Cofnij
mazurek kokosowy z czekoladą

MAZUREK KOKOSOWY Z CZEKOLADĄ

Joanna | Chocololo
Mazurek wypełniony pyszną kokosową masą, polany czekoladową polewą.
Przepis na mały mazurek (8 porcji) o wymiarach ok.15x21 cm (A5).

SKŁADNIKI
  

Składniki na kruchy spód

  • 140 g mąki
  • 75 g masła (zimnego)
  • 30 g cukru pudru
  • 1 żółtko (zimne)
  • 15 g śmietany 12-18% (kwaśnej, zimnej)
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego (opcjonanie)

Składniki na masę kokosową

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 80 g czekolady białej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 15 g oleju kokosowego

Polewa czekoladowa

  • 70 g śmietanki 30%
  • 10 g oleju kokosowego
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g czekolady mlecznej

Do ozdoby

  • odrobina wiórków kokosowych
  • kilka jajeczek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE
 

Przygotowanie spodu

  • Do miski wsypać mąkę, cukier puder i wymieszać.
  • Dodać żółtko, zimne masło pokrojone w kostkę i śmietanę. Opcjonalnie dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego. Szybko pociachać całość nożem, tyko z grubsza, aby składniki się nieco połączyły.
  • Następnie zagnieść składniki (krótko), aż powstanie plastyczne, jednolite ciasto. Uformować je w kulę lub prostokąt, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą.
  • Ciasto schłodzić w lodówce min. 2 godziny, można zostawić na noc w lodówce.
  • Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić w temp. pokojowej na jakiś czas (20-30 minut), aby zmiękło.
  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm (można na stolnicy podsypanej mąką lub najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na którym będzie pieczone), następnie przyłożyć do niego kartkę papieru A5 i odciąć równo brzegi tak, aby powstał równy prostokąt.
  • Przenieść przygotowany placek (razem z papierem do pieczenia) na blaszkę, na której będzie pieczony.
  • Z pozostałego ciasta uformować paseczki, zakręcić je i ułożyć równo przy brzegach, lekko je dociskając, aby powstał mały rant. Ciasto ponakłuwać widelcem, schować do lodówki na 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec spód mazurka przez ok. 17 minut, aż będzie rumiano-złoty. Jeśli zbyt szybko zacznie nabierać koloru zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotowanie masy kokosowej

  • Do miski wsypać wiórki kokosowe i odłożyć.
  • W garnuszku podgrzać prawie do wrzenia śmietankę i olej kokosowy. Dodać białą czekoladę, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ciepłą masę wlać do wiórków kokosowych i wymieszać. Odłożyć na 10 minut, mieszając co jakiś czas. Masa nieco zgęstnieje i ostudzi się.
  • Kokosową masę wyłożyć na mazurek, wyrównać i całość schować na godzinę do lodówki.

Przygotowanie polewy czekoladowej

  • W garnuszku podgrzać śmietankę z olejem prawie do wrzenia, dodać czekolady połamane na kostki, zdjąć z ognia i wymieszać do rozpuszczenia.
  • Polewę odłożyć do ostudzenia, powinna lekko zgęstnieć.
  • Wyłożyć polewę na masę kokosową, rozsmarować, ułożyć jajeczka i posypać wiórkami. Mazurek schłodzić jeszcze min. 1 godzinę.
Słowo kluczowe biała czekolada, ciasto na wielkanoc, czekolada gorzka, czekolada mleczna, kruche ciasteczka, mazurek, olej kokosowy, wielkanoc, wiórki kokosowe