerzyk.
Bezy zanurzać w czekoladzie, nadmiar czekolady strząsnąć . Odkładać je na tacę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać posiekanymi orzechami (można też je obtoczyć). Przygotowane paluszki schłodzić ok. 15 minut w lodówce, gdy czekolada stwardnieje będą gotowe.