Mazurek kokosowy z czekoladą

Mazurek kokosowy z czekoladą

Rewelacyjny mazurek kokosowy z czekoladą, idealny na Wielkanoc dla wszystkich fanów kokosa. Kruche, maślane ciasto po brzegi wypełnione jest słodką kokosową masą z wiórkami i białą czekoladą. Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy i czekoladowe jajeczka do ozdoby. Kruche ciasto polecam wzbogacić o aromat migdałów i dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. Będzie pysznie komponował się z kokosem i czekoladą. Mazurek jest w wersji mini, ma wielkość kartki A5 i wychodzi z niego 8 średnich porcji, więc jeśli chcecie w klasycznym rozmiarze, polecam zwiększyć składniki dwukrotnie i mazurek będzie miał odpowiedni rozmiar. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kokosowy mazurek jest przepyszny, nadzienia jest sporo, czekolady również. Nic tylko zajadać.
przepis na mazurek kokosowy z czekoladą

Mazurek kokosowy z czekoladą - wskazówki

Kruche ciasto.

Masło i żółtko do ciasta powinno być zimne, prosto z lodówki.

Śmietana – Kwaśna śmietana 18% lub 12%, ale można użyć też gęsty jogurt. Śmietana powinna być zimna, prosto z lodówki.

Można przygotować ciasto w malakserze miksując wszystkie składniki (jak w przepisie), aż powstanie kruszonka. Nie za długo, aby nie utrzeć składników. Następnie, ręcznie szybko je zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.

Polecam jednak szybko posiekać nożem mąkę, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać śmietanę, żółtko i zagnieść ręcznie ciasto. Wszystko robimy szybko, aby ciasto się nie ociepliło za mocno, choć musi być dość plastyczne.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm, następnie odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt o wymiarach ok. 15×21 cm. Dla ułatwienia można położyć na cieście kartkę A5 i odciąć wychodzące poza obręb końce.

Najlepiej wałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone. Odcięte boczki uformować w wałeczki i dokleić do boków ciasta (tak docisnąć, żeby ciasto się połączyło i powstał mały rant). Dla ozdoby wałeczki można zakręcić.

Ciasto piec w temp 200 stopni C. Jeśli jednak zacznie się rumienić zbyt szybko, zmniejszyć temperaturę.

kokosowy mazurek z czekoladą

Masa kokosowa.

Śmietanka – Słodka śmietanka kremówka 30-36%.

Olej kokosowy – Polecam nierafinowany olej bio, który ma kokosowy aromat. Jeśli nie macie oleju, to można zastąpić go zwykłym masłem.

Jeśli macie ochotę, do masy (na etapie podgrzewania śmietanki) można dodać kilka kropli naturalnego ekstraktu kokosowego.

 

Przepis na mały mazurek o wymiarach 15×21 cm (format A5).

Chcesz większy mazurek?

Przygotuj mazurek z podwójnej porcji, a jako szablon wykorzystaj zwykłą kartkę papieru A4. Pamiętaj, aby podwoić też ilość nadzienia i polewy.

Czas pieczenia i chłodzenia pozostaje taki sam.

mazurek kokosowy z czekoladą

Mazurek kokosowy z czekoladą - przechowywanie

Kokosowy mazurek z czekoladą trzeba przechowywać w lodówce, zabezpieczony folią lub w szczelnym pojemniku. Po pokrojeniu można zostawić go na ok. 15 minut aby zmiękł, chociaż zimny jest bardzo smaczny i nadzienie jest twardsze. Mazurek przechowywać do 4-5 dni.

mazurek kokosowo-czekoladowy

Smacznego!

Przepis na kokosowy mazurek z czekoladą:

mazurek kokosowy z czekoladą

MAZUREK KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Mazurek wypełniony pyszną kokosową masą, polany czekoladową polewą.
Przepis na mały mazurek (8 porcji) o wymiarach ok.15x21 cm (A5).

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruchy spód

  • 140 g mąki
  • 75 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko (zimne)
  • 15 g śmietany 12-18% (kwaśnej, zimnej)
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonanie)

Składniki na masę kokosową

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady białej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 15 g oleju kokosowego

Polewa czekoladowa

  • 70 g śmietanki 30%
  • 10 g oleju kokosowego
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Do ozdoby

  • odrobina wiórków kokosowych
  • kilka jajeczek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać.
  • Dodać żółtko, zimne masło pokrojone w kostkę i śmietanę. Opcjonalnie dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. Szybko pociachać całość nożem, tyko z grubsza, aby składniki się nieco połączyły.
  • Następnie zagnieść składniki (krótko), aż powstanie plastyczne, jednolite ciasto. Uformować je w kulę lub prostokąt, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 godziny, można zostawić na noc w lodówce.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić w temp. pokojowej na jakiś czas (20-30 minut), aby zmiękło.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie przyłożyć do niego kartkę papieru A5 i odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować paseczki, zakręcić je i ułożyć równo przy brzegach, lekko je dociskając, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie masy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe i odłożyć.
  • W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę i olej kokosowy. Dodać białą czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą masę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Odłożyć na 10 minut, mieszając co jakiś czas. Masa nieco zgęstnieje i ostudzi się.
  • Kokosową masę wyłożyć na mazurek, wyrównać i całość schować na godzinę do lodówki.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem prawie do wrzenia, dodać czekolady połamane na kostki, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
  • Wyłożyć polewę na masę kokosową, rozsmarować, ułożyć jajeczka i posypać wiórkami. Mazurek schłodzić jeszcze min. 1 godzinę.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto na wielkanoc, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, mazurek, olej kokosowy, wielkanoc, wiórki kokosowe

Zobacz także:

mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
mazurek z kremem czekoladowo-orzechowym
tarta brownie z kajmakiem
tarta brownie z kajmakiem
czekoladowy mazurek
czekoladowy mazurek
0 FacebookPinterestEmail
Subscribe
Powiadom o
guest
Recipe Rating




0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Pokaż wszystkie komentarze

Chocololo.pl

Najbardziej czekoladowy blog. Znajdziesz tu niesamowicie czekoladowe przepisy na przepyszne ciasta i desery. Upieczesz idealnie czekoladowy tort i obłędny sernik. 

 

ZOBACZ JESZCZE

Newsletter

Zapisz się do newslettera i otrzymuj powiadomienia o nowych przepisach.

© CHOCOLOLO 2020 – 2024. Rozpowszechnianie, kopiowanie i przetwarzanie materiałów, zdjęć oraz tekstów z bloga jest zabronione.

logo chocololo
0
Przeczytaj komentarze i zostaw swoją opinię.x